Egészség / Életmód

Mozogj együtt a szabadban a kutyával!

Mozogj együtt a szabadban a kutyával!

Ha kevés az időd, és a hetedbe bele kell kalkulálnod a mozgást és a kutyasétáltatást is, akkor akár kombinálhatod is egymással a két dolgot. Mutatunk néhány mozgásformát, amelyet négylábú kedvenceddel együtt is űzhetsz, hiszen így időt spórolhatsz, és még jobban is érezheted magad, mint egyedül.

Canicross

A Canicross tulajdonképpen nem jelent mást, mint a kutyával együtt való kocogást, futást.

Ennek egy nehezítettebb változata, ha a kutya és a gazdája egy akadálypályán fut úgy, hogy a különböző akadályokat kikerülik, átugorják.

Ha ebbe a mozgásformába vágsz bele a kutyáddal, érdemes előtte felmérned az edzettségi szintjét, hogy kényelmes legyen a számára is, és biztosan ne erőltesd meg túlságosan.

Frizbizés

Az egyik legszórakoztatóbb mozgásforma a kutyával a frizbizés, hiszen olyan, mintha nem is sportolnál, csak játszanál az ebbel.

Ehhez a sporthoz érdemes olyan frizbit vásárolnod, amelyet kisállatboltokban árulnak, és kimondottan olyan anyagból készítettek, hogy a kutya is használhassa.

Ezek után már nincs is másra szükségetek csak a jóidőre és egy szép parkra, ahol el is kezdhetitek a gyakorlást.

Túrázás

Ha igazi hegymászó típus vagy, és imádsz túrázni, akkor legközelebb a kutyádat is vidd magaddal, amikor kirándulni indulsz.

A túrázás kimondottan jó a kutyáknak, hiszen a hosszú séták nagyon egészségesek a számukra.

Kezdetben sík terepen sétáljatok többet a négylábúval, majd lassan szoktasd hozzá az egyre magasabb, emelkedős terepekkel.

Ha már megfelelő a kondíciója, akár hegyi sétára is magaddal viheted.

Arra figyelj, hogy akárcsak neked, a kutyának is szüksége lesz vízre és táplálékra, ha túrázni mentek.

Biciklizés kutyával

Jól át tudod mozgatni a kutyádat és magadat is, ha te biciklivel haladsz, ő pedig fut melletted.

Az aszfalton való futás nem tsz túl jót a négylábúaknak, ezért érdemesebb inkább parkban, sík terepen így edzened vele.

A tempót mindenképpen a kutyára kell szabnod, figyelj oda rá, hogy legyen a számára kényelmes.

Kezdetben, amikor még csak tanítod, hogyan kell pórázon vezetve futnia a bicikli mellett, csak sétáltasd, majd fokozatosan váltson kocogásra és futásra.

Azonnal ne akard, hogy hosszú távon és gyors tempóban bírja az eb ezt a fajta mozgást, gondolj arra, hogy neked is kellene ehhez a gyakorlás.

Edzés a strandon és a vízben

A kutyák köztudottan remek úszók, ezért érdemes akár a vízben tréningezned az ebet.

Keress egy kutyás strandot, és már kezdődhet is a mozgás: működhet az is, ha csak a kutya van a vízben, de az is, ha te is vele úszól.

Ha te inkább a parton maradnál, edzhettek úgy is, hogy te futsz, amíg a kutya úszik, vagy akár frizbit, labdát is dobálhatsz a kedvencednek a vízbe.

Fontos, hogy ne vidd a kutyát olyan vízbe, amely nagyon hullámzik, és érdemes mindig a part közelében maradnod a négylábúval, hogy mindig könnyen kiúszhasson.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást