Zsebpénz a gyereknek: ekkor jön el az ideje

Zsebpénz a gyereknek: ekkor jön el az ideje

Címlap / Egyéb / Zsebpénz a gyereknek: ekkor jön el az ideje

Hány éves korban kezdjünk el zsebpénzt adni a gyereknek? Jutalomként kapja meg vagy csak úgy rendszeresen egy fix összeget? Beleszólhatunk-e a költésbe is? Számos hasonló kérdés merül fel a szülőkben, amikor úgy érzik, eljött a pillanat. hogy gyermekükkel megtanítsák a pénz fogalmát és azt, hogy miként bánjanak vele. 

A gyerekek már egészen fiatalon megértik a pénz lényegét

A gyermekek már nagyon fiatalon megértik az összefüggést aközött, hogy ha valamire várniuk kell vagy dolgozniuk kell érte, az nagyobb értékű mint az, amit azonnal megkapnak. Ennek a fordítottját is ügyesen képesek értelmezni. Tudják, hogy ha nagyobb értékű jutalomra vágynak, azért többet kell tenniük.

Ahány ház, annyi szokás. Mindenki a maga módján intézi a pénzügyi tudatosságra nevelést, de egy biztos: érdemes minél előbb elkezdeni.

Akár már óvodás korban. Már csak azért is, mert a kutatások azt bizonyítják, hogy nagyban hozzájárulnak a tanult minták és elvek ahhoz, ahogyan felnőtt korunkban a pénzhez viszonyulunk, ahogy a pénzzel bánunk. És minél fiatalabb egy gyermek, annál fogékonyabb a tanult minták elsajátítására.

Játékos neveléssel érdemes kezdeni

Jó döntés, ha játékosan kezded el a pénzügyi tudatosságra való felkészítést. Egyáltalán nem kötelező valódi pénzzel indítani, hiszen millió más lehetőség is van. Gyűjthet a gyermeked jutalom pontokat, matricákat, ha valamit ügyesen megcsinál egyedül vagy segít a házimunkában. A pontokat beválthatja egy előre meghatározott rendszer szerint mozijegyre, fagyizásra vagy bármire, ami számára örömet okoz. 

Évtizedekkel ezelőtt a Gazdálkodj okosan társasjáték volt az egyik legnépszerűbb megoldás erre a folyamatra. A játékban fontos szerepet kapott a takarékoskodás, a biztosítás és az öngondoskodás kérdése. Ezek mind olyan fogalmak, amelyeket nehéz lenne elmagyarázni egy kisgyereknek, de a játék során megismeri ezek hasznosságát.

Orbon Alija/istockphoto.com

A reklámok ellenünk dolgoznak

A gyermekeinkre valósággal ömlenek a reklámok. Sokszor olyan túlzó üzenetekkel találkoznak, amelyek azt sugallják, nélkülözhetetlen egy termék megvásárlása vagy kimarad valamilyen csodából, ha neki nincs meg az a játék vagy okos eszköz, netán másféle van neki. Ez az a pont, amikor el kell magyaráznunk, hogy ez nem így van. Nem attól lesz valaki értékes, hogy a legdivatosabb, legdrágább, legmenőbb cuccokkal villog az osztályban. 

Rendszeresen adjunk zsebpénzt vagy alkalmanként?

Ha megkérdezed magadtól, te melyik fizetés típust preferálod, akkor a fix havi bér vagy a teljesítményarányos bérezés mellett döntesz? Mindkettőnek van előnye és hátránya. Az előbbi egy kiszámítható rendszer, de korlátokat ad, a másik kiszámíthatatlan, de nincs plafonja. 

Rendszeres zsebpénzzel könnyebben beépülnek a pénzzel kapcsolatos tudnivalók, hiszen hamarabb összegyűlik egy-egy vágyott tárgyra való összeg, és a bevételek-kiadások rendszere is jobban nyomon követhető. Az alkalmanként, házimunkáért vagy jó érdemjegyért cserébe adott összeg viszont jó motiváció az olyan gyermekek számára, akik hajlamosak elfecsérelni idejüket, energiájukat a szülők által haszontalannak tartott tevékenységekkel.

Nadezhda1906/istockphoto.com

A zsebpénz akkor hasznos gyermeknevelés szempontjából, ha:

  • rendszeresen adjuk: fontos, hogy kiszámítható legyen a gyermek számára, hogy mikor kap zsebpénzt, mert számít rá. Senki sem szereti, ha késik a fizetése
  • a következetesség elvét képviseljük: amikor eldöntöd, hogy bevezeted a zsebpénz rendszerét, előre döntsd el, hogy fix összeget adsz meghatározott időnként vagy jutalmazásra használod
  • egyértelmű szabályok szerint adjuk: nagyon fontos, hogy a gyermek is tisztán lássa, mire kap zsebpénz és lényeges, hogy minden esetben legyen valami, amit legalább szóban minimum feltételként elvárunk tőle cserében
  • a költést is szabályozzuk: ahhoz,hogy a pénzügyi tudatosság létrejöjjön e gyermeki fejben, a költésre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Vannak gyerekek,akik a vásárlás élvezetét előbbre valónak tartják, mint a megvásárolt dolgok élvezeti értékét
  • beszélgetünk róla:  a pénzügyi dolgok nem kizárólag felnőtt témák, nyugodtan vond be a gyermeket is a családi kassza tervezésébe
  • nem használjuk büntetésre: sokan teszik, de nagyon káros zsebpénz megvonást alkalmazni arra, hogy valamit elérjünk a gyermekünknél. Ha rossz jegyet hoz haza vagy rossz fát tesz a tűzre, ne azzal akard ösztönözni a tanulásra és a jó magaviseletre, hogy levonsz a zsebpénzéből. Ellenkezőleg: ha kijavítja a rossz jegyet egy megadott időn belül vagy kompenzálja a csínyt, akkor ígérd meg neki, hogy kap egy kis bónuszt.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást