Négy zöld építészeti megoldás, mely átalakítja jövőnket

Négy zöld építészeti megoldás, mely átalakítja jövőnket

Címlap / Otthon / Háztartás / Négy zöld építészeti megoldás, mely átalakítja jövőnket

Az újrahasznosítás és újra feldolgozhatóság, mint a környezettudatosság két legnépszerűbb irányelve sokak fejében nem, vagy csak nehezen kapcsolható össze a tartóssággal és praktikummal. Ezt egyértelműen megcáfolva, az alábbiakban bemutatunk nektek négy olyan példát az építőiparból, melyek nem csak környezettudatosak, de egyszerre időtállóak és jövőbemutatóak – sőt, még sok esetben kifejezetten esztétikusak is. (x)

Rétegelt fából vaskarika

A keresztlaminált faanyag (angolul cross laminated timber vagy CLT) amellett, hogy rendkívül tartós és a normál fánál sokkal erősebb, remekül formára alakítható gyártása során, tehát mérnöki szempontból kifejezetten bravúros. Előállítása nem igényel semmilyen égetéssel vagy fosszilis anyaggal történő kezelést, mindössze ragasztással készül. A CLT lényegében vékony lemezekre vágott fa rétegesen összetapasztva úgy, hogy az egyes rétegek rostjai egymásra merőlegesen helyezkednek el. Ennek köszönhetően a faanyag olyan erős lesz, hogy építészek kifejezetten extrém terheléssel is tudnak számolni, sőt, állítólag már fából készült felhőkarcolók megjelenésére is készülhetünk a jövőben.

re-thinkingthefuture.com

Ultrakönnyű külső váz földrengés ellen

Földkéreg mozgásokkal tarkított területeken nem ritka, hogy az épületek külső megerősítést, egyfajta vázat is kapnak a szeizmikus mozgások okozta kilengések ellen. A japán székhelyű Komatsu Seiren labor nemrégiben előállított egy minden eddiginél könnyebb, hőre lágyuló karbonszálas anyagot CABKOMA néven, mely a nála ötször nehezebb fémekkel azonos terhelést is képes elviselni. A japán cég egyfajta demonstrációként saját főhadiszállását is körbe vette ilyen anyagból készült rudakkal, melyek mindegyike egyenként 160 méter hosszú és mindössze 12 kg súlyú, így egyszerűen szállítható, hőkezeléssel pedig könnyedén újra formázható maradt.

re-thinkinthefuture.com

Modern építészet műanyag hulladékból

Hiába a műanyag újrahasznosításának egyre szélesebb körű lehetősége, vannak anyagok, melyeket nem, vagy csak nehezen lehet új formába önteni. Egy Los Angeles-i startup ezen változtatna úgy, hogy egyben a jövő építőanyagát is elkészítenék. Elképzelésük szerint a nem feldolgozható műanyagokat vegyszerek és ragasztók használata nélkül, mindössze nagy nyomással és gőz alapú tömörítési eljárással préselnék össze formákra. Az így előállított építőkocka elemek strapabíróak és rendkívül ellenállóak, miközben az újrahasznosítást is egy új szintre viszik.

https://www.byfusion.com/

Amikor a tető termeli az áramot

A napelemes cserepek ötlete már nem koncepció, ráadásul nem is kell messzire mennünk érte: Gyártója a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft., egy hazai nagyvállalat, akinek százéves tapasztalatát és modern, folyamatosan fejlődő, környezettudatos szemléletét ötvözi a Generon napelemes tetőcserép, mely új szintre emeli a napelemek használatát. A többszörösen díjnyertes megoldás alapja továbbra is a környezetbarát és tartós beton, ebbe integrálták bele a napelemeket, így minden egyes cserép külön kis szolárpanelként használható. A megoldás több szempontból praktikusabb, mint a hagyományos napelem rendszer, hisz a Generon használatával elkerülhető a felesleges tetőáttörés és a felmerülő viharbiztonsági kockázatot is minimalizálhatjuk, nem utolsó sorban pedig a tető síkjába simuló panelek is esztétikusabb látványt nyújtanak a külső héjazat fölé rögzítendő társaiknál. A szolárcserepek a gyártó Zenit és Rundo termékcsaládjaival kompatibilisek, ennek köszönhetően egy építkezéskor vagy felújítás során a megfelelő cserepeket választva már előre felkészülhetünk a korszerűsítésre vagy a napelemes rendszer későbbi bővítésére.

A fenti listából mindegyik megoldást alkalmazzák már most is, azonban a Generon nem csak hogy könnyedén elérhető, de már több, mint 100.000 példányban került beszerelésre és 250 háztartásban és középületben bizonyított. Ráadásul a Terrán sem egy távoli és ismeretlen gyártó, számos online edukációs anyaggal és szaktanácsadással is segíti a vásárlókat.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!