New York Cafe, a világ legszebb kávéháza

New York Cafe, a világ legszebb kávéháza

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / New York Cafe, a világ legszebb kávéháza

A Nagykörút egyik legjellegzetesebb épülete a New York-palota, melynek alsó szintjén található a világ legszebb kávéháza. Nem csak szép épület, kívülről és belülről, hanem művelődéstörténeti jelentőségű is, mert az 1900-as években ide koncentrálódtak a művészi asztaltársaságok.

A palota története

Egy amerikai biztosító társaság adott megbízást Hauszmann Alajosnak a tervezésre. 1894 októberében nyílt meg a négyemeletes palota, és annak földszintjén a kávéház. Az épületet díszítő 14 faunt Senyey Károly készítette.
Az épület 2001-ben került ki az állami tulajdonból. Egy olasz cég vette meg az épületet, majd fel is újította azt. 2006-ban nyílt meg a 107 szobás luxus szálloda és a korhű New York kávéház.

Művészeti társaságok

A kávézóhoz fűződik a Pest Napló, és ide jártak a nyugatosok is Heltai Jenő, Ignotius és Ady Endre is, akik egy ideig itt szerkesztették a folyóiratot. Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső és Karinthy Frigyes is itt alkotott egy ideig.
Ide köthető a Magyar Impresszionisták és Naturalisták Köre, akiknek vezetője Szinyei Merse Pál volt. Kiállításoknak is helyet adott ez a hely. A közeli színházak társulatai itt tartották a premier- és jubileumi bankettjüket. Egyszóval volt élet, nem is akármilyen…

A kávéház

Maga az épület az amerikai felhőkarcolók stilisztikai jegyeit viseli. A kávéházra viszont a barokk pompa a jellemző. A mennyezeten freskók vannak, melyeket a csillárok világítanak meg.
A teret csavart márványoszlopok tagolják, domináns színe pedig nemes ,,egyszerűséggel” arany. A háború alatta a kávéházat istállónak használták, de volt söröző, étterem, sportszeráruház is.

A legszebb kávéház

Az U City Guides intenetes utazási kalauz szerint a New York kávéház szebb, mint a velencei Caffe Florian – neves vendégei voltak Dickens és Casanova -, vagy a bécsi Café Central – törzsvendégei Lenin és Trockij voltak. A külső és belső megjelenést is pontozták, így nyerte meg a versenyt.
Nem először, ugyanis 2011-ben is elnyerte ezt a címet a kávéház. A 14 faun – El Asmodáj, a kávé és gondolkodás ősi alakjai – sem csak díszből van ott, hanem lámpásokat tartanak, ezzel hirdetve a hely szellemiségét.

Azért is megiszom ott egy kávét

A New York kávéház nem tartozik azok közé a helyek közé, ahol egy átlagember naphosszat elücsörög – ha csak nem a széket teszteli hivatalból.
Étlapján ugyanis olyan jelenségek tűnnek fel, mint a XIX. századi reggeli, mely szalonnás hagymás juhtúrós puliszka, mely közel négyezer magyar pénzegység.
Annak ellenére, hogy kávéház, nem láttam az étlapon – itallapot nem találtam – olyan opciót, hogy kávé, de egyszer biztosan meg fogok ott inni egy kávét, bármennyibe is kerüljön.

Magyar művészi érték

Az épület ékes példája annak, hogyan lehet Budapestre visszahozni azt a hangulatot, ami még termékeny volt.
Maga az épület nem csak a szemnek okoz örömet, nem csak az jut eszünkbe róla, hogy művészközpont volt, hanem önmagában egy művészi érték.
Valamit nagyon jól csinálnak azok, akik üzemeltetik, ugyanis nem csak a szobák vannak osztályozva, hanem 24 órás szoba szerviz van, baby-sitter szolgálat is, valamint autóbérlés és buisness center is. Igazi luxus és pompa…
Fotók: newyorkcafe.hu

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!