Kik is voltak az amazonok?

Kik is voltak az amazonok?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Kik is voltak az amazonok?

Az amazon szóval ma is a domináns, harcias, céltudatos és nem utolsó sorban vad nőket szokás illetni. De vajon mit is lehet róluk igazán tudni, legalábbis a tudomány mai állása szerint?

Hol éltek?

Ha léteztek amazonok, akkor eredetileg valószínűleg Kis-Ázsiában éltek, de hadjárataik és vándorlásuk során eljuthattak a mostani Görögország és Egyiptom területére is.
A feltételezések szerint erdőkben éltek, a fák lombjai között építettek hosszabb-rövidebb időre szóló lakhelyet maguknak.

Női társadalom?

A legendák és egyre több tudományos eredmény is azt állítja, hogy valóban élhetett olyan közösség, amely kizárólag a nőket tartotta a társadalom fontos és elismert tagjának.
Vezetőjük természetesen a legharciasabb, legerősebb és legbátrabb nő volt: az amazon királynő.

Amazon családmodell

Az amazonok társadalmában a férfiak az utódnemzésre voltak jók mindössze, így rabszolgaként tartották őket, a kiválasztottakat pedig kényszerítették a közösülésre.
Vándorlásaik során idegen férfiakat csaltak el, és közösültek velük az utódnemzés érdekében. A gyermekek közül is a lányt tartották lényegesen értékesebbnek, a fiúgyermeket vagy megölték, vagy szolgának nevelték fel.

Életforma

Az amazonok az erdőben, a többiektől elszigetelve, szigorú szabályok szerint élték a mindennapjaikat, minden törvényt az amazon királynő hozott.
Rablásból, fosztogatásból szereztek élelmet maguknak.

Nagyon jó harcosok hírében álltak, lelkiismeretlenek és gátlástalanoknak írták le őket.

Harcias amazonok

A főleg ókori görög legendák alapján az amazonok legalább olyan jó harcosok voltak, mint a férfiak: bátrak és gátlástalanok voltak, és nagyon jól értettek a fegyverforgatáshoz.
Leggyakrabban használt fegyverük az íj és a nyíl volt, de emellett hatékonyan használták a kardot vagy a pajzsot is.

Amazon szó jelentése

Az amazon szó görög nyelven azt jelenti: mell nélküli. A történetek alapján ugyanis az amazonok a jobb mellüket levágták, leégették vagy egyszerűen csak elszorították annak érdekében, hogy mikor a lovukról nyilaznak az ellenségre, akkor mellük ne zavarja őket a pontos célzásban.  

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!