Vizsgaidőszak? 7 kipróbált tipp, hogy jobban menjen a tanulás

Vizsgaidőszak? 7 kipróbált tipp, hogy jobban menjen a tanulás

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Vizsgaidőszak? 7 kipróbált tipp, hogy jobban menjen a tanulás

Lassan vége a vizsgaidőszaknak, de lehet, hogy az utolsó vizsgák még előtted állnak, pedig úgy érzed, hogy már semmi energiád nem maradt. Szerencsére van néhány trükk arra vonatkozóan, hogy amit tanulsz, az jobban megmaradjon és ne kelljen minden könyvet százszor átrágnod.

Lássuk az életmentő trükköket!

Először nagyvonalakban

Ha sok anyagot kell átvenned, akár több könyv, több ezer oldal és számos jegyzet áll előtted, amit meg kellene tanulnod a következő vizsgádra, az elsőre biztosan ijesztő és lehetetlen feladatnak tűnik.

Jó taktika, ha először nagyvonalakban átnézed a tananyagot, ismerkedsz azzal, hogy milyen nagyobb részekből áll, elolvasod a fejezetek címeit és gyorsan átlapozod az egészet.

Így a fejedben is gyorsabban rendszerré áll majd össze az egész, és ez alapján könnyebben tudod majd kisebb, emészthető részekre bontani az elsőre ijesztő mennyiséget.

Jegyzetelj!

Soha ne olvass ceruza nélkül, szokták mondani, hiszen, ha találsz egy fontosabb részt, fejezetet vagy kifejezést a könyvedben, akkor érdemes aláhúzni, jegyzetelni az oldalak szélére és különböző jelöléseket használni.

Ha vannak órai jegyzeteid, azt is érdemes plusz információkkal kiegészíteni, sőt, amikor ismételsz, érdemes egy összefoglaló jegyzetet is készítened, ha marad rá időd, hiszen ezzel újra tudod strukturálni, amit egyszer már megtanultál, ha pedig újra le kell írnod, azzal is csak jobban rögzül, ami eddig megvan.

Kapcsold össze és értelmezd

Fontos, hogy a tananyagot, ami előtted van, bármennyire is száraz, hosszú vagy unalmas, valahogy magadévá kell tenned.

Erre a legjobb módszer, ha megpróbálod megérteni és a számos új információt összekötni olyan, már korábban megszerzett adatokkal, amik a fejedben vannak.

Ezzel a módszerrel ugyanis sokkal könnyebben elő tudod majd hívni az agyadból a tananyagot, mintha csak a rövidtávú memóriádban tárolnád néhány napig, hiszen minél több dolog kapcsolódik, annál jobban megragad az új információ.

Kösd össze

Az előző ponthoz szorosan kötődik ez a módszer, amivel sok-sok összefüggéstelen és száraz dolgot tanulhatsz meg könnyedén.

Tőled függ, hogy melyik verziót alkalmazod, a lényeg csak az, hogy számodra könnyű és egyértelmű legyen a kódolás.

Az a cél, hogy az új információkhoz próbálj meg ismert szavakat, évszámokat, dallamokat vagy versikéket kötni, és így memorizálj.

Például, ha egy hosszú felsorolást kell megtanulnod, akkor a kezdőbetűkből próbálj meg kirakni egy szót, így biztosan nem marad ki majd egy sor sem!

Oszd meg mással

Ha valamit igazán jól tudsz, akkor át is tudod adni másnak, össze tudod foglalni és el tudod magyarázni úgy, hogy ő is megértse.

Amikor már abban a fázisban vagy, hogy többször átnézted az anyagot és szeretnéd, hogy a tudás mélyüljön és jól elraktározódjon, akkor érdemes segítségül hívni valakit, akinek elmondhatod, elmagyarázhatod vagy aki kikérdezhet téged. Így kiderülhetnek az esetleges hiányosságaid és rögtön tudni fogod, hogy még mit kell átnézned.

Tipp: Ha egyedül tanulnál inkább, akkor az is hasznos, ha hangosan olvasol vagy hangosan mondod vissza a már memorizált részeket, hiszen az agyad máshol raktározza, amit olvasol és amit hallasz, így több eséllyel emlékszel majd arra, amire kell.

Adj egy kis időt magadnak

A jó munkához idő kell – szokták mondani, ez a vizsgaidőszakban kiemelten fontos.

Persze mindened van, csak időd nincs, ezért érdemes egy jó tervet készíteni és nem az utolsó pillanatra hagyni a tanulás nagy részét.

A legtöbb tudásnak, amit magadba szívsz, ülepednie kell, és ahhoz, hogy ezt a vizsgán jól vissza tudd majd adni, el kell telnie egy kis időnek.

Ilyenkor az alvás aranyat ér, hiszen ilyenkor rögzül, amit napközben megtanultál, azaz csak a végső esetben maradj fenn éjszakákon át, ez ugyanis hosszútávon nem túl produktív.

Mozogj!

Bármennyire is furcsán hangzik, az agyadat gyorsan felpörgetheted azzal, ha fel-alá járkálsz, miközben olvasol vagy memorizálod a jegyzeteidet, a tanulás hatékonyságának szempontjából pedig szuper, ha néha kicsit változtatsz a környezeteden.

Egyrészt így kevésbé fogod megunni a tanulást és gyorsabban haladsz majd, másrészt pedig a vérkeringésedet is felpörgeted egy kicsit, ami abban is segít, hogy tovább bírd, kevésbé fáradj el és többet tudj megtanulni ugyanannyi idő alatt.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást