5 vitatípus, ami arra utal, hogy nincs messze a szakítás

5 vitatípus, ami arra utal, hogy nincs messze a szakítás

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 5 vitatípus, ami arra utal, hogy nincs messze a szakítás

Nincs olyan páros a világon, akik sose vitatkoznának egymással. Természetes dolog, hogy időnként összekaptok, néha a legapróbb dolgokon, amiknek utólag semmi értelme, máskor pedig napokig tart egy veszekedés egy komolyabb témában. Azonban jó, ha tudod, hogy szakértők szerint amikor az alábbi 5 vitatéma feljön egy kapcsolatban, az sajnos a szakítást előlegezi meg.

A tiszteletlenség jelei

Valószínűleg ti is vitatkoztatok már a házimunkán. Többnyire a nők érzik úgy, hogy a párjuk nem segít be a főzésben, rendrakásban, de ez természetesen nincs kőbe vésve. “Már megint nem csináltad meg a mosogatást” – hangzik el a veszekedés közben, ami idővel átalakul azzá, hogy “sosem segítesz a házimunkában”, majd végül személyes sértéssé megy át úgy, hogy “lusta, önző ember vagy.”

Van, hogy évek telnek el az első és a harmadik szakasz között, de amikor a felek eljutnak oda, hogy egy veszekedés közben már egymás személyiségét sértegetik, cseppet sem kedves szavakkal, az komoly gondokra utal.

A tisztelet eltűnése az a pont, ami nagyon rossz irányba tereli el a kapcsolatot, ezért szakértők szerint ilyenkor érdemes inkább párterápia segítségét igénybe venni, különben sajnos (a változtatás hiányában) elkerülhetetlen a szakítás.

Csak a saját igazatok

Nem könnyű azt mondani, hogy tévedtél, és a másiknak volt igaza (pláne, ha igazából nem így gondolod), de nem érvényesülhet mindig a te akaratod. Egyszerűen ez nem működik. Boldog szeretnél lenni, vagy azt szeretnéd, hogy neked legyen igazad? A kettő együtt nem megvalósítható, legalábbis nem hosszú távon. Épp ezért, ha a vitáitok során egyáltalán nem tudtok dűlőre jutni, mert egyikőtök sem hajlandó engedni, az komoly összeférhetetlenségre utal.

Hogy is élhetnél együtt örökké valakivel, aki nem hajlandó a te szemszögedből tekinteni egy-egy helyzetre? És hogy is lehetne boldog a párod veled, ha sosem hagyod, hogy az ő igaza érvényesüljön? Egy kapcsolat elején általában ez nem probléma, ott a békesség érdekében a felek szívesen engednek, de megesik, hogy évekkel később ez már nincs jelen. Ezen a ponton viszont sajnos sokszor a szakítás oldja meg a problémákat…

nd3000/depositphotos.com

A gyereknevelés témája

Biztosan ti is beszéltetek már arról, hogy ki mennyi gyermeket tervez a jövőben, vagy egyáltalán szeretne-e szülővé válni egy nap. Azonban sajnos, ahogy az életben semmi sem állandó, úgy az érzések is változnak. Lehet, hogy attól félsz, a családalapítás a karriered útjába áll, és a munkád mindig is fontos szerepet töltött be az életedben. Vagy a párod érzi azt, hogy ez a fajta felelősségvállalás már túl sok lenne neki, és egy kiskutyával is megelégszik. Azonban ez az egyik legfontosabb döntés a kapcsolatotokban, amiben muszáj ugyanazon az állásponton lennetek.

Senki sem várhatja el a másiktól, hogy lemondjon valamiről, amit többé nem tud visszacsinálni. Nem véletlenül mondják, hogy egy nő életében egyetlen dolog van, amin nem tud változtatni: és ez a gyerekvállalás kérdése.

Amikor egy kapcsolatban a felek nem értenek egyet ebben, az sajnos általában a szakításhoz vezető utat tapossa ki. Ez persze nem feltétlenül baj, hiszen sosem szabad egy olyan életbe beleegyezni, amiről tudod, hogy idővel mégsem fog boldoggá tenni!

Ahogy ti éltek

Az ellentétek vonzzák egymást, de abban a szakértők is egyetértenek, hogy ez csak bizonyos típusú emberekre igaz egy párkapcsolatban. Az esetek többségében sokkal erősebb a kötelék két olyan személy között, akik hasonló életvitelt folytatnak, ugyanolyan hobbit kedvelnek, és a tulajdonságaik is nagyjából megegyeznek. De sajnos még az ilyen kapcsolatoknál is felmerülhetnek azok a veszekedések, amik a másik életvitelével kapcsolatosak – hát még az ellentétes személyiségeknél!

Például lehet, hogy téged nagyon zavar a párod állandó bulizgatása, és az, hogy inkább a baráti körötökkel töltené a hétvégéket. Vagy ő érzi azt, hogy sosem mozdultok ki otthonról, és ezt nem tudja szó nélkül hagyni.

Amikor a felek nem tudnak szinkronba kerülni, és nem hajlandóak kompromisszumot sem kötni, az előbb-utóbb ahhoz vezet, hogy két teljesen eltérő életet kezdenek élni. Sajnos általában ez az oka annak, hogy sokan úgy érzik, inkább csak lakótársak, és nem párkapcsolatban élnek.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást