A túl sok vitamin veszélyes lehet! Szakértővel a vitaminokról és táplálékkiegészítőkről

A túl sok vitamin veszélyes lehet! Szakértővel a vitaminokról és táplálékkiegészítőkről

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A túl sok vitamin veszélyes lehet! Szakértővel a vitaminokról és táplálékkiegészítőkről

A nyomelemek és a vitaminok nagyon fontosak az egészségünk megőrzése érdekében, melyeket táplálékkiegészítők segítségével is be tudunk juttatni a szervezetbe. Egy szakértővel beszélgettünk arról, hogy érdemes-e ezeket az étrendkiegészítőket fogyasztanunk, illetve hogy juthatunk hozzá a mikrotápanyagokhoz egyébként.

Felek Mihály dietetikustól megtudtuk, hogy vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat étrendkiegészítő formájában abban az esetben érdemes szedni, ha például betegek vagyunk vagy alultápláltak – ez gyermekek és idősek esetén a leggyakoribb –, esetleg legyengült a szervezetünk. Ilyen esetben ezekből a mikrotápanyagokból hiányt szenvedhet a szervezetünk.  

– Ezeket az étrendkiegészítőket egészséges táplálkozással is ki lehet váltani, hiszen egyébként is elmondható, hogy a mikrotápanyagok hasznosulása a szervezetben hatékonyabb, ha természetes formában fogyasztjuk őket, és nem koncentrált formában étrendkiegészítőként – magyarázta a szakember.

Zsírban oldódó vitaminok

A legfontosabb vitaminokat elmondása szerint kiegyensúlyozott táplálkozással tudjuk a szervezetbe juttatni.

– Érdemes tudni, hogy a zsírban oldódó vitaminok megfelelő hasznosulásához zsiradék bevitele is szükséges, tehát elengedhetetlen, hogy az étrendünk tartalmazzon elegendőt ebből a tápanyagból is. Ezek a vitaminok az A-, D-, E- és K-vitaminok, amelyeket a következő élelmiszerekből nyerhetünk: A-vitaminban gazdag élelmiszerek a máj, a tőkehalmáj, szív, vese, tej, túró, sajtok, tojás (sárgája), illetve az A-vitamin elővitaminja a ß-karotin megtalálható a sárgarépában, a sütőtökben, sárgadinnyében, kajszibarackban, de a paraj, a paprika, a paradicsom, és a kelkáposzta is kiváló ß-karotin-forrás.

Kép forrása: mythja/depositphotos.com

D-vitaminban gazdag élelmiszerek a tőkehalmáj, a tojás, a tej és a tejkészítmények. Érdemes tudni, hogy a D-vitamin-szükséglet csupán élelmiszerekkel nem fedezhető, ebben az esetben valóban kiegészítésre szorul az emberi szervezet. Csecsemők, kisgyermekek esetében Vigantol olajjal, felnőtteknél kapszula vagy tabletta formájában kell fedezni a szükségletet, amit az orvos által felírt, receptköteles vitaminkészítménnyel érhetünk el a leghatékonyabban. E-vitaminban gazdag élelmiszerek a különböző növényi olajok, zöld növények, a gabonafélék csírája, illetve a hús, a máj, a tojás is tartalmaz E-vitamint, de mennyisége függ az állatok takarmányozásától. 

K-vitamint pedig a brokkoliból, a káposztából, a fejessalátából, a parajból, a tejből, a tejkészítményekből és a májból vihetünk be a szervezetünkbe – mondta Felek Mihály. 

Vízben oldódó vitaminok

A vízben oldódó vitaminokból is tudjuk fedezni a kellő mennyiséget az egészséges, változatos táplálkozással. Remek C-vitamin forrás például a zöldpaprika, a saláta- és zöldségfélék, a narancs, a grapefruit, a citrom.

A C-vitamin hőérzékeny, ezért érdemes ezt a tápanyagot friss, nyers zöldségek-gyümölcsök formájában bevinni a szervezetbe. A B-vitaminok közül B1-vitamin források a máj, a teljes kiőrlésű liszt és ebből készült pékáruk, hüvelyesek és az élesztő, B2-vitaminban gazdag élelmiszerek a tej, tejkészítmények, máj, vese, tojás és a hüvelyesek. Kiváló B6-vitamin-források a tejtermékek, máj, hús, hüvelyesek, élesztő, de kisebb mértékben a tej és a tojás is tartalmazza a vitamint, míg a B12 szükségletet kizárólag állati eredetű élelmiszerekkel lehet fedezni.

Kép forrása: skylinefree/depositphotos.com

– Egyéb mikrotápanyagok is fontosak a szervezet számára, mint a biotin, a pantoténsav, a niacin és a folsav. Biotinforrás például a máj, a vese és a tojássárgája, pantoténsavban gazdag élelmiszerek a máj, a vese, a húsfélék, a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk, és a hüvelyesek. Niacinban gazdag a máj, a hús, a vese, a zöldségfélék és a barna kenyér, folsavat pedig a zöld leveles zöldségek, a máj, a gyümölcsök, és az élesztő fogyasztásával juttathatunk a szervezetünkbe – tudtuk meg a dietetkustól.

Tudni kell azt is, hogy a növényekben található vas nagyon rosszul szívódik fel az emberi szervezetben, de megfelelő C-vitamin ellátottság esetén javul a hasznosulása. A marha-, sertés- és baromfihús, a máj és a hal kitűnő vasforrások.

Az ásványi anyagokat, nyomelemeket, elsősorban gyümölcsök, zöldségek, ásványvíz rendszeres fogyasztásával fedezhetjük, és éppen ezért érdemes az ásványvizeket váltogatni, hogy minden mikroelemet megfelelő arányban biztosíthassunk a szervezetünk számára, amely különösképpen fontos sportolók esetében, illetve a nyári melegben. Várandósság ideje alatt szintén indokolt az étrend-kiegészítés, magzatvédő vitaminok alkalmazásával.

A szakértőt kérdeztük arról is, hogy ellustulhatnak-e a szerveink, a szervezetünk, ha bármilyen vitamint, táplálékkiegészítőt szedünk, illetve ha fiatalon, idejekorán kezdjük el szedni ezeket. – Erre a válasz egyértelműen nem, hiszen ezek a tápanyagok a különböző élettani folyamatokban, fontos szerepet játszanak.  Inkább arra figyeljünk – tette hozzá a szakember –, hogy ne vigyük túlzásba a vitaminbevitelt, hiszen főleg a zsírban oldódó vitaminok könnyen felhalmozódhatnak a szervezetünkben, és fellép a hipervitaminózis, vagyis a vitamin túladagolás, ami legalább annyira rossz a szervezetnek, mint a vitaminhiány.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást