Stílus

3 viselkedési hiba, amit a friss házasoknak el kell felejteniük

3 viselkedési hiba, amit a friss házasoknak el kell felejteniük

Gyerekként azt gondoltuk, hogy a szüleinknek könnyű, hiszen már megtalálták a párjukat, csak együtt kell maradniuk. Felnőttként aztán ráébredünk, hogy ahhoz, hogy egy házasság működjön, legalább annyit kell tenni, mint azért, hogy a megfelelő embert megtaláljuk. Friss házasoknak összegyűjtöttünk három alapvető viselkedési hibát, amelyet ha kiirtanak a mindennapjaikból, esélyük lehet a „mindörökkére”.

1. Folyamatos kritizálás

Teljesen érthető, ha néha kritikát fogalmaztok meg egymásról, sőt ez nagyon is fontos része egy kapcsolatnak, hiszen így tudtok egyről a kettőre lépni, fejlődni, ráadásul megismeritek egymás igényei, apró „hisztijeit” is. Arra azonban nagyon figyelni kell, hogy ne legyen túl sok a kritika, mert az egyrészt azt sugározza, hogy elégedetlen vagy a pároddal, másrészt azt, hogy nem vagy elég elfogadó. Egy kapcsolat, egy házasság, amelyben ráadásul valóban ott van az az ígéret, lehetőség és remény, hogy egy életre szól, mindkét ember „munkáját” igényli.

Gondolj csak bele, te hogy éreznéd magad, ha mást sem hallanál, csak azt, hogy mit csináltál rosszul, vagy hogy kellene csinálnod valamit sokkal jobban, mint ahogy eddig tetted? Még akkor is, ha sokszor jogos a kritika, egyszerűen előfordul, hogy túl sok. 

Mi a megoldás?

A megoldás először is az önvizsgálat: gondold végig, hogy mi az, ami miatt folyamatosan kötözködsz, és kritizálod a párodat a hétköznapokban? Valóban fontos, hogy melyik polcra pakol vissza a hűtőben, esetleg, hogy kitörli-e maga után a mosdót, vagy melyik irányban rakja fel a wc-papírt? Biztosan igyekszik a kedvedben járni, de ha néha elfelejti, nem kell rögtön kritikával illetned.

Gondold át, hogy nem valami más miatt vagy-e dühös rá, amit így vezetsz le? A kulcs mindig a kommunikáció, beszélgessetek, ássatok együtt a dolgok mélyére és próbálj rugalmasabb lenni.

2. Kesergés, önsajnálat

A hétköznapok nehézségei bizony néha megmagyarázhatatlan és idegesítő keserűséget hoznak az életünkbe, de csak rajtunk múlik, hogy engedjük-e, hogy ez az érzés eluralkodjon rajtunk.

Sok pár esik abba a hibába, hogy a munkahelyi feszültséget otthon engedi ki, így pedig napról napra csak feszültséget, keserűséget és csalódottságot pakolnak egymásra.

Ha nem tanuljátok meg kezelni, hogy hogyan kell reagálni, hogy tudjátok segíteni egymást, hogyan lehettek támaszai és nem lehúzói egymásnak, akkor egy ilyen rossz hullám komoly éket is verhet a friss házasság mindennapjaiba.

Mi a megoldás?

Megteheted, hogy keseregsz egy kicsit, sajnálod magad, de aztán felállsz és benyomod a restart gombot, de a legjobb az lenne, ha alapvetően a szemléletmódodon változtatnál és megtanulnád az otthonotokban és a kapcsolatokon kívül hagyni a munkahelyi terheket, vagy azokat, amelyek rosszat tesznek a házasságotoknak, és amelyeken nem tudtok otthoni beszélgetéssel segíteni.

3. Dühös átkozódás

Elég, ha beütöd valamidet, ha kiesik valami a kezedből, vagy kiborítasz egy pohár vizet és máris csak úgy ömlik a szádból az ocsmány káromkodás, az igazi dühödt átkozódás, ami egyszer-kétszer talán vicces, de egy idő után bizony rengeteg feszültséget generál.

Sőt, néha az is megesik, hogy a saját, vagy a párod hibája, viselkedése vált ki belőled ilyesmit, ami biztosan nem tesz jót a családias hangulatnak…

Mi a megoldás?

Nagy levegő! Mielőtt bármit mondanál, mindig nyelj egyet és meglásd, ahogy telnek az évek, úgy fogod egyre hamarabb belátni, hogy az átkozódásnak semmi, de semmi értelme. Sem annak, hogy magadat, sem annak, hogy a másikat, sem annak, hogy egy bizonyos helyzetet átkozol. Az egyetlen, aminek értelme van, az a higgadt megfontoltság és a rengeteg türelem.

Attól, ha elkiabálsz néhány ronda szót, nem fogja feltörölni magát a kiömlött víz, sem megoldani magát egy vitás helyzet, viszont nagyon kiábrándító rád nézve. Próbálj meg inkább nevetni ahelyett, hogy kiengeded a hirtelen dühödet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást