Víruskerülő tippek, ha strandolni mentek – Ha ezekre figyelsz, távol tartod a fertőzéseket

Víruskerülő tippek, ha strandolni mentek – Ha ezekre figyelsz, távol tartod a fertőzéseket

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Víruskerülő tippek, ha strandolni mentek – Ha ezekre figyelsz, távol tartod a fertőzéseket

Ha túl közel mész másokhoz

A medencében nem könnyű tartani a távolságot, ráadásul sokan ezeket az előírásokat sajnos nem veszik komolyan, épp ezért fontos neked még nagyobb figyelmet fektetned erre. A koronavírus nagyon gyorsan terjedhet akkor, ha az emberek tömegben állnak, mindegy, hogy ez az utcán vagy a medence sarkában történik.

Lehetőleg tartsd mindenkitől a távolságot, hiszen amikor egy fertőzött személy nyála a vízbe kerül, könnyen elkaphatod a koronavírust már csak azáltal, hogy ezt követően a víz belecsöppen a szemedbe.

Egyelőre nincsenek adatok arról, hogy maga a vírus mennyi ideig él túl a vízben, és szerencsére nincs adat arról, hogy valaki így fertőződött volna meg, de tekintve, hogy egy egyszerű nátha 3 napig képes életben maradni a vízben, úgy érdemes elővigyázatosnak lenni. Szerencsére a folyamatos fertőtlenítés nagyon sokat segít a vírus elpusztításában (ez pedig jelenleg mindenhol nagy figyelmet kap) így kiküszöbölhetők az ilyen helyzetek, de azért légy óvatos.

 

Az ételt inkább hozd magaddal

Érdemes otthonról hozni a kaját, hiszen a strandok büféjében rengetegen megfordulnak, viszonylag nagy tömegben.

Természetesen itt is kötelező betartani minden biztonsági előírást a dolgozóknak, alaposan kezet mosni és maszkot viselni, de ha szeretnél biztosra menni, jobb, ha te magad készíted el előre a szendvicseket, és piknikezve fogyasztjátok el őket a törölközőkön!

Figyelj oda arra, hogy lehetőleg mindenkitől jó pár méternyi távolságban táborozzatok le, így ugyanis az sem baj, ha nincs rajtatok maszk a nagy távolság miatt.

Apropó maszkviselés, azért mindig járj utána a neten az adott hely előírásainak, mielőtt megérkeztek, hiszen változó lehet, hogy melyik strandon mit várnak el a vendégektől.

 

Ne osszatok meg semmit

Korábban megszokott volt, hogy a gyerekek együtt játszottak a parton, új barátokat szereztek, homokvárat építettek, és egymás játékait is kipróbálták, de most ezzel érdemes óvatosnak lenni.

Szakértők azt javasolják, inkább ne érjenek a legkisebbek olyan tárgyakhoz, amelyek nem hozzájuk tartoznak, mert sosem lehet tudni, kiben lappang a vírus.

Szerencsére rájuk nincs akkora veszéllyel, mint az idősebbekre, ám ettől függetlenül a koronavírust átadhatják hozzátartozóiknak.

 

Maszkban ne menj medencébe

A maszkviselés sok helyen kötelező, de a legtöbb strandon általában nem az, ráadásul a szakértők óva intenek minket attól, hogy a vízbe maszkban menjünk be!

A nedves maszkokon át ugyanis nagyon nehézzé válik a lélegzés, így a vízben még magasabb lesz a fulladás veszélye, ráadásul higiéniailag sem felel meg az elvárásoknak, hiszen a különböző, vízben életben maradó baktériumokat és vírusokat hamar bejuttatod a szervezetedbe.

Nem véletlenül mondják, hogy viselés után azonnal ki kell mosni a maszkokat, hiszen vannak olyan kórokozók, amelyek hosszabb ideig is túlélnek az anyagban, a nedves közeg pedig még kedvező is számukra!

 

Folyamatosan moss kezet

Az állandó kézmosás továbbra is nagyon fontos szerepet tölt be a megelőzésben, és ez alól a strand sem kivétel.

Sokan hajlamosak úgy gondolni, hogy a medencevízből kijőve nem muszáj azonnal rohanni a szappanos vízhez, de valójában most különösen fontos figyelni erre!

Mindig legyen nálad antibakterális kézfertőtlenítő, amikor csak lehet, használd a kihelyezett kéztisztítókat, és lehetőleg mindenhová csakis papucsban menj. Ez egyébként is fontos a gombás fertőzések ellen, de a jelenlegi helyzetben még jelentősebbé vált ezekre a részletekre odafigyelni, pláne a mosdókban.

Ha WC-re kell menned, mindig ellenőrizd, hogy mennyien vannak bent, hiszen a zárt helyiségekben nagyobb a fertőzés esélye.

 

A koronavíruson túl

Nem csak a koronavírus miatt kaphatsz el különböző fertőzéseket strandolás közben!

A nagy meleg hatására a hüvely PH-ja is megváltozik, ez pedig még sebezhetőbbé tesz minket a baktériumokkal és vírusokkal szemben. A hüvelygomba csak egy a sok közül, hiszen a felfázás is gyakori gond lehet egy egész napos strandolás után; ilyenkor nem a hőmérséklet a gond, hanem a baktériumok, amelyek a rövid húgycsőn keresztül feljutnak a húgyhólyagba.

Azt javasolják, hogy hosszú időn át sekély vízben nem szabad üldögélni, a medencéből, tóból kijőve azonnal zuhanyozzunk le, és a vizes ruhát cseréljük át minél előbb szárazra.

Sose használd más törölközőjét, mert ezen keresztül is terjednek a vírusok és baktériumok (mindegy, hogy ez a párodé vagy a gyermekedé), és legyen nálad intim törlőkendő, amikor mosdóba mész!

 

.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást