Világörökség Magyarországon

Világörökség Magyarországon

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Világörökség Magyarországon

A világ tájainak megőrzése szerencsére napjainkban már közérdek. A csodálatos tájak, vagy az évszázados építmények megóvása mindannyinknak fontos, hiszen ha nem ismerjük múltunkat, nem látjuk a környezetünk szépségeit, akkor szomorúan és szegényen vagyunk kénytelenek leélni életünket.

Szerencsére hazánk is bővelkedik a világörökségi döntnökök által elismert környezeti és kulturális javakban, így azoknak, akik nem szeretnék kihagyni ezeknek a csodálatos tájaknak és más, figyelemreméltó dolgoknak a megtekintését, el sem kell hagyniuk az országhatárt.

Budapest

Rögtön a fővárosban több olyan helyszínnel is találkozhatunk, melyek szerves részét képezik a világörökségnek, mint természeti, mind pedig kulturális szempontból. A Duna mindkét partja kiérdemelte ezt a kitüntető címet, így egy hosszabb sétát mindenképpen érdemes rájuk szánni.

A Budai Várnegyed nagy népszerűségnek örvend, nem csak a turisták körében, hanem a magyarok között is kedvelt kirándulási, sétálási helyszín. Kulturális és építészeti szempontból is érdemes felkeresni. Érdekes a várnegyeddel kapcsolatban, hogy ha nem nap, mint nap látogatja az ember, akkor megunni szinte lehetetlen, mindig tartogat valami újdonságot.

Igaz ez az Andrássy útra is, és nem csak az üzletei miatt. Bár kétségtelen, ezen az úton találhatóak a luxuskategóriás kül- és belföldi üzletek helyiségei, de mindemellett nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy történelmileg is jelentős helyszínről van szó. Valamint tavasszal a fák virágba borulásakor, illetve télen a karácsonyi díszkivilágításban is lenyűgöző látvánnyal örvendezteti meg a szemlélőjét.

Kultúra

Kulturális jelentősége miatt ítélték úgy, hogy a világörökség részét képezi Hollókő ófaluja, valamint az ahhoz tartozó táj. A kitüntetést azzal érdemelte ki, hogy a falu tradicionális épületeit és hangulatát sikerült megőriznie a 20. században is. Szintén kulturális jelentőségének köszönheti a listán való szereplését a híres magyar puszta, a Hortobágy. Csikósai, szürkemarhái és a magyarság történetében betöltött vitathatatlan szerepe egyértelmű helyet biztosít számára a világ megőrzendő értékei között.

Fertő és Tokaj hegyalja is részese ennek a felsorolásnak. A síkvidéki sós tónak a közvetlen környezete is a világörökséghez tartozik, mind magyar, mind pedig osztrák részről. Fennmaradásukat régóta szem előtt tartják az országok, éppen ezért mindkét terület természetvédelmi táj. Tokaj szempontjából is a kulturális jelentőség, mely egyértelművé teszi szerepését a listán. Nem csak a méltán világhírű hungarikum, a tokaji bor, melyet XVI. Lajos a királyok borának nevezett, hanem az egész térség borkultúrája és a természeti adottságai is hozzájárultak ahhoz, hogy a világörökség részét képezze.

Nem utolsó sorban említést érdemel Pécs, hiszen itt találhatjuk az ókeresztény temetkezőhelyet, mely szintén óriási jelentőséggel bír. A turisták nagy örömére a hely látogatása nagyon jól megoldott, helyenként akár az utcáról letekintve is be-beleshetnek a sírkamrákba, mivel azok tetejét néhány helyen vastag üvegburkolat fedi.

Pannonhalma apátság

Nem szabad megfeledkezni Pannonhalmáról sem, ahol megtalálhatjuk Magyarország egyik legnagyobb büszkeségét, az 1000 éves bencés főapátságot, ami már csak koránál fogva is méltán szerepel ezen az illusztris listán. De magán az épületegyüttesen kívül helyet kapott a világörökségek között az apátság közvetlen környezete is, természeti jelentősége miatt.

Természet

Hazánkban csak egy olyan terület van, mely kifejezetten természeti értékei miatt kapta meg a megtiszteltetést, ez pedig nem más, mint az Aggteleki-karszt. Bár a barlang országhatárokat is áthág a teljes területe a világörökség részét képezi. Látogatása nem csak hogy megoldott, szinte kötelező, hiszen lenyűgöző cseppkövei, gyógyhatású klímája, és monumentális „termei” felejthetetlen élményt jelentenek mindenki számára.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást