Világmegváltó tudósok és elméleteik – Kinek a nevéhez fűződik…?

Világmegváltó tudósok és elméleteik – Kinek a nevéhez fűződik…?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Világmegváltó tudósok és elméleteik – Kinek a nevéhez fűződik…?

Ki találta ki a stresszelméletet, az intelligenciatesztet, a vérkeringést, a tudattalan lélektanát és az evolúció elméletét?

A stresszelmélet ‒ Selye János

A stressz egyetlen szóval fejezi ki az élet nehézségeit egy bizonytalan világban. Sokféle módon halmozódhat fel, és mindenkit érint. Fogalmát Selye János alkotta meg. A stressz fogalmáról mindig úgy beszélt, mint egy érdekes tanmese felfedezéséről, csalódásról és látomásról. 

Az ötlet 1925-ben villant fel benne, orvostanhallgató korában. A klinikai gyakorlat során azon gondolkodott, vajon miért van az, hogy olyan sok különböző betegségben szenvedő páciens mutatja ugyanazokat a kezdeti tüneteket (pl. fejfájás, gyomorproblémák, fogyás).

Az intelligenciateszt ‒ Alfred Binet

Az intelligencia mérésére szolgáló tesztet Alfred Binet francia pszichológus találta ki, aki a 20. század elején összeállított egy skálát a gyerekek szellemi érettségének vizsgálatára. Eredetileg azért készítette, hogy felismerje a gyengeelméjűséget. Akkor lett népszerű, amikor az Egyesült Államok hadserege alkalmazta az első világháború idején

Megfigyelte a gondolkodás folyamatát. Nyilvánosságra hozta például a kislányaival végzett kísérletek eredményét, és elemezte problémamegoldó technikáikat. Kiemelte azt a tényt, hogy lányai nem tudták minden gondolatukat képekben kifejezni, és ez korlátozza az önelemzésnek mint eszköznek a használatát a pszichológiai általánosításban.
Megállapította, hogy az intelligencia összetett funkció, számos tulajdonság tartozik hozzá, például az emlékezet, a figyelem és a képzelet.

A vérkeringés ‒ William Harvey

Galenus ókori görög orvos felismerte a szív fontosságát, és felfigyelt rá, hogy a vénák és az artériák más szerkezetűek (az artériák izmosabbak). Úgy vélte, hogy a vér a vénákban áramlik, míg az artériák inkább „életszellemet” tartalmaznak, amelyet az ember a levegőből szív be. 

Elmélete a természet célszerűségén és tökéletességén alapult.
A vérkeringést William Harvey magyarázta meg a 16. században. Leírta, hogyan működik a szív, az érrendszer és a vérkeringés. Halott embereket és eleven állatokat (kutyákat, kecskéket, disznókat, rákokat) boncolt. 
Így tudta kimutatni, hogy az összehúzódó szív vért fecskendez ki, és ez magyarázza meg a pulzus működését. A szív egy olyan rendszer központja, amelyben a vér kering: az arteriális rendszerből a vénás felé halad.

A tudattalan lélektana ‒ Sigmund Freud

Freud pszichoanalízis elmélete sokféle betegségben sikeresnek bizonyult. Például feltárta a kisebb beszédhibák értelmét, megmagyarázta a szokások részleteit és a gyermekkori hiedelmek okait. A gyermekkori szexualitás, agresszivitás és az ezzel kapcsolatos fantáziálás gyökeresen megváltoztatta a gyermekkor értelmezését. 
Felfedezte a pszichoanalízis módszert mint gyógymódot. Az alapszabály a szabad képzettársítás: a beteget megkérik, hogy mondja ki, ami eszébe jut. Az analitikus ezalatt hallgat. Egy másik fontos fogalom az átvitel, amelyet Freud a szeretet és a harag érzelmeivel kapcsolatban említ. 

Az evolúció elmélete ‒ Charles Darwin

Az élővilág összetétele folyamatosan változik. Mindig a legalkalmazkodóbb, legéletképesebb egyedek maradna fenn. Egyesek kihalnak, mert adottságaik révén nem képesek megfelelni a természet kihívásainak, de új, életképesebb fajok is létrejönnek.

Gyakran csak módosulások jönnek létre, például a lábujjak közül eltűnik az uszony, mert már nincs rá szükség, vagy a karok meghosszabbodnak, hogy elérjék a magasan termő táplálékot. 
Először Lamarck francia biológus fogalmazta meg, miután ismeretlen eredetű csontvázak kerültek elő, hogy az élővilág változatlan rendszer, amely az egyszerűbbtől a bonyolultabb felé halad, és a törzsfának vannak elágazásai és vakon végződő oldalágai is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást