A világ 7 legvonzóbb fővárosa, amit látni kell

A világ 7 legvonzóbb fővárosa, amit látni kell

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A világ 7 legvonzóbb fővárosa, amit látni kell

Három földrész, hét város, rengeteg élmény… Felkészültél, hogy a lista átböngészése után mindegyiket meg akard látogatni? Az olcsó utazási lehetőségek korában tényleg csak rajtad múlik, megmaradsz-e a vágyakozás szintjén. Nehéz volt kiválasztani a hét legvonzóbb fővárost, és bátran lehet velünk vitatkozni, ha épp a kedvenced maradt ki!

Stockholm

A legnagyobb és legelbűvölőbbnek tartott skandináv városban kis híján másfél millióan laknak, mégis fenséges nyugalmat áraszt. A több évszázados múltra visszatekintő utcák és terek festői szépséggel bűvölnek el nemcsak a kontinensen, hanem a településhez tartozó szigeteken is.
Stockholmnak egy kisebb központja van, ám azon kívül is rengeteg étterem, park és vásár vár – természetesen a végtelen éjszakai élet és a kulturális programok garmadája mellett. Csak múzeumból van vagy 150, akkor a többit képzelheted… Nyáron még a különleges fehér éjszakák atmoszféráját is élvezheted! Az üdítő svéd mentalitásról nem is beszélve…

Hong Kong

A világ legnagyobb kereskedelmi központjainak egyike, Ázsia egyik legforgalmasabb, legnyüzsgőbb pontja. Maga a város tulajdonképpen egy óriási kikötő. Fantasztikus földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően tett szert óriási gazdasági hatalomra, miközben a vízen kívül gyakorlatilag minden más természetes erőforrásban hiányt szenved.
Emiatt egyedi infrastrukturális megoldásokra és rengeteg találékonyságra volt szükség. A modern „city” tulajdonképpen a vásárlás és a szórakozás temploma – olyan hely, ahol szó szerint mindig pezseg az éjszakai élet, s meglepő módon nemcsak éjszaka.

Dubaj

A hivatalos magyar átírás szerint „j” szerepel a végén, de gyakran találkozhatsz vele angolosan, „i”-vel is. Az Arab Emirátusok fővárosa a Perzsa-öbölben fekszik, s a Közel-Kelet egyik legjelentősebb turistaparadicsomát jelenti. Aranyvárosnak is hívják, mert a természet állandó napsütéssel és homokos partokkal áldotta meg.
A város két fő részből áll: Bur Dubai-ból és Deirából. A Burdzs Kalifa nevű szupermagas felhőkarcolóról biztos hallottál már, ami a maga 828 méterével jelenleg tartja a világrekordot. Itt található a földkerekség egyetlen hétcsillagos szállodája is, a Burdzs al-Arab, ahol több millió forintot is kóstálhat egy éjszaka.

Jeruzsálem

Az egyetlen város, amelynek nevét különböző országokban, különböző vallások hívei bőrszíntől függetlenül valamiféle áhítattal említik. Az egyetlen város, amelynek több mint hetven neve van, amelyek közül sok a hozzá fűződő érzelmeket fejezi ki.
Sokak szerint az egyik legmisztikusabb, legrejtélyesebb és legcsodálatosabb hely, ami valósággal rabul ejti az embert. A keresztények, a zsidók és a muszlimok együttélése olykor véres harcokkal jár együtt, ennek ellenére még a legnehezebb időkben is százezrek szoktak turistaként odamerészkedni.

Bangkok

Thaiföld fővárosa a Chao Pharaya folyó keleti partján fekszik, a Sziámi-öböl közelében. Minden thaiföldi utazásnak itt kellene kezdődnie, hiszen az ember érezheti a Kelet egyedi ízét. Sokakat meglep érkezéskor, hogy Bangkok sokkal világosabb és modernebb a nyugati fővárosok többségénél.
A helyi építészek ügyesen kombinálták a toronymagas irodaházakat és a gigantikus plázákat az ókori templomokkal, aranypalotákkal és smaragdzöld kertekkel. Csak templomból körülbelül 400-at nézhetsz meg, ami persze időben képtelenség, ezért kénytelen leszel előre kiválasztani a számodra legígéretesebbeket. Az éjszakai életről pedig nem is írunk, mert tényleg messze földön híres-hírhedt…

Athén

Az ókor szellemi központját több mint 3 500 éve alapították. Nevét a bölcsesség, az igazságos háború, a jog és a művészetek istennőjéről, Pallasz Athénéról kapta. A demokrácia szülővárosa egyben Görögország legnagyobbja is. Ha a szereted a kézzel fogható történelmet, a világ egyik legrégebbi polisza tökéletes választás lesz számodra.
Athén tulajdonképpen már az újkőkorszak óta lakott, így nem tudsz úgy sétára indulni benne, hogy ne botlanál valamilyen képeslapba vagy történelematlaszba illő képbe. Ja, és zárójelben megjegyeznénk, hogy még senkit sem láttunk a fenséges görög konyha mellett éhen halni…

Sydney

Nincs olyan földrész, ahonnan egy-két óra alatt átruccanhatna ide az ember repülővel, mégis Sydney a leglátogatottabb városok egyike. És olyan sokan hiszik fővárosnak, hogy rendszeresen helyet kap az ilyen listákon – pedig Ausztrália központja valójában Canberra, nem ez.
Az ikonikus Sydney Harbour Bridge, a Sydney-i Operaház, a 30 hektáros botanikus kert és az elképesztően pezsgő élet azonban akkora vonzerőt jelent a turisták számára, hogy mi sem akadhattunk fenn ezen az „aprócska” közigazgatási tényen. Te hol jártál már a fentiek közül, s hová mennél a legszívesebben?

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!