Otthon / Szórakozás

Ez a világ 5 legveszélyesebb turista látványossága

Ez a világ 5 legveszélyesebb turista látványossága

Gyönyörű tengerpartok vagy építészeti csodák. Van, aki erre vágyik, mikor nyaralni mennek. Azok azonban, akik igazán extrém kalandokat keresnek, ezeket a hátborzongató tájakat látogatják meg – még akkor is, ha tudják, hogy ezekről a helyekről nem minden kalandor tér vissza.

Hawaii vulkánok

Kókuszdiók, fűszoknyák és virágfüzérek – a legtöbb turistának ez az idilli kép él a fejében, pedig Hawaiinak van egy sokkal veszélyesebb oldala is.

Az itt található aktív vulkánok például állandó fenyegetést jelentenek, a Kilauea-t például az Egyesült Államok legveszélyesebb vulkánjaként tartják számon.

A lávák persze páratlan látványt is kínálnak, de aki felkeresi őket, óvatosnak kell lennie: fontos a megfelelő cipő viselete, a frissen kicsorgott lávától mindenképpen távol kell maradni és tilos letérni a kijelölt útvonalakról – a nemrégiben kihűlt lávamezők ugyanis bármikor, minden előzetes jel nélkül az óceánba szakadhatnak.

 

Ördög-medence, Zambia

A Viktória-vízesés tetejéről lenyűgöző látvány tárul elénk, amit egészen közelről is megszemlélhetsz – már ha van hozzá bátorságod.

Az Ördög-medencében elvileg egy szikla áll a biztos halált jelentő zuhanás és a fürdőzők közé, de aki nem tartja be a biztonsági előírásokat, arra komoly veszélyek leselkednek itt, és nem egy haláleset is történt már a medencében az évek során.

Ha pedig maga a zuhanás nem lenne elég veszélyes, még mindig ott vannak a folyóban úszkáló óriáskrokodilok.

Brr…

 

Halál völgye, Oroszország

A távoli Kamcsatka-félszigeten lévő stratovulkán, a Kikhpinych előtt elterülő a Halál-völgy alatt csapdába kerülnek a mérgező gázok, amelyek a Föld felszínén lévő számtalan repedésből törnek a felszínre. A hidrogén-szulfid, szén-dioxid, kén-dioxid és más veszélyes elemek mérgező elegyet képeznek.

Ha nem fúj a szél, ami eloszlatná őket, pusztán a levegő belélegzése is végzetes lehet itt.

A völgyben számtalan madár és emlős állat teteme hever szerteszét, temetővé változtatva a tájat, és könnyen hasonló sorsra juthat bárki, aki idelátogat.

Mióta a Halál-völgyet először felfedezték az 1930-as években, sok kalandor volt, aki nem tudott ellenállni a kísértésnek, és elutazott a veszélyes tájra. Nem mindenki tért vissza közülük.

 

Hua Shan hegy

Tériszonyos vagy? Akkor ez a túraútvonal nem neked való!

A kínai Shaanxi tartományban található hegyre vezető utat a világ legveszélyesebb hegymászó útvonalának tartják, mégis sokan vágnak neki, hiszen a Huan Shan tetejéről nyíló kilátás valóban párját ritkítja.

Ahhoz azonban, hogy odajuss, szűk párkányokon kell egyensúlyoznod, félelmetesen keskeny és régi deszkákon kell átkelned és meredek lépcsőkön kell felhágnod – ha pedig valaki szembejön, szorítsd még jobban a köteleidet, mert egymás mellett elmenni itt szinte lehetetlen.

 

A Halál útja, Bolívia

A Yungas út néven is ismert szerpentin a Föld leghalálosabb útvonalai közé tartozik. Mégis rengeteg turista érkezik Bolíviába azért, hogy próbát tegyen a veszélyes útvonalon, aminek a Death Road, azaz Halál útjánál megfelelőbb „beceneve” nem is lehetne.

Évente 200-300 ember hal meg itt, ami az útviszonyokat ismerve sajnos egyáltalán nem is meglepő.

A halálutat paraguayi foglyok építették az 1930-as években, és noha az utóbbi években történt néhány javítás, még mindig szélsőségesen veszélyes állapotban van.

Az egyenes sziklafalba vágott meredek és keskeny út számos kanyarja valódi veszélyt jelent, az út széle – és az alatta tátongó mélység – pedig mindig hátborzongatóan közel van.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást