Család / Életmód

Ők a világ legősibb kutyafajtái: a kezdetektől az ember mellett vannak

Ők a világ legősibb kutyafajtái: a kezdetektől az ember mellett vannak

Afgán agár

Erről az elegáns fajtáról úgy tartják, egészen az ősi, legelső, ember mellé szegődő kutyákkal áll rokonságban, bár azóta természetesen sokat változott mind jelleme, mind megjelenése.

A ma ismert afgán agarak az 1920-as években jelentek meg Nagy-Britanniában.

 

Akita

A hűségéről ismert kutya manapság már az egész világon ismert, noha a legtöbb helyen még ritkaságnak számít.

Japánban viszont nagyon népszerű, és szinte minden vidéken megtalálható a szigetország legősibb kutyafajtájaként számon tartott eb.

 

Basenji

Az Afrikából származó, kis termetű vadászkutya nem véletlenül hasonlít olyan nagyon a fáraók sírjain látható kutyákhoz: ősi idők fajtajegyeit hordja magán, és vitathatatlanul az egyik legősibb kutyafajta, amely máig az emberiség oldalán áll.

 

Kínai shar-pei

Ugyan küllemében nagyon sokat változott eredeti őseihez képest, melyek fajtajegyeit egyébként néhány példány máig őrzi Kína területén, ugyanez a kutyafajta található meg néhány, időszámításunk előtt 206-ban készült festményen is, így joggal nevezhető a legősibb fajták egyikének.

 

Csau csau

Ez a bűbájos, mackó szerű és hihetetlenül puha kutya egyes elméletek szerint az első fajta lehetett, amely az evolúció során a farkasoktól elkülönült, és immár önálló fajként, kutyaként volt az ember oldalán.

Léteznek DNS-vizsgálatok, melyek eredményei eddig megerősíteni látszanak ezt a feltételezést.

 

Még 5 kutyafajta a következő oldalon. Lapozz egyet ide kattintva >>

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást