A világ 13 leghíresebb miniállama

A világ 13 leghíresebb miniállama

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / A világ 13 leghíresebb miniállama

A miniállamok megdöbbentően régóta vannak jelen Európa és a világ életében. Létük ugyan bizonytalan, amennyiben katonai aktivitásra kerül sor, ám gazdaságilag egyik-másik a világ leggazdagabbjai közé tartozik.

Vatikán

Senkinek nem ismeretlen a világ legkisebb, hivatalosan is elismert állama. A katolikus egyház székhelye teokratikus monarchia, melynek feje a pápa. Lakossága nagyjából 900 fő, akiknek nagy része olasz, és egy jelentősebb hányad svájci (a svájci gárda adja a pápai állam védelmét, a politikai függetlenség érdekében).
Természetesen külön zászlóval és címerrel rendelkezik, rádiót, tv-t működtet. Aki azt hinné, hogy a Vatikánban csak férfiak laknak, az nagyon téved, ugyanis 1 szerzetesnő és 31 világi hölgy is dolgozik itt úgy, hogy itt is lakik, így állampolgársággal rendelkezik. Területe 0,44 km2, ám még ide tartozik Róma területén több bazilika, palota, valamint a pápai nyaraló, a maga 55 hektárjával.

Andorra

Pontos nevén Andorrai hercegség, melynek államformája társhercegség (francia és spanyol társhercegekkel). Ez a miniállam Európa legnagyobbja, területe 468 km2 . Népszerű ország, amit annak köszönhet, hogy az orvosi ellátás az állampolgároknak ingyenes, valamint az adózási feltételek is kedvezőek.
Fő bevételi forrása a túrizmus, ami nem csoda, tekintve, hogy az állam a Pireneusokban helyezkedik el, így átlagos tengerszint feletti magassága 1996 méter.

Lichtenstein

A hercegség Svájc és Ausztria között helyezkedik el. Államformája alkotmányos monarchia, élén a herceg, II. János Ádám áll. A miniállam több szempontból is különleges. Egyrészt, az egyetlen ország, mely teljes egészében az Alpokban fekszik, Üzbegisztán mellett az egyetlen, melynek egyik közvetlen szomszédja sem rendelkezik tengerparttal, valamint azon kevés államok egyike, mely nem tart fenn hadsereget.
Pénzneme a svájci frank, köszönhetően a gazdasági uniónak, valamint a védelmi egyezménynek, amit Svájccal kötött. Természetesen Lichtenstein is adóparadicsom, a közterhek mértéke 18%, az egy főre jutó GDP alapján a világ egyik leggazdagabb országa.

Monaco

A hercegség tulajdonképpen egy városállam a francia Riviérán. A területén, vagyis 1,93 km2-en körülbelül 31 842 fő él, amivel a világ legsűrűbben lakott országa. Monacóról köztudott, hogy kedvező üzleti feltételei vannak, bevételeinek többségét mégis a kaszinók által idecsalogatott turisták jelentik, Monte Carlo kerületben.
A hercegség, mint a miniállamok többsége, szintén adóparadicsom, ráadásul a területe elképesztően gyönyörű, a hegyek és a kikötő kontrasztjának köszönhetően.

San Marino

Olaszország olyan szerencsés, vagy szerencsétlen helyzetben van, hogy területét két miniállam is tagolja, az egyik a Vatikán, a másik pedig San Marino. Az államformája köztársaság, vezetője pedig a két régenskapitány, melyeket félévente nevez ki a nagytanács.
Ez az ország a legrégebben alapított, ma is fennálló köztársaság, melyet egy Dalmáciából érkezett remete, Szent Marinus alapított 301-ben. Az ország legfontosabb bevételi forrása a turizmus, mely a GDP több, mint 50%-át adja.

Málta

A szigetek stratégiai jelentősége miatt a történelem folyamán több hatalom is magáénak akarta tudni, ám az államnak végül sikerült megtartania függetlenségét, és köztársaságként működik.
Területe 316 km2, amely 8 szigetet ölel fel, de ebből csak a 3 legnagyobb, Malta, Ghawdex, és Kemmuna lakott. A szigeteken ezer éve nincsen természetes vízfolyás, a lehulló csapadék egy része természetesen reked meg, de a nagy mértékű tárolásra is vannak tervek.

Szingapúr

Az eredetileg Brit gyarmati központ 1965-ben nyerte el függetlenségét. Előnyös elhelyezkedésének, és jelentős múltjának köszönhetően az állam rohamos fejlődésen ment keresztül, a régi, cölöpökre összetákolt kikötő helyén ma modern dokk és felhőkarcolók sora váltotta fel, ahol a város várja a befektetőket és az érdeklődőket.
Szingapúrban nagyon szigorú törvényekkel védik a környezetet, így bírságolnak szemetelésért, köpködésért, de a nyilvános WC le nem húzásáért is.

Bahrein

A kis szigetország a perzsa öbölben helyezkedik el. A 20. század elejéig a monarchia legfőbb vonzereje a termékeny föld és az édesvíz volt, valamint az itt gyűjtött igazgyöngyök, ám a tenyésztés megjelenésével ez visszaszorult.

Ma Bahrein legfőbb bevételi forrása a kőolaj mellett a turizmus. A 694 km2-nyi területű sziget már az ókorban is lakott volt.
Említést tesznek róla Mezopotámiában is, sőt, erősen idealizálják az életet a kereskedelmi partnerüknél, hiszen ott minden fénylő, és a farkas nem ragad el bárányokat. Államformája örökletes alkotmányos monarchia, területe pedig 5 közigazgatási részre van osztva, közülük az első a főváros, Manáma területe.

Nauru

Szigetállam a Csendes-óceán nyugati részén. Területileg a harmadik legkisebb miniállam az egész világon 21,3 km2-nyi földjével, csupán a Vatikán és Monaco előzi meg.
Gazdaságát 2007-ig a jelentős foszfát – készletekre alapozta, ám 5 éve az anyag bányászata teljesen megszűnt, így most hajózásból, légi közlekedésből és a kikötői vámokból próbálja fenntartani magát. 1968-ban vált függetlenné az Egyesült Királyságtól, és egy évvel később csatlakozott a Nemzetközösséghez.

Barbados

A spanyolul „szakállas férfi” névvel illetett szigetállam a Karib térség legkisebb országa. Legfőbb bevételi forrása az idegenforgalom, emellett cukornádtermesztésből és rumgyártásból tartja fenn magát.
A sziget meglehetősen sík, legmagasabb pontja, a Mount Hillaby, amely csupán 340 méter. Államformája alkotmányos monarchia, uralkodója pedig II. Erzsébet. Ennek ellenére az állam teljesen független, az Egyesült Királysághoz csupán a Nemzetközösségen keresztül kapcsolódik.

Tuvalu

Óceániai szigetállam, Hawaii és Ausztrália között, az Ellice szigetek területén. Felszínét 4 sziget alkotja valamint 5 igazi korallzátonnyal is rendelkezik. A Vatikán, Monaco és Nauru után a legkisebb állam, mérete 26 km2.
Területén alkotmányos monarchia működik, melyen, Barbadoshoz hasonlóan, II. Erzsébet az uralkodó. Tuvalu 1978-ban teljesen független állam lett. A szigeteken nincsen tankötelezettség, ennek ellenére az írástudók aránya 98%, valamint a Fidzsi egyetem kihelyezett fakultásának is otthont ad, nagyjából 100 diákkal.

Antigua és Barbuda

Az Atlanti-óceán és a Karib-tenger találkozásánál elhelyezkedő apró szigetállam. Területét három sziget adja, ám ezekből a legkisebb nem lakott.
Szárazföldje így összesen 442 km2 , államformája alkotmányos monarchia élén ebben az esetben is II. Erzsébettel. A szigeten korlátozott számban van víz és munkaerő, így a fejlesztések főleg a turizmust és az építkezéseket érintik.

Marshall szigetek

Két szigetcsoport és több kis korallpad alkotja. Két szigete ismert szélesebb körben, bár ez a hírnév kétes. A két terület Bikini és az Eniwetok-atoll, ahol az USA atomfegyver kísérleteket végzett.
Bár az ország 1991-ben elnyerte teljes függetlenségét, létét nagyban befolyásolják az itt lévő amerikai támaszpontok használatáért nyújtott segélyek. A lakosság egyébkén halászatból és földművelésből tartja fent magát. Államformája elnöki köztársaság, teljes területe pedig 181 km2.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást