Életmód / Család

A világ 5 leggyönyörűbb macskafajtája – te melyiket fogadnád el?

Szögezzük le az elején: minden macska gyönyörű. Ezek a fajták is kétségtelenül azok, éppen ezért szeretjük nézegetni őket olyan nagyon. Szeretnénk továbbá felhívni a figyelmet, hogy a cikk elolvasása azonnali és olthatatlan vágyat ébreszthet legalább 10 macska befogadására, amit a legmesszemenőbben támogatunk, de mielőtt állatot veszel magadhoz, mindig gondold végig, hogy ez mekkora felelősséggel jár, és jusson eszedbe, hogy a menhelyeken is rengeteg – sokszor akár fajtatiszta – cica várja, hogy szerető otthonba kerülhessen.

Ragdoll

Az első ragdoll kiscica a ’60-as években, Kaliforniában látta meg a napvilágot egy fehér perzsa macska, és egy burma kandúr szerelemgyerekeként.

A kicsi persze mindenkit rögtön levett a lábáról, és ekkor már tudatos tenyésztői beavatkozással kezdték el nemesíteni a fajtát, melynek eredményei a ma ismert ragdoll cicák.

A nevet egyébként, melynek jelentése rongybaba, onnan kapta a cica, hogy izmai és ízületei rendkívül rugalmasak, de egyébként is kimondottan laza szőrgombócról van szó, aki imád elnyújtózni a gazdája ölében, és szinte lehetetlen kihozni a béketűréséből – de legalábbis más macskákhoz képest sokkal nyugodtabb természete lehet.

Török angóra

Ezek a hosszú szőrű, kecses macskafajták a közhiedelemmel ellentétben nem csak hófehérek, de feketék, kékek vagy krémszínűek is lehetnek.

Az angóra cicák Törökország fővárosából, Ankaraából származnak, és diplomáciai ajándékként kerültek Európa több országába, majd gyorsan nagy népszerűségre tettek szert, hiszen kecses, fenséges állatokról van szó.

Olvastad már?  Négylábúak jelmezbálban – Jó ötlet az állatkosztüm?

Jellegzetességük a nagy, mandulavágású szem, ami lehet zöld vagy kék, illetve a fehér szőrű példányok esetében felemás is.

Török van

Törökországból, Van városából származnak ezek a cicák, akiket sokan egy kalap alá vesznek az angórákkal, pedig egy másik fajtáról van szó. A legszembetűnőbb különbség, hogy a vanok csak fehérek, vagy túlnyomórészt fehér színűek lehetnek, a füleknél és a farkakon foltokkal, bár a Van környékén élők hagyományosan csak a teljesen fehéreket tekintik a fajta képviselőinek, és közülük is a felemás szemű cicákat tartják a legértékesebbnek.

Úszó macskaként is ismert, mert cica létére nem irtózik a víztől. Meglehetősen erős akaratú, energikus cica, aki sok foglalkozást igényel, különben unalmában könnyen szétkapja a lakást, megtanulja akár a szekrényeket is kinyitni. Gazdájához a végsőkig ragaszkodik, természete emiatt sokakat a kutyáéra emlékeztet.

Szívesen ül az embere ölében, vagy egyensúlyoz a vállán, ölben lenni viszont nem szeret – elvégre mégis macskáról van szó, fontos számára, hogy szabadnak érezze magát.

 

Munchkin

1983-ban egy zenetanárnő, Sandra Hochenedel két vemhes cicát mentett meg az utcán egy kutyától – mindkét cicának normál méretű teste, de rövid lábai voltak, feltehetően egy természetesen kialakult genetikai mutáció következtében.

Olvastad már?  Egy kutatás bebizonyította: a kutyák okosabbak, mint a cicák

A vemhes cicák utódai adták később a tenyészalapot rövid lábú cicák első kolóniájához, akiknek a tanárnő az „Óz, a nagy varázsló” című filmben látható kisemberek után adta a nevét.

Mielőtt a fajt hivatalosan is felvették volna a tenyészthető macskák listájára, komoly vizsgálatoknak vetették alá őket, ami kiderítette, hogy a rövid lábak semmiféle egészségügyi károsodással nem járnak, a cicák éppen olyan egészségesek és csintalanok, mint bármelyik másik macska, csak éppen örökre alacsonyak maradnak, ezzel olyan hatást keltve, mint egy kölyökcica.

Maine Coon

Az Egyesült Államok nemzeti macskájaként is emlegetett cica olyan, amilyet az amerikaiak mindenből szeretnek: óriási. Ősei norvég erdei macskák lehettek, akik a vikingekkel érkeztek, bár állítólag népszerű az a képtelen elmélet is, hogy a macskák és a mosómedvék kereszteződéséből születtek az első maine coon cicák. Egészen 3-5 éves korukig nőnek, a hímek általában 8-9 kilósak, de nem ritkák a 12 kilós példányok sem, a nőstények valamivel kisebbek.

A hatalmas test angyali lelket takar: ezek a cicák életük végéig rendkívül játékosak maradnak, és megőrzik gyermeki kíváncsiságukat. Jellemzően nem ölben üldögélő típusok, de igénylik az ember közelségét, és szeretnek társaságban lenni. Nagyon játékosak, szeretik, ha foglalkoznak velük.