Vidámnak tűnő slágerek, amik valójában szívszaggatóan szomorúak

Vidámnak tűnő slágerek, amik valójában szívszaggatóan szomorúak

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Vidámnak tűnő slágerek, amik valójában szívszaggatóan szomorúak

Ismerős az érzés, mikor füledbe mászik egy dallam, vígan dudorászod, míg egyszer csak el nem kezdesz figyelni a szövegre? Az alábbi nem magyar nyelvű dalok igazi vidám slágereknek is hangozhatnának, de a sorok mögött komorabb jelentés húzódik.

1. Fastball – The Way

Vidám slágernek hangzik a refrén, de a Fastball számát valójában egy tragédia ihlette. A dal az után született, hogy az együttes frontembere, Tony Scalzo az újságban egy idősödő párról, Lela and Raymond Howardról olvasott, akik otthonukból egy fesztiválra indultak, noha Lelának Alzheimere volt, Raymond pedig éppen egy agyműtét után lábadozott.

A pár holttestét két héttel később találták meg, több száz mérföldre az eredeti útvonaluktól. Az együttes szerint a dal romantizált képe annak, ami a párral történhetett: elindultak a naplementébe, hogy még egyszer utoljára szabadnak és boldognak érezhessék magukat, mint amilyenek akkor voltak, amikor fiatalon megismerkedtek egymással.

2. Simon and Garfunkel – I’m a Rock

Akár egy is lehetne az érára jellemző önálló vagyok, független vagyok, túlélővagyok slágerek közül, és végül is az energikus dallam bele is illene ebbe a vonalba.

De azért mindannyian érezzük, hogy senki nem énekelheti keserűség nélkül azt, hogy „nincs szükségem barátságra, a barátság fájdalmat okoz.

Ha pedig bárkiben kétség maradna, az utolsó két sor az elhalkuló zene mellett már egyértelműen szívbemarkoló: „Egy szikla vagyok, egy sziget vagyok. És a szikla nem érez fájdalmat, és a sziget soha nem sír.

3.
Foster the People – Pumped up Kicks

Fülbemászó basszus, vidám dallam – mindez értelmet nyer, ha tudod, hogy a Foster the People frontembere reklámzenét írt, mielőtt a bandája sikeres lett.

Nem véletlen, hogy a Pumped up Kicks is dudorászós slágernek hangzik, de azért a szöveg elég sötét: tulajdonképpen egy zavaros kamasz gondolatait írja le, aki arról fantáziál, hogy embereket lő le. Mindezt ráadásul egészen vidáman teszi.

Őszintén szólva nem is tudjuk, hogyan érezzünk ezzel a dallal kapcsolatban.

4. Bruce Spirngsteen – Born in the U.S.A.

Oké, tudjuk, hogy a tengerentúli kultúrában van egy olyan vonal, ami előszeretettel termel ki a kontinenst istenítő számokat, de Bruce Springsteen pont nem erről énekel – számára az, hogy az USA-ban született, azt jelenti, hogy elküldték harcolni Vietnámba, és most az elesett bajtársainak emléke üldözi.

Mindehhez persze a szokásos hazafias dalok vidám, buzdító ritmusa társul, ami csak még torzabbá teszi ezt a dalt.

Szép húzás, Bruce!

5. Nena – 99 Luftballons

Minden idők egyik legsikeresebb, nem angol nyelvű világslágere a ’80-as évek tipikus billentyűszólóival és riffjeivel gyorsan bevájja magát a füledbe.

Azt már kevesebben tudják, hogy a szám valójában egy hidegháború-korabeli tiltakozó sláger. Az ötlet a zenekar Carlo Kargesnek, a zenekar gitárosának a fejéből pattant ki, amikor egy Rolling Stones koncerten figyelte a felszálló léggömböket, amelyek az égen egy űrhajót formáztak – legalábbis a zenész így látta.

A nukleáris fenyegetés legfeszítőbb pillanataiban született dalban a 99 szálló léggömb egy apokaliptikus katonai megtorlás indítását jelzik.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást