12 vicces kutyaszokás

12 vicces kutyaszokás

Címlap / Életmód / Család / 12 vicces kutyaszokás

Lehet, hogy számunkra furcsák kedvencünk szokásai, de a kutyák számára teljesen természetes dolog, hogy büdös állat tetemekben fetrengenek, vagy füvet legelnek. Ismerd meg a legfurcsább kutyaszokásokat!

Hátsó lábaival elkaparja a „dolgát”

Ez egy normális kutyaszokás, melyet leginkább a hímek, de a nőstények is gyakran csinálnak. Ezt azért teszik, hogy terjesszék az illatot és tájékoztassák a többi állatot, hogy ez az ő területük. 
A kaparás kicsit olyan mint a macskakaparás, melyet a macskák az almon visznek véghez, de a macskák az illat megszüntetésén ügyködnek, míg a kutyák a terjesztésén.

Füvet eszik

Nem, nem arról van szó, hogy kutyánk átment vegába és ezentúl a gyepet fogja lelegelni. A fű mindig vonzó, édes illatú dolog, amely textúrájában is vonzó a kutyák számára, és annyira jó hemperegni benne! De vajon miért eszik a kutyák?
A kutyák rendkívül rugalmasak az ízeket illetően. A kutyaeledel elég egyoldalú ízeket tartalmaz, ezért számukra minden íz izgalmas, kezdve a döghústól a macskaételen keresztül az édes gyümölcsökig. A kutyák tehát nem válogatósak, ezért néha kedvet éreznek a zsenge fűszálakra is, amelyek különös mód segítik emésztésüket is.
Ösztöneik azt mondják, hogy a fű jó, így megenni is jó. A legtöbb kutya egyértelműen ízletesnek véli a füvet, olyan lehet nekik, mint nekünk a saláta. A fű enyhíti a gyomorémelygést, hányingert. Az állatorvosok valószínünek tartják, hogy van valami a fűben, ami javítja emésztésüket.

Nyalogatja a gazdi lábujjait

A kutyák kedvelik a különleges illatokat és ízeket, ezt pedig bizonyosan megtalálják az emberi lábfejen. Egyrészt a nyalogatással kifejezik hűségüket és szeretetüket, másrészt örömüket lelik a különleges tevékenységben. 
Persze tudjuk, hogy a legtöbb gazdi szinte élvezi ezt a különös kutyaszokást, de jobb leszoktatni kedvencünket róla, hisz nyelvével baktériumokat juttat bűrünkre és elfertőzhet egy esetleges sebet.

Rágás

A rágás normális kutyaszokás, főként fiatal korban gyakori, de később is előfordul, hogy szédszedi a lábtörlőt vagy az útjába akadó cipőt.
Hogy ezt ki tudjuk védeni, szerezzünk be rágható kutyajátékokat, hogy ki tudja élni magát ezeken. Ne feledd, ha nincs mit rágjon, kárt tehet háztartási eszközeidben vagy új cipődben is.

Ásás

Minden kutya szokott ásni, főként ha hosszú ideig magára van hagyva az udvaron. Ha nincs része rendszeres játékban és foglalkozásban, a kutya elkezd ásni, hogy enyhítse unalmát. A nyári hónapokban általában azért ásnak gödröt, hogy hűteni tudják magukat.
Ilyenkor engedjük nekik, mert csak így tudják enyhíteni melegüket, illetve mindig gondoskodjunk hideg ivóvízről. Ha semmiképp nem tudod leszoktatni kutyádat az ásásról, jelölj ki egy „ásó területet” és jutalmazd ha a kijelölt területen ás, ha viszont ezen kívül, egy határozott „nem”-mel tiltsd meg neki.

Horkolás

Gyakran előfordul, hogy az aranyos kis kutyusunk olyan hangosan képes horkolni, hogy felébreszti az egész családot. Mert ha legalább a férfi horkol, akkor egy rúgással jelezni lehet neki, hogy hagyja abba, vagy sikerül rávenni, hogy forduljon a másik oldalára.
De a kutyával mi a teendő? Sajnos semmi. Próbáljuk egy külön helyiségben, vagy a kertben elhelyezni alvóhelyét, hogy a család csendes álmot tudjon aludni.

A kutyák nem szégyellnek koldulni

A kutyák sajnos nagyon gyorsan megtanulják, hogy mi emberek, képtelenek vagyunk ellenállni aranyos pofijuknak és szívesen megosztjuk velük a legdrágább falatokat. Nem csoda hát, ha már kiskorától elkezd „koldulni” a kutyus.
Egy határozott „nem”-mel hagyd, hogy várakozzon a sorára. Ha a család befejezte az étkezést, akkor jön el az ő ideje is. Addig viszont tisztes távolságból várakozzon.

A kutyák kedvenc parfümje…

A kutyusunk kedvenc illata nem egy kifinomult márkacég parfümje, sokkal inkább vonzódik a döglött, szagos állat tetemekhez. Minél undorítóbb, furcsább illata van valaminek, annál vonzóbb a kutya számára.
Ha találhat egy aszalt béka tetemet, vagy egy élettelen gyíkot, az a kutya számára a nap fénypontja. Gyakran – főként vadászkutyák esetében – nyakukkal az állat tetemekbe dörgölőznek, hogy felvegyék szagukat. 

Szeretik más állat ürülékét

Talán a legfurcsább kutyatevékenységek közé tartozik a „kaki kóstolgatás”. A furcsa szagú állatürüléket szívesen megkóstolják kedvenceink, legyen az madárürülék, vagy épp lócitrom.
Kedvenc kaki eledeleik a madaraktól, lovaktól, kecskéktől származnak. 

A kutyák kertészeti szenvedélybetegek

Nincs unalmasabb egy kutya számára, mint egy sivár kert vagy legelő. Amit igazán szeretnek, az a gödrös terület, amelyet természetesen ők alakítanak ki.
Addig ásnak, mígnem az egész udvar csupa gödör nem lesz, végül az egész terület egy nagy lapos gödörré válik és a folyamat tovább folytatódik. 

A kutyák nem adnak személyes higiéniájukra

A macskákkal ellentétben, a kutyák nem tisztogatják magukat.
Szabad idejükben csak heverésznek és egyáltalán nem zavarja őket, ha taszító szagot árasztanak magukból. Ilyenkor érdemes megfürdetni, vagy elvinni őt a legközelebbi vízbe úszni.

Akárhol elvégzik dolgukat

Különösen a kölyök kutyák, de gyakran a felnőttek is rendkívül érdektelenek azzal kapcsolatban, hol végzik el dolgukat. Számukra a világ egy WC, útközben bárhol képesek elvégezni dolgukat.
Végtére is, az ember úgyis gondoskodik róluk, ha nem tetszik, majd eltakarítja! 

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!