Otthon / Szórakozás

Vicces, de igaz: Így telnek a napjaid hétfőtől vasárnapig

Vicces, de igaz: Így telnek a napjaid hétfőtől vasárnapig

Isten a világot hét nap alatt teremtette, te pedig minden napot újrateremtesz azzal, hogy éled az életed.

Hétfő

Az a nap, amit egyedül Sztahanov szakmunkás szeretett, hisz volt még ötnapnyi lehetősége, hogy túlszárnyalja munkahelyén a 250 százalékos saját, egyéni teljesítményét. Te akkor is utálod, ha van munkád, és akkor is, ha nincs… mert ki kell bújni az ágyból.
Vannak, akik – számbavéve napi, heti teendőiket – sokkolódnak és epehányással kezdik a napot, rögtön kávéivás után. Egyébiránt a hétfő a Hold napja, és a hétnek a feje.

Kedd

Ez lehetett a hét napjai közül az a nap, amikor Sztahanov bányász, nevet változtatott munkatársai és a vodka nyomására, így Sztakanov – a poháremelgető gúnyneve oroszul – lett belőle. A te számodra azt jelenti ez a nap, hogy elérhetetlen messzeségben van a pénteki zenés eszméletvesztő buli időpontja, sőt, nagy valószínűséggel túlóráznod kell, hogy jövő hónapban is legyen pénzed stresszoldásra.
Annyi a hétfő és a kedd közötti különbség, hogy amíg a hétfő a rétestésztára hasonlít a megoldások és rendszerezések közepette, addig a kedd hardcore és agonizáció 2in1. Egyéb iránt a kedd a Mars napja, magyar szó, és második (nap) a jelentése.

Szerda

Valószínűleg szerdai nap volt az, amikor Sztahanov légkalapács-kezelőből bányászforradalmár lett, és elindult megállíthatatlanul a világhírnév felé – a Time magazin is felfigyelt rá 1935 környékén. Szerda az a nap számodra, amikor világosan látod, hogy munkád mennyiségét illetőleg lehetetlen feladatra vállalkoztál, és főnököd testi és szellemi fogyatékosnak minősített munkateljesítményed alapján.
Mivel a szerda a munkahét holtpontja, csak annyit kell tenned, hogy összeszorítod a fogaidat, és tűröd a heti, Istentől eredő leosztást, hogy megéld a csütörtök reggelt, ami a remény napja. Egyéb iránt a szerda a Merkúr napja, szláv eredetű szó, és azt jelenti: a hét közepe.

Csütörtök

Szerintem csütörtök volt az a nap Sztahanov életében, melyen megfogant az ötlet, hogy a moszkvai Ipari Akadémia hallgatója legyen. Talán, mert addigra megdöglött a bányaló a kíntól, melyet a 15-szörös sztahanovi terhelés rótt rá, így a kétkezi munkában már nem látott perspektívát.
A csütörtök elvitathatatlanul a remény napja mindenki számára. Reménykedünk a hétvégi pihentető alvásban, a hét első felében, a fáradság miatt elmaradt szexben, és abban, hogy nem megy fel az alkoholos italok ára egy nap alatt. Egyéb iránt a csütörtök a Jupiter napja, szláv eredetű szó, jelentése pedig – mily meglepő: negyedik nap.

Péntek

Sztahanov elméje valószínűleg egy pénteki napon kezdett megbomlani, amikor rájött, hogy a termelésben még csak 200 százalékot produkált. Péntek amúgy a ’boldogmosoly’ napja, mely oly fokra hág, hogy agyad és szemed óráról órára jobban csillog, fordítottan arányosan. Megindul a kommunikáció és szervezés buli ügyben a mobilon.
Ez a nap a mobilszolgáltatók és sarki, alkoholt is áruló éjjel-nappalik megszentelt napja. Termelésre képtelen vagy, mivel agyad már a szabadság mezején legelteti magát. Egyéb iránt a péntek a Vénusz napja, szintén szláv eredetű, és azt jelenti, hogy ötödik nap – nem túl fantáziadúsak ezek a szlávok, már ami a megnevezéseket illeti.

Szombat

Sztahanov számára és örömére ez is munkanap volt, hiszen csak a nyolcvanas években vezették be az ötnapos munkahetet. Mivel kaptunk egy plusz napot pihenés céljára, ki kellett tölteni ezt a 24 órát valamivel.
Ez többnyire családi fakultatív program, aminek alkalmával rájössz, hogy pénteken a nagy rohanásban a szomszédban, a haverjánál felejtetted legkisebb gyerekedet, amit most hiányállapotként élsz meg.
A szombat arra is alkalmas, hogy sétálj egyet a friss levegőn, a stiglinckerben, és sírhelyet válassz magadnak, ha netán szívrohamban idő előtt elhaláloznál a nagy hajtás miatt. Egyéb iránt a szombat a Szaturnusz napja, és valószínűleg a sabbat, héber szóból ered.

Vasárnap

Valószínűleg Sztahanov erre a napra időzítette azt, hogy engedte dobolni a majmokat másnapos fejében, amit gyerekcsinálással fojtott le. Felesége, aki 17 évvel volt nála fiatalabb, roppant élelmes leány lehetett, mivel csak négy gyerekük született. A vasárnap számodra azt jelenti, hogy a délutáni ejtőzés után rögtön görcse áll a gyomrod, amiről csak a trubadúrládád masszív bámulása képes elterelni figyelmed.
Estefelé, amikor a műsor, minőségileg a mélypontjára süllyed, elkezded nyugtatni magad azzal, hogy legalább van munkád. A régiek jó szokása eszedbe sem jut, mely szerint ezen a napon fohászkodtak a Teremtőhöz a jobbsorsért a vásár előtt a templomban. Merthogy Jézus vasárnap támadt fel. Egyéb iránt a vasárnap a Nap napja, megnevezése a vásár nap megnevezésből alakult ki.

Pár keresetlen szó a hét első napjáról és Sztahanovról

A hét első napja sokkolja az embert, régen a hét első napja a vásár nap, azaz vasárnap volt. Volt, aki eme sokkot hivatalosan és engedélyezetten a vásári kocsmában tompította, a szerényebbek pedig a Templomban.
Sztahanov is megérdemel egy két szót, ha már ily galádul felhasználtam őt népszerűségem fokozására. Bár alkoholista volt és szemérmetlenül szerencsés kommunista beállítottsága miatt, mellyel a Szénipari Minisztériumig jutott, nos… az egyetlen olyan szakmát művelte, melyről mindenkinek az elismerés szó jut az eszébe. Bányász volt…

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást