Vicces, de igaz: Így telnek a napjaid hétfőtől vasárnapig

Vicces, de igaz: Így telnek a napjaid hétfőtől vasárnapig

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Vicces, de igaz: Így telnek a napjaid hétfőtől vasárnapig

Isten a világot hét nap alatt teremtette, te pedig minden napot újrateremtesz azzal, hogy éled az életed.

Hétfő

Az a nap, amit egyedül Sztahanov szakmunkás szeretett, hisz volt még ötnapnyi lehetősége, hogy túlszárnyalja munkahelyén a 250 százalékos saját, egyéni teljesítményét. Te akkor is utálod, ha van munkád, és akkor is, ha nincs… mert ki kell bújni az ágyból.
Vannak, akik – számbavéve napi, heti teendőiket – sokkolódnak és epehányással kezdik a napot, rögtön kávéivás után. Egyébiránt a hétfő a Hold napja, és a hétnek a feje.

Kedd

Ez lehetett a hét napjai közül az a nap, amikor Sztahanov bányász, nevet változtatott munkatársai és a vodka nyomására, így Sztakanov – a poháremelgető gúnyneve oroszul – lett belőle. A te számodra azt jelenti ez a nap, hogy elérhetetlen messzeségben van a pénteki zenés eszméletvesztő buli időpontja, sőt, nagy valószínűséggel túlóráznod kell, hogy jövő hónapban is legyen pénzed stresszoldásra.
Annyi a hétfő és a kedd közötti különbség, hogy amíg a hétfő a rétestésztára hasonlít a megoldások és rendszerezések közepette, addig a kedd hardcore és agonizáció 2in1. Egyéb iránt a kedd a Mars napja, magyar szó, és második (nap) a jelentése.

Szerda

Valószínűleg szerdai nap volt az, amikor Sztahanov légkalapács-kezelőből bányászforradalmár lett, és elindult megállíthatatlanul a világhírnév felé – a Time magazin is felfigyelt rá 1935 környékén. Szerda az a nap számodra, amikor világosan látod, hogy munkád mennyiségét illetőleg lehetetlen feladatra vállalkoztál, és főnököd testi és szellemi fogyatékosnak minősített munkateljesítményed alapján.
Mivel a szerda a munkahét holtpontja, csak annyit kell tenned, hogy összeszorítod a fogaidat, és tűröd a heti, Istentől eredő leosztást, hogy megéld a csütörtök reggelt, ami a remény napja. Egyéb iránt a szerda a Merkúr napja, szláv eredetű szó, és azt jelenti: a hét közepe.

Csütörtök

Szerintem csütörtök volt az a nap Sztahanov életében, melyen megfogant az ötlet, hogy a moszkvai Ipari Akadémia hallgatója legyen. Talán, mert addigra megdöglött a bányaló a kíntól, melyet a 15-szörös sztahanovi terhelés rótt rá, így a kétkezi munkában már nem látott perspektívát.
A csütörtök elvitathatatlanul a remény napja mindenki számára. Reménykedünk a hétvégi pihentető alvásban, a hét első felében, a fáradság miatt elmaradt szexben, és abban, hogy nem megy fel az alkoholos italok ára egy nap alatt. Egyéb iránt a csütörtök a Jupiter napja, szláv eredetű szó, jelentése pedig – mily meglepő: negyedik nap.

Péntek

Sztahanov elméje valószínűleg egy pénteki napon kezdett megbomlani, amikor rájött, hogy a termelésben még csak 200 százalékot produkált. Péntek amúgy a ’boldogmosoly’ napja, mely oly fokra hág, hogy agyad és szemed óráról órára jobban csillog, fordítottan arányosan. Megindul a kommunikáció és szervezés buli ügyben a mobilon.
Ez a nap a mobilszolgáltatók és sarki, alkoholt is áruló éjjel-nappalik megszentelt napja. Termelésre képtelen vagy, mivel agyad már a szabadság mezején legelteti magát. Egyéb iránt a péntek a Vénusz napja, szintén szláv eredetű, és azt jelenti, hogy ötödik nap – nem túl fantáziadúsak ezek a szlávok, már ami a megnevezéseket illeti.

Szombat

Sztahanov számára és örömére ez is munkanap volt, hiszen csak a nyolcvanas években vezették be az ötnapos munkahetet. Mivel kaptunk egy plusz napot pihenés céljára, ki kellett tölteni ezt a 24 órát valamivel.
Ez többnyire családi fakultatív program, aminek alkalmával rájössz, hogy pénteken a nagy rohanásban a szomszédban, a haverjánál felejtetted legkisebb gyerekedet, amit most hiányállapotként élsz meg.
A szombat arra is alkalmas, hogy sétálj egyet a friss levegőn, a stiglinckerben, és sírhelyet válassz magadnak, ha netán szívrohamban idő előtt elhaláloznál a nagy hajtás miatt. Egyéb iránt a szombat a Szaturnusz napja, és valószínűleg a sabbat, héber szóból ered.

Vasárnap

Valószínűleg Sztahanov erre a napra időzítette azt, hogy engedte dobolni a majmokat másnapos fejében, amit gyerekcsinálással fojtott le. Felesége, aki 17 évvel volt nála fiatalabb, roppant élelmes leány lehetett, mivel csak négy gyerekük született. A vasárnap számodra azt jelenti, hogy a délutáni ejtőzés után rögtön görcse áll a gyomrod, amiről csak a trubadúrládád masszív bámulása képes elterelni figyelmed.
Estefelé, amikor a műsor, minőségileg a mélypontjára süllyed, elkezded nyugtatni magad azzal, hogy legalább van munkád. A régiek jó szokása eszedbe sem jut, mely szerint ezen a napon fohászkodtak a Teremtőhöz a jobbsorsért a vásár előtt a templomban. Merthogy Jézus vasárnap támadt fel. Egyéb iránt a vasárnap a Nap napja, megnevezése a vásár nap megnevezésből alakult ki.

Pár keresetlen szó a hét első napjáról és Sztahanovról

A hét első napja sokkolja az embert, régen a hét első napja a vásár nap, azaz vasárnap volt. Volt, aki eme sokkot hivatalosan és engedélyezetten a vásári kocsmában tompította, a szerényebbek pedig a Templomban.
Sztahanov is megérdemel egy két szót, ha már ily galádul felhasználtam őt népszerűségem fokozására. Bár alkoholista volt és szemérmetlenül szerencsés kommunista beállítottsága miatt, mellyel a Szénipari Minisztériumig jutott, nos… az egyetlen olyan szakmát művelte, melyről mindenkinek az elismerés szó jut az eszébe. Bányász volt…

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!