Ez nem vicc – humorral az egészségedért!

Ez nem vicc – humorral az egészségedért!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Ez nem vicc – humorral az egészségedért!

A humor egy eszköz, mellyel elvehetjük az élet sebző élét, mellyel gyógyíthatunk, nem csak lelket, hanem testet is. Egy erős, mindent kibíró híd, ami átvezet a túlpartra, ahol a megoldások vannak a bajainkra. Egy lehetőség, talán az egyik legnagyobb. Mégis ezzel a csodával élünk a legkevésbé.

A humorról, általában

A humor az a trükk, ami nevetésre késztet mindenkit. A nevetés kiváltó oka a poén. A poén sokféle lehet, ám egy dolog közös: a váratlanság. Akkor is, ha egy komplett történet, akkor is, ha csak egy kérdés-felelet.
A vicc egy rendszer, előbbi komplex, utóbbinál a kérdés önmagában feltételez egy rendszert. Ezt mondják az elemzők. Az is igaz, hogy olyan tartalmak kerülnek a viccekbe, melyek mindenkit foglalkoztatnak, ám valami oknál fogva elmondhatatlanok. Legelterjedtebb tartalmai a párkapcsolat, és politika, de akár a halál is.

A humor, mint munkavédelmi eszköz

A legtöbb stressznek munkahelyünkön vagyunk kitéve – már akinek van. Akinek nincs, az azért stresszeli magát. Egy nagyobb közösség mindig hordoz magában konfliktusokat. Ilyenkor az ember két dolgot tehet: vagy őrli magát, vagy kiadja magából a ,,gonoszt”. Ez utóbbit két módon tehetjük meg.
Ha van rá vevő, megpróbálhatunk kommunikálni, ám alapvetően – mert mindenki más környezetből jött – ez sok további félreértésre adhat okot. A humor viszont egy olyan nyelv, amit mindenki ért – jobb esetben. Érdemes arra apellálni, hogy minden ember szeret nevetni.

A humor velünk született igény

Ám a humort is meg kell tanulni. Kell hozzá némi általános műveltség, intelligencia, emberismeret, hogy jó helyen, jó időben, másokat nem sértve tudjuk használni. Ugyanis a humor egy üzenet, és mint ilyen, célt kell érnie.
A stressz lehetetlenné teszi, hogy megtaláljuk az optimális megoldást, ám a nevetés oldja a stresszt, másrészt, egy vicc általában magában hordozza a megoldás lehetőségét is. Mint tudjuk: minden a viccel kezdődik. A legtöbb vicc mosolyra fakaszt, ám ha belegondolunk, a vicc valóság is lehet, és nem biztos, hogy csak viccként működik.

Piros Orr

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványa más szervezetekkel összefogva, képzést indított azok számára, akik a gyerekgyógyászatban a humort választották gyógyító tevékenységként. Itt megtanítják a nehéz helyzetek kezelését, egyéb kommunikációs eszközöket, tréning gyakorlatokat végeznek, hogy a humor valódi segítségnyújtás legyen.
Gondot fordítanak a toleranciára, a tiszteletre, felhívják a figyelmet a tabutémákra, és a negatív humor felismerésére és kerülésére. A humor tanulható, és bizonyos esetekben egy komoly, felelősségteljes szakma.

A köznép humora: a stand up

A kommunikáció egy felsőbb formája. Olyan emberek képesek rá, akik tisztában vannak a világ összefüggéseivel, ismerik a főbb embertípusokat, reakciókat, és akiket szókincse képessé tesz arra, hogy mindezt tömören tudják közölni.
Fontos része az improvizáció, az interaktivitás. A témaválasztás tájékozottságot feltételez. Ezt is lehet tanulni, de csak akkor, ha úgymond rákattan az ember az ízére, és még az után is nagyon sokat kell gyakorolni.

Hagyd, hogy a mosolyod megváltoztassa a világot

Az ember először csak nevet a poénokon, aztán már érti is. Ez után jön az, amikor vicceket kezd el mesélni, majd egy idő után saját maga is képes a spontán humorra – még akkor is, ha csak ő érti.
Az csak népszerűség, amikor mások nevetnek az ember poénjain, ám az igazi öröm, amikor mi, saját magunk is képesek vagyunk erre, ugyanis ez azt jelenti, hogy olyan jók vagyunk, hogy az minket is meg lep, és nevetésre késztet. ,,Hagyd, hogy mosolyod megváltoztassa a világot, de ne hagyd, hogy a világ megváltoztassa a mosolyod.” (Buddha)

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!