Vezéreljen a szeretet! – de mi az?

Vezéreljen a szeretet! – de mi az?

Címlap / Életmód / Egészség / Vezéreljen a szeretet! – de mi az?

Sokak számára ismerős ez a mondat, mely egy filmben többször is elhangzott egy pszichológusnő szájából, terápiás jelleggel, miközben ,,lenyúlta” páciensének férjét. A filmben elég frappánsan oldotta meg a feleség a dolgot, ám a való életben ilyenkor az ember nem a szeretet mantráját fogja mormolni magában, hanem a gyorsan ölő mérgek listáját…

Barbara Fredrickson pszichológusnő szerint meg kell változtatnunk a szeretetről alkotott eléképzelésünket. A hölgy a Pozitív Érzelem Laboratóriumának igazgatója, és az a véleménye a szeretetről, hogy: ,,A szeretet nem romantika. A szeretet nem szexuális vonzalom, de még csak nem is az az érzelem, amit szeretteid vagy partnered iránt táplálsz.”

A hölgy úgy véli, hogy a szeretet nem végtelen és feltétel nélküli. Ez a mondata viszont sokaknál kiveri a biztosítékot, hiszen ezen mondatával egyenesen az Újszövetség mondanivalójával száll szembe.

A szeretet egy rezgés

Úgy vélik, hogy a szeretet egy rezgés, mely rezgést saját magunkban elő tudjuk idézni, tehát ösztönösen tudjuk, hol van ez a frekvencia. Sőt, ezt a frekvenciát egymásnak is át tudjuk adni, mástól is át tudjuk venni – ettől kölcsönös a szeretet. A szeretet frekvenciája 528 Hz.

Azt is mondják, hogy a negatív gondolatokkal alacsony, a pozitív gondolatokkal magas frekvenciákat hozunk létre. Ahogy azt is, hogy 528 Hz az a frekvencia, amin a DNS spontán regenerálódik.

A szeretet fajtái

Az összes szeretetfajta rokon egymással. Ez annyit tesz, hogy általa mélyebben hatunk egy bizonyos emberre a környezetünkből. Persze ez azt is jelenti, hogy bizonyos emberek is hatnak általa ránk. A szeretet lehet baráti, testvéri, anyai, gyermeki, vagy épp lehet a szerelem. Számos fajtája van, melyek egyike sem erősebb a másiknál, viszont minőségileg mindegyik más. Hiszen másképp szereti az ember az anyját, és másképp a házastársát.

A szeretet és a gondolatok

Ha igaz a mondás, hogy a gondolataink hozzák létre a valóságot, akkor érdemes azon is elgondolkozni, hogy sokkal jobb lehetne a világ, ha csak pozitív gondolataink lennének.

A szeretet a legkézenfekvőbb pozitív gondolat, hiszen mindenki szeret valakit, így mindenki ismeri ezt az érzést, mindenki fel tudja magában ,,idézni’. Ezáltal át tudja írni saját ,,valóságát” jóra. Arról nem is beszélve, hogy a szeretet a legerősebb erő, kár lenne veszni hagyni…

Uralni érzelmeinket

Ez a legnagyobb feladat, úgymond a legnagyobb önuralmat és önismeretet igénylő feladat. Ugyanis ez nem egyenlő azzal a pszichológiában jól ismert fogalommal, amit elfojtásnak neveznek. Az elfojtás egy lélekromboló, nagyon kártékony megoldási, védekezési mód.

Uralni érzelmeinket annyit tesz, hogy az érzelmi energiáinkat nem ösztönösen ,,eltussoljuk”, hanem felismerjük, és átírjuk egy ,,helyes”, pozitív érzelemre. Azt is jelenti, hogy nem hagyjuk, hogy valaki, akinek érzelmei negatívak, károsan hasson ránk.

A szeretet mindig kétoldalú

Visszatérve Barbara Fredrickson meglátásaira, a hölgy úgy véli, hogy ,,a szeretet nem csak az egyik személyé”. Az emberek úgy gondolnak a szeretetre, mint privát eseményre.

A pszichológusnő úgy véli, hogy amikor szeretünk, szinkronba kerülünk a másik emberrel, mely hatására az emberi kémia, az agyi idegi aktivitás mindkét félnél megindul. Ezt ő pozitív rezonanciának nevezi – és itt újból visszatértünk a rezgéshez, a frekvenciához.

A kutatások szerint…

A tapasztalat azt mutatja, hogy aki szociálisabb beállítottságú, az egészségesebb és tovább él. Azt figyelték meg, hogy akiket megtanítottak a szeretet apró pillanatait tudatosan létrehozni, azoknál javult a bolygóideg aktivitás, ami az agy és szív idegi kapcsolatáért felel. Ezen felül most vizsgálják a szeretetnek az immunrendszerre való hatását is. Érdekesség, hogy a szeretet nem feltétlenül jár együtt a boldogsággal, és úgy gondolják, hogy amikor a szenvedés megjelenik, akkor a szeretet empátiává válik…

A szeretet nem csupán egy ösztönös, emberi érzés, hanem tanulni kell. Magát az érzést, annak minőségét is, ahogy azt is, hogyan éljük meg helyesen, és hogyan irányítsuk – azaz, hogyan bánjunk ezzel a hatalommal… mert ha az egészségre és a világra gyakorolt hatását nézzük, bizony ez egy hatalom…

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást