Életmód / Pénz és hivatás

Ezért lehet veszélyes, ha a munkád lesz az identitásod

Ezért lehet veszélyes, ha a munkád lesz az identitásod

Kovács, Varga, Szabó, Pék – csak néhány a leggyakoribb családi nevek közül. A családnevek egy olyan korból származnak, amikor valakinek a foglalkozása meghatározta a sorsát, életét és lehetőségeit, így az egész személyiségét is.

Manapság nem a munkánk határozza meg a nevünket, de gyakran mégis jelentős részévé válik identitásunk. Végül is az egyik első kérdés, amelyet hajlamosak vagyunk feltenni egy új ismerősnek, az: „Mit csinálsz?”.

Sok szempontból természetesnek tűnik, ha az ember hivatását meghatározó résznek tekintjük, amikor arra gondolunk, ki is ő. Ez árulkodhat arról, mi érdekli, milyen a háttere, miről mennyit tud. Sokan azonban eljutnak arra a pontra, amikor valóban a foglalkozásuk határozza meg azt, ahogyan magukra tekintenek.

Vajon hogyan vált a munka ennyire fontos részévé az identitásunknak, és túl késő-e elkülöníteni magunkat a szakmai életünktől – teszi fel a kérdést a BBC újságírója.

Munka és identitás összhangjának megtalálása
undrey/istockphoto.com

Identitásjelző

„Történelmileg tekintve a helyzetet, a legtöbb embernek nem volt lehetősége arra, hogy megválassza a munkáját”– mondja Anne Wilson, az ontariói Wilfrid Laurier Egyetem pszichológia professzora.

Oldalak: 1 2 3

1 hozzászólás

  • Avatar
    janika
    2021.04.28., 17:00

    miazazi dentidázs?

    Válasz

Írj egy hozzászólást