Veszekedés a gyerekek előtt, lefekvés haraggal? 5 párkapcsolati viselkedés, amit mindenki mérgezőnek gondol, pedig nem az

Veszekedés a gyerekek előtt, lefekvés haraggal? 5 párkapcsolati viselkedés, amit mindenki mérgezőnek gondol, pedig nem az

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Veszekedés a gyerekek előtt, lefekvés haraggal? 5 párkapcsolati viselkedés, amit mindenki mérgezőnek gondol, pedig nem az

Ahhoz, hogy párkapcsolatunk hosszú távon is jól működjön, mindkét fél részéről sok munka szükséges. Amint véget ér az első mézes időszak, elkezdődnek a nehézségek – ahogy mindenkinél – ezért fontos, hogy előre legyenek bizonyos szabályok, amiket mindkét fél igyekszik betartani. Ez páronként változik, hiszen míg bizonyos dolgok működnek egyeseknél, ugyanaz másoknál totális kudarc lehet. Vannak olyan viselkedések, amiket a közvélemény tabunak tart, pedig bizonyos mértékig határozottan jó hatással is lehetnek a kapcsolatra.

Veszekedés a gyerekek előtt

Nem a legelegánsabb módja a konfliktus megoldásának a gyerekek előtti veszekedés, de amíg a felek tisztelik egymást, még hasznos is lehet. Pár- és családterapeuták szerint azok a gyerekek, akiknek a szülei sosem vitáztak nyíltan és minden nézeteltérésüket zárt ajtók mögött oldották meg, felnőttként nem fogják tudni, hogyan kezeljék párkapcsolati konfliktusaikat. Nem jó állandóan veszekedni egymással a gyerekek előtt, de ez megtaníthatja őket arra, hogy vitázni természetes dolog. De csak akkor, ha nem csak céltalan üvöltözésből és alpári jelzőkből áll.

Lefekvés haraggal

Ez egy másik olyan dolog, amit mindenki kifejezetten mérgező viselkedésnek gondol, pedig közel sem olyan káros, mint azt hisszük. A pszichológusok erről azt vallják, hogy ugyan ideális esetben a pár nem viszi az ágyba a köztük levő feszültséget, de amennyiben nincs már sem idejük, sem energiájuk sem a konstruktív vitához, úgy jobban teszik, ha alszanak rá egyet és befejezik reggel. Egy kis pihenés után mindenki rugalmasabban és optimistábban áll a nehézségekhez. 

Partner üzeneteinek ignorálása

A mobiltelefonok óta az emberek folyamatos kommunikációban állhatnak egymással egész nap, ez azonban amennyire áldás, olyannyira átok is. Egyesek számára természetes, hogy párjuk számára minden pillanatban elérhetőek, ez azonban más tevékenységektől vonhatja el a figyelmet. Az állandó összeköttetés nem mindenkire van jó hatással, és ha valaki azért nem válaszol a másik üzenetére, mert éppen vezet, dolgozik, sportol vagy csak bármi más fontosabb elfoglaltsága van, abban nincs semmi kivetnivaló. Mindenkinek kell, hogy legyen élete a párkapcsolatán kívül is, nem kell állandó összeköttetésben lenni. 

Szünet a kapcsolatban

Sokan azt hiszik, hogyha párjuk arra kéri őket, hogy „tartsanak egy kis szünetet”, akkor az azt jelenti, hogy szakítani szeretne, pedig ez legtöbbször nem így van. A párterapeuták szerint kifejezetten jót tesz egy kapcsolatnak, ha a felek időnként különválnak pár napra, vagy akár hétre. Ez főleg akkor hasznos, ha a partnereknek különböző hobbijai vannak, vagy másképpen kapcsolódnak ki. Ha egyikük szívesen jár el, míg a másik inkább otthonülős típus, egy külön töltött este mindkettejüket feltöltheti, de egy külön töltött nyaralás sem feltétlenül tabu. 

A másik kritizálása

Itt nem arra kell gondolni, mikor az egyik fél állandóan és bántó módon ócsárolja a másikat, mert abban tényleg semmi hasznos nincs. Azonban a helyesen végzett, úgynevezett konstruktív kritika kifejezetten javára válhat egy kapcsolatnak. Ha a másik éppen meggondolatlanságot követ el, igenis elé kell állnunk és el kell mondanunk neki a véleményünket. Lehet, hogy éppen egy rossz anyagi döntést hoz, vagy nem elég határozott a rosszalkodó gyerekkel, esetleg munkájával kapcsplatban vét hibát: az ilyen esetekben fel kell rá hívnunk a figyelmét.  Ilyenkor fontos, hogy nyugodtak, megértőek legyünk és a kritikánkat finoman adjuk tudtára.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást