A véradás életet menthet! – Retro véradás a Városmajorban szeptember 8-án

A véradás életet menthet! – Retro véradás a Városmajorban szeptember 8-án

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A véradás életet menthet! – Retro véradás a Városmajorban szeptember 8-án

Mindannyian tudjuk, hogy a megfelelő mennyiségű vérkészlet nélkülözhetetlen a rászoruló emberek megmentéséhez. Minden ember, aki akár csak egyszer életében adott már vért, sokat tett egy vagy több embertársa életéért, mindezt ráadásul úgy, hogy ő maga nem szenvedett kárt.

Véradással saját egészségünkért

A véradás olyan jócselekedet, amellyel nem „csak” embertársainkon segíthetünk, de egyben a saját szervezetünknek is jót tehetünk.
A rendszeres véradók vizsgálatai alapján elmondható, hogy a véradás során jelentkező, rövid ideig tartó vérszegénység és az ebből adódó vashiány kedvező hatással van a szív egészséges működésére, akár a szívinfarktus esélyét is csökkentheti.

Közérzetjavító

Igaz, hogy a vér levétele után néhány percet még érdemes ülve várni, nehogy elszédüljünk a vérveszteség miatt, de ezt követően szinte minden véradó nagyon kellemes érzésről számol be.
Sokan állítják, hogy szinte érzik, ahogy termelődik szervezetükben a friss vér, és ez megtölti őket energiával. Ez természetesen inkább pszichés jelenség, de annyi biztos, hogy nagyon jó érzés a véradással másokon segíteni, és ez utánozhatatlan érzéssel tölt el szinte minden véradót!

Ki lehet véradó

Mindenki lehet véradó 18 és 65 (első véradás esetén 60) éves kor között. A fő szempont, hogy a donor egészséges legyen, hiszen betegség esetén a véradás akár veszélyes is lehet annak is, aki adja, és annak is, aki később kapja a vért.
Amennyiben nem vagyunk biztosak benne, hogy adhatunk-e vért, a legjobb, ha jelentkezünk véradásra, ahol a kivizsgáló orvos a kitöltött kérdőívünk, valamint az esetleges további kérdésekre adott válaszaink alapján eldönti, nincs-e kizáró ok.

Hogyan készüljünk a véradásra

Az egészségünk ellenőrzése után az elszántságon és a segíteni akaráson kívül nincs sok dologra szükség. Fontos, hogy a véradás előtt elegendő folyadékot fogyasszunk, illetve hogy együnk valamit, de amennyiben ezt nem tettük meg, úgy erre a véradó helyszínen is van lehetőség.
Emellett nem kell más, csak személyazonosító okmányok és a TAJ kártya, és már fel is készültünk a véradásra!

Hasznos információk új véradóknak

Fontos, hogy az egyes véradások között minimum 56 napnak kell eltelnie. Éves szinten a férfiak legfeljebb 5-ször, míg a nőt 4-szer adhatnak vért.
Érdemes utánanézni, hogy éppen milyen vércsoportból van leginkább szükség a készlet pótlására, és ha ebbe a csoportba tartozunk mi is, akkor még fontosabb, hogy elmenjünk egy véradásra.

Retro Véradás: Szeptember 8., Városmajor

Az Országos Vérellátó Szolgálat az ország számtalan pontján rendez véradást annak érdekében, hogy mindig kellő mennyiségű vér álljon a rászorulók rendelkezésére. Szeptember 8-án a Városmajorban nagyszabású véradási programot szervez az intézmény, ahova minden régi és új véradót sok szeretettel várnak.
A rendezvény a Retro Véradás nevet viseli, mivel a megjelenteknek igazi retro hangulatban lehet részük: a véradókat itallal és étellel vendégelik meg!

Adni jó!

Az „Adni jó” mondás az élet számtalan területén igaz, így a véradásra is érvényes. Egyaránt jót teszünk vele a testünknek és a lelkünknek, ráadásul mindez nem kerül semmibe, csak egy kis időnkbe.
Most ráadásul megvendégelnek bennünket a véradásért cserébe egy hangulatos rendezvény keretei között. Vagyis aki teheti és szeretne ilyen módon is jót tenni másokkal, az vegyen részt a rendezvényen, hiszen adni tényleg jó!Országos Vérellátó Szolgálat

VIDEO A 3 legszebb party smink 2024-re

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!