5 végzetes cipőhiba, amit kívétel nélkül minden nő elkövet

5 végzetes cipőhiba, amit kívétel nélkül minden nő elkövet

Címlap / Stílus / Divat / 5 végzetes cipőhiba, amit kívétel nélkül minden nő elkövet

Gyakran fáj a lábad, a térded vagy a derekad? Nyáron szégyelled a hólyagok nyomairól árulkodó tappancsod? Eláruljuk, mi az 5 leggyakoribb hiba a lábbelik kiválasztása során!

Magassarkú

Egyre magasabb és magasabb sarkakon tipegnek azok, akik divatosak akarnak lenni, pedig az ortopédusok „cipöngyilkosságként” emlegetik az ilyen lábbelik következményeként fellépő mozgásszervi panaszokat.

Az állandó nyomás és a természetellenes lábtartás miatt csontos deformitás vagy duzzanat alakulhat ki, sőt: akár fájdalmas ideggyulladás is lehet az elegancia ára. Tény, hogy a mai platformos darabok kényelmesebbnek tűnnek, hiszen kisebb a sarok és a lábfej közötti szintkülönbség, ezekben azonban fokozott a bokaficam veszélye.

Tűsarkú

Akkor is árt, ha csupán néhány centis, mivel a teljes testsúlyod egyetlen pontra koncentrálódik.

Még a leggyakorlottabb viselők sem úszhatják meg a járás közbeni enyhe oldalirányú kilengést, ami amellett, hogy nem valami dögös, még balesetveszélyes is.

Idén egyébként a tömör sarkak sokkal divatosabbak, tehát minden szempontból jó választás, ha inkább egy ilyen modell mellett döntesz.

Balerina

Olyan, mintha egy kartonlapon lépkednél, semmi sem tartja a lábad.

Térd-, csípő- és hátfájás lehet az eredmény, de már félnapos viselésért is erős lábfejfájdalommal fizethetsz.

Persze, nem kell elbúcsúznod kedvenc cipellődtől, csak vásárolj hozzá zselés talpbetétet! Ez csökkenti az érzékeny területekre nehezedő nyomást, segít az egyenletesebb súlyelosztásban és szebb tartást biztosít.

Flip-flop

Szálka, csípés, napégés – számtalan veszély leselkedik a védtelen lábfejedre.

Amellett, hogy lapos kialakításából eredően a balerinánál taglalt hátrányok vonatkoznak rá, a lábujjközi rész extra lehetőséget ad a sérülésre, hiszen hosszú távú viselés esetén szinte mindenkinél kidörzsölődést okoz.

Mivel a cukorbetegek immunrendszere gyengébb, kifejezetten tiltani kellene nekik az ilyen típusú lábbelik viselését. Keress olyat, ami klasszikus papucsfazon, esetleg integrált betétet is tartalmaz!

Hegyes orr

Jól mutat, ez tény, de annyira összenyomja a lábujjaidat, hogy percek alatt fájdalom, kisebesedés és hólyag jelentkezhet, hosszú távon pedig kalapácsujj alakulhat ki.

Az ortopédusok előtt még a nagylábujj körme alatti hólyag sem ismeretlen – a hetekig tartó, váltás nélküli viselet igen fájdalmas következménye. Próbáld ki a kerek orrú darabokat!

Rossz méret

Felmérések szerint tízből kilenc nő a kelleténél fél vagy egy számmal kisebb lábbelit hord, ami ízületi gyulladást eredményezhet.

Nem az a megfelelő méret, amiben éppen belefér a lábad, hanem amiben kényelmesen tudsz járni! Szandálok és papucsok esetén például óriási tévedés, hogy a talprész egy centivel sem lehet hosszabb elöl vagy hátul.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást