Így vedd rá a gyereket arra, hogy vita nélkül rendet rakjon a szobájában

Így vedd rá a gyereket arra, hogy vita nélkül rendet rakjon a szobájában

Címlap / Életmód / Család / Így vedd rá a gyereket arra, hogy vita nélkül rendet rakjon a szobájában

Nagyon sok okunk van arra, hogy a gyereket időben rászoktassuk, hogy pakoljon el maga után, a legfontosabb talán a saját mentális egészségünk. Nemcsak amiatt, mert ezzel időt spórolunk mivel nem nekünk kell megcsinálnunk helyette, hanem mert rengeteg veszekedést megspórolunk és hosszú távon ő maga is jól jár, ugyanis több kutatás bizonyította, hogy a rendezett környezetben felnőtt gyerekek minden területen jobban teljesítenek, ami tanulással vagy szociális beilleszkedéssel kapcsolatos. Az alábbi öt pont arról szól, hogyan vedd rá a gyereket arra, hogy vita nélkül rendet rakjon a szobájában.

Járj elől jó példával

Jobb szülő az, aki rendet tart? Röviden megválaszolva: igen. Mielőtt ráparancsolsz a gyerkőcre, hogy rakja rendbe a szobáját, nézz körül, milyen környezetben éltek, hogy ő mit lát maga körül. Ha nagyjából rend van, az remek, ha viszont szalad a lakás, előbb te is pakolj el. A gyerekek „majmolják” a szüleiket, ezért ha rendezett vagy, ő nagy eséllyel azt fogja utánozni. 

Már kiskorában kezdd el

Már egészen a kezdetektől szoktasd rá, hogy addig nincs vége a játéknak, amíg el nem pakoltatok. Így ahogy cseperedik, természetes lesz számára, hogy a labda, a társasjáték, a kirakós és minden egyéb játék a helyére kell, hogy kerüljön használat után. Legyél következetes és legyen ez egy megkerülhetetlen szabály, így az lesz a gyerek számára a természetes, hogy játék után el kell pakolnia. Az is legyen alapkövetelmény, hogy minden reggel beágyazzon, amint elég idős hozzá. 

Tatiana Syrikova/pexels.com

Legyen a játékoknak megfelelő tárolóhely

Nem könnyű megkövetelni a katonás rendet, ha nincs rendes helye a tárgyaknak. Ha túl magasak a polcok, nehezen kihúzható az ágyneműtartó vagy egyszerűen nincs elég doboz vagy tároló, a gyerek nem fog tudni szép rendet tartani. Pár színes doboz vagy műanyag vödör jó szolgálatot tehet, amire ráírhatjátok, hogy milyen játékok tárolója. Ha a gyerek még nem tud olvasni, az is jó, ha ráragasztod a játékok fotóját vagy rajzát: egy a plüssöknek, egy az építőkockáknak stb. Ha mindennek van helye, nem lehet kifogása a rendrakás ellen és te is kevesebb legora fogsz rálépni. 

Ruhatárolás

Már kiskorától kezdve ne engedd neki, hogy szerteszét hagyja a levetett ruháit, szennyesét. Vagy legyen egy kosár a szobájában a szennyesnek, vagy tanítsd meg neki, hogy hova vigye a piszkos ruháit. Amint elérte a megfelelő életkort, ő maga hajtogassa és tegye el a tiszta ruháit is, ez sem kell, hogy a te feladatod legyen, ha ő is könnyedén meg tudja csinálni.

Az elején segíts neki párszor, mutasd meg neki, mit hogyan kell eltenni, hogy ne gyűrődjön, utána pedig következetesen követeld meg tőle az önállóságot ezügyben. Ha minden jól halad, évről évre ügyesebben tud majd pakolni és megtanulja mindek hol a helye – egy idő után pedig természetes módon igényelni fogja a rendet.

Vond be őt a rendrakásba

Soha ne rakj úgy rendet a szobájában, hogy ő nincs ott. Akkor is, ha még egészen kicsi, próbáld meg bevonni, de legalább mutatni neki az ágyazást, rendrakást, a ruhái elhelyezését.

Látnia kell, hogy a család nem egy szállodában él, ahol a szobalányok rendet raknak, amíg szórakozunk, hanem ez kemény munka, amiből neki is ki kell vennie a részét.

Így rendszert, felelősséget és önállóságot tanul, ami az élet minden terén nagyon jó szolgálatot fog tenni neki. 

followtheflow/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást