A várandósság hatása a fogakra – Tudnivalók

A várandósság hatása a fogakra – Tudnivalók

Címlap / Uncategorized @hu / A várandósság hatása a fogakra – Tudnivalók

Amennyiben első csecsemőjét várja, talán észrevette magán, hogy olyan problémákat tapasztal szájában, amelyekkel korábban még nem volt dolga. A várandósság többféleképpen is befolyásolja a nők szájának és fogainak egészségét, ezért nagyon fontos, hogy a babavárás, illetve az új családtag születése után is fokozott figyelmet fordítson saját és csecsemője szájának ápolására. (x)

Még a szülés kimenete is összefüggésben lehet a száj egészségével – például azok az anyukák, akik igyekeznek megőrizni fogaik egészségét a várandósság során, ritkábban szülnek a vártnál korábban.

Érdemes rendszeresen fogorvoshoz járnom a várandósság során?

Igen. Mivel a várandósság megváltoztatja az szervezet hormonháztartását, a száj és a fogak alapos és rendszeres vizsgálatokat és odafigyelést igényelnek a baba születése előtt. A várandósság során például az íny vérzékenyebbé válhat, amit minden esetben érdemes megmutatnia fogorvosának.

Babát várok – miért vérzik az ínyem?

Várandósság során felfigyelhet rá, hogy fogínye érzékenyebbé válik, felduzzad és vérezni kezd. Ezt a szervezet hormonális elváltozásai okozzák, ami a babavárás egyik velejárója. Fontos tehát, hogy odafigyeljen fogínye tisztán tartására, és rendszeresen eljárjon fogorvosához.

Jelentenek valamilyen veszélyt a fogászati beavatkozások a várandósság során?

Nem. A rutin vizsgálatok és beavatkozások nem veszélyeztetik sem az anyukát, sem a csecsemőt. Amennyiben nem biztos benne, hogy mivel jár majd a kezelése, beszélje meg fogorvosával a lehetőségeit, és tudassa vele, hogy babát vár. Előfordulhat, hogy fogorvosa emiatt alternatív módszerek mellett dönt majd, biztosítva ezzel az ön és gyermeke biztonságát.

A jelenlegi szakvélemény szerint az amalgám töméseket nem javasolt eltávolítani a várandósság során, illetve új amalgám töméseket sem javasolt behelyezni. Amennyiben fogtömésre van szüksége, beszélje meg ezt fogorvosával.

Mi van akkor, ha röntgenfelvételre van szükségem?

A fogorvosok általában nem javasolják a fogászati röntgent a várandós anyukák számára, ezért, ha csak lehetséges, megpróbálják elkerülni azt. Bizonyos beavatkozásokhoz azonban nélkülözhetetlen egy röntgenfelvétel elkészítése.

Milyen hatással lehet a dohányzás és az alkohol a csecsemőm fogaira?

A dohányzás és az alkoholfogyasztás számos problémát okozhat a csecsemő fejlődésében, és ez nem csak a szájra és a fogakra vonatkozik. Ezen a káros szokások hatására a baba alacsony testsúllyal születhet meg, illetve fogzománca sem lesz olyan erős, mint egy egészséges csecsemőnek. Fontos észben tartani, hogy a felnőtt, végleges fogak már a születés pillanatában is növekednek a csecsemők állkapcsában, a tejfogak alatt.

Milyen étrendet érdemes követnem a várandósság során?

A várandós anyukák számára rendkívül fontos az egészséges, tudatos táplálkozás. Egy kiegyensúlyozott étrendre lesz szüksége, amely megfelelő arányban tartalmazza az elengedhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat saját szervezete és csecsemője számára.

A kalcium nélkülözhetetlen a fogak és a csontok fejlődéséhez – ehhez tejből, sajtból és más tejtermékekből lehet hozzájutni.

Ha reggeli rosszullétet tapasztal, akkor tanácsos lehet kevesebbet, de sűrűbben fogyasztania. Ha gyakran érzi rosszul magát, akkor hányás után tiszta vízzel alaposan öblítse ki a száját, hogy a gyomorsav ne károsítsa a fogzománcát. Kerülje továbbá a cukros és savas élelmiszerek fogyasztását az étkezések között, ezzel is védve saját és gyermeke fogait a szuvasodástól.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!