Így bírd ki az oltásig! Lelkileg, egészségileg és mentálisan

Így bírd ki az oltásig! Lelkileg, egészségileg és mentálisan

Címlap / Életmód / Lélek / Így bírd ki az oltásig! Lelkileg, egészségileg és mentálisan

Legyél türelmes önmagadhoz (és másokhoz is)

Az, hogy a vakcinára várunk, mindenkinek ismeretlen helyzet, nincs rá begyakorolt forgatókönyv, sodródunk az árral. Nem csoda, ha elveszettnek érzed magad és szorongsz. Ne nyomd el, hanem engedd meg magadnak ezeket az érzéseket és légy együttérző másokkal is. Ne erőltesd magadra a „pozitív gondolkodást”, mert az nem jó védekező mechanizmus, csak a valóság tagadása.

Ehelyett a lehetetlen és erőltetett módszer helyett inkább írd le a gondolataidat egy naplóba, vagy beszélgess egy szereteddel erről. ez segít kiadni magadból a szorongást. Ahogy az is, ha aggodalmaidat megbeszéled egy baráttal. A jóga és a meditáció szintén remek módja a feszültség levezetésének.

Legyenek realista elvárásaid

Home office, online tanítás, kijárási tilalom, bizonytalan újranyitás: ha úgy érzed, lelkileg ez most sok neked, ne legyen lelkiismeret furdalásod, ezzel szinte mindenki így van. Ilyenkor az a legjobb, ha nem vársz el magadtól túl sokat.

Állíts fel egy fontossági sorrendet a teendőidben és ami nem halaszthatatlan, azt hagyd másnapra.

Például mosás helyett vegyél egy forró, nyugtató fürdőt, mécsesekkel, illatos fürdőgolyóval. Engedj a gyerekeknek egy kis extra képernyő-időt vagy játékot, te pedig igyál nyugalomban egy csésze meleg teát vagy egy pohár bort. Ebben az időszakban ne várj magadtól túl sokat.

Otthoni fürdőzés
istockphoto

Hozd ki a legtöbbet a helyzetből!

Tegyél különbséget aközött, amire hatással tudsz lenni és aközött, amire nem. Járvány van, a vakcinára várunk, arra nincs ráhatásod, hogy mikor kerülsz sorra és hogy ennek mikor lesz vége. Az viszont a te döntésed, hogy erre a szituációra hogyan reagálsz. Ha ezt elfogadod, az már egy ígéretes kezdet.

Ugyan nem mehetünk szórakozóhelyekre, de minden nap sétálhatunk egyet, vagy átmehetünk a barátainkhoz. A gyerekeknek nehéz az online tanulás, de bevonhatod őket a főzésbe, ami egyszerre hasznos és szórakoztató újdonság. Mivel nem tudunk bulizni, behozhatod az olvasás- vagy alvás-elmaradásodat. A lényeg, hogy próbáld a helyzet jó oldalát is látni.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást