Így válj tökéletes asszisztensé, ha pályakezdő vagy!

Így válj tökéletes asszisztensé, ha pályakezdő vagy!

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Így válj tökéletes asszisztensé, ha pályakezdő vagy!

Mióta láttuk az Ördög Pradát visel című filmet, tudjuk, hogy asszisztensnek lenni nem feltétlenül álommeló, de ennek ellenére nem csak kávéfőzésből és telefonálásból áll. Sőt, ha te leszel a legjobb, idővel már te interjúztathatod a saját asszisztens jelöltedet. De ahhoz, hogy idáig eljuss, érdemes megfogadnod pár hasznos tanácsot!

Csak stílusosan!

Bizony, ha az a célod, hogy TE legyél a legjobb asszisztens (márpedig miért is elégednél meg kevesebbel?), akkor elengedhetetlen az ápolt, igényes külső. Nem arra szeretnénk ösztönözni, hogy minden nap 15 cm-es tűsarkúban rohangálj a munkahelyeden, de érdemes beszerezned pár stílusos alapdarabot. Egy szoknya-ing kombóval például soha nem hibázhatsz nagyot – ma már számos üzlet rendelkezik kifejezetten Business Look részleggel, szóval nyugodtan eltévedhetsz ott pár órára.

Ne feledd, mindegy, hogy egy nagy multi, vagy egy kisebb vállalat igazgatójának vagy a jobbkeze, te őket képviseled és amúgy is magabiztosabban lépsz fel, ha elégedett vagy a külsőddel. 

Ismerd meg a főnöködet

Ez mindenképpen egy bizalmi állás, így elkerülhetetlen, hogy jól megismerjétek egymást. Legalábbis te biztosan tudni fogod 1-2 hónapon belül, hogyan szereti a főnököd a kávéját, melyek a kedvenc ételei, vagy éppenséggel azt, hogy milyen betűtípust preferál a prezentációkban. Amikor pedig elérkeztek arra a szintre, hogy már szavak nélkül is értitek egymást, akkor tudtok majd a leghatékonyabban együtt dolgozni. Fontos tudnod, hogy asszisztensként nem csak a főnöködet ismered meg, hanem a családját és barátait is. Előfordulhat, hogy egy-egy privát eseményen is be kell majd segítened, de ez egy jó lehetőség, hogy közelebb kerülj hozzá. Hidd el nem mindenkit engedne be a magánéletébe, így ha idáig eljutottatok, akkor nyert ügyed van! Mutasd meg neki, hogy te mindenhol megállod a helyed és igazi bizalmasa vagy, akire mindig számíthat.

Vedd le a terhet a válláról

Vagy legalábbis próbálj meg annyit, amennyit csak tudsz! Aki eljut abba a pozícióba, hogy asszisztense legyen, valószínűleg nagyon feszített tempóban dolgozik. Ezért hatalmas segítség lehet a főnöködnek, ha a reggeli kávét már az asztalára készíted vagy ha délben nem neki kell sorban állni az ebédért.

Azonban, hogy igazán nagy támasz legyél számára, elengedhetetlen, hogy szakmailag is fejleszd magad! Ne őt zaklasd egyből, ha elakadtál egy preziben, légy találékony és próbáld megoldani egyedül a felmerülő problémákat. Így a sikerélmény is sokkal nagyobb lesz, ráadásul a főnököd is értékelni fogja a talpraesettséged.

Ne nézd az órát!

Ez nem egy tipikus 9-17-ig tartó munka. Sokan azért adják fel idő előtt, mert kényelmesebb délután 5-kor letenni a tollat és hazamenni. DE! Pályakezdőként mindent meg kell tenned azért, hogy fejlődj és a főnököd felfigyeljen rád. Ez bizony sok lemondással jár, így lehet, hogy nem tudsz eljutni az összes fesztiválra, viszont olyan dolgokat tanulhatsz meg, amit egy rozé fröccstől sosem tudnál.

Ráadásul ez a munka remek lehetőség arra, hogy rájöjj, mi is érdekel igazán. Mindig nyújtsd a maximumot és amikor majd elég tapasztalatot szerezel, nem lesz kérdés, hogy kit léptessen elő a főnök. A befektetett munka pedig mindig megtérül, ezt tartsd szem előtt!

„Ne szólj szám…”

A legfontosabb dolgod ebben a pozícióban a bizalom kiépítése. Nem lesz könnyű dolgod, mert ehhez rengeteget kell bizonyítanod. Előfordulhat, hogy olykor-olykor lojalitásodat is teszteli majd a főnököd, ezért nem tanácsos például az ebédszünetben a kolléganőiddel megvitatni az előző meeting történéseit.

Készülj fel, hogy nagyon sok „jó barátod” lesz hirtelen, akik szeretnének minél több infót kiszedni belőled, de tanuld meg ezeket a helyzeteket a helyükön kezelni és inkább kétszer gondold meg, hogy kinek mit mondasz. Lehet, hogy így nem te leszel majd a HR-es csajok kedvence, sőt talán különcnek is tartanak majd, de megsúgjuk, hogy akkor haladsz a jó úton, ha így érzel.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!