Így válassz magassarkút!

Így válassz magassarkút!

Címlap / Stílus / Divat / Így válassz magassarkút!

Egy szép és nőies magassarkúval szinte bármilyen öltözetet megkoronázhatsz. Még egy sima farmer-póló összeállítás is új értelmet kap, ha egy csodás magassarkúba bújsz. Javítja a tartást, a lábak sokkal hosszabbak és formásabbnak tűnnek benne, az alacsonyabbaknak pedig külön megváltást jelent.Nem csoda, hogy a férfiak által is egy olyannyira kedvelt és nőies holminak számít.

Persze a magassarkú viselésének az előnyök mellett megvannak a hátrányai is. Könnyen megtörténhet, hogy megfájdul benne a talp, kikezdi vagy feltöri a lábat, ami miatt akár egy jó ideig legszívesebben rá sem néznénk. Hogy ezt elkerülhesd, mindenképpen fontos, hogy egy ideális darabra essen a választás, amiben gond nélkül átvészelhetsz egy napot. Ehhez néhány szempontot érdemes szem előtt tartanod.

Ideális anyagválasztás

A fazon és a szín mellett kardinális jelentőségű szempont az is, hogy a viselni kívánt magassarkú ideális anyagból készüljön. Választáskor érdemes tisztázni magadban, hogy milyen rendszerességgel és milyen alkalomra szeretnéd vásárolni.

Ha olyan darabra vágysz, amelyet akár rendszeresen és egész nap a lábadon viselnél, akkor a bőrcipő a legideálisabb választás, ugyanis anyagából adódóan egy kicsit a lábadhoz igazodik, így kényelmesebb lesz, mintha lakk, műbőr vagy műanyag cipőt választanál.

Ezek az anyagok nem nyúlnak, nem tágulnak, így elképzelhető, hogy mikor elkezded hordani, kikezdik a lábadat.

Sokszor találkozhatunk újtechnológiás bőrökkel is, ami megtévesztő lehet. A bőrcipőt egyrészt a benne lévő bőr jelzésről tudod felismerni, illetve jellegzetes illatáról.

A megfelelő fazon kiválasztása

Nemcsak a látvány alapján érdemes fazont választani, hanem célszerű a saját lábunk adottságaihoz is igazítani a formát. Ha például szélesebb a lábfejed, akkor a nagyon keskeny orrú magassarkú cipők kényelmetlenek lehetnek, de elképzelhető, hogy már próba közben sem jön fel a lábadra.

Több időt és fáradtságot spórolhatsz meg magadnak, ha tudatosan és ésszerűen választasz. Persze ez azért olykor lutri lehet, de legalább a nagyon szélsőséges fazonokat ki tudod zárni.

Ha igazán körültekintő szeretnél lenni, akkor figyeld meg, hogy a felpróbált darab kellőképpen tartja a lábad, vagy kijár belőle, esetleg kicsit bizonytalan benne a járás.

Ha nem érzed magad tejesen biztonságosan egy magassarkúban, akkor inkább engedd el, és válassz egy jobb darabot.

Helyes cipősarok választás

Hallottam már olyat, hogy valakinek a sarokméret elhanyagolható szempont, mert bármilyen magas sarokban képes akár még futni is, persze ezzel azért kevesen vagyunk így.

Az ideális sarokméret, ami még egészséges is, az a körülbelül öt centis sarokmagasság. Ennél magasabb sarkú cipőket azoknak érdemes viselni, akik alkalmanként hordanak magassarkút, vagy tényleg hosszabb ideig is eltudják viselni.

A sarok magassága mellett a sarok karaktere, formája sem elhanyagolható. A tűsarkú, illetve a vékonyabb kialakítású sarkakon mindig egy kicsit instabilabb járni, mint egy masszívabb, valamilyen vastagabb sarkúban.

A platformos fazonok is a kényelmesebb darabok közé tartoznak, talán ezért is kedvelik ezt a fazont ennyire sokan.

Trükkös segítség

Ha mégsem a tökéletes darabba szerettél bele, akkor is akadhat mentőmellény. A „picit töri hátul, oldalt, vagy meg kéne emelni a sarkat, és máris jó lesz” helyzetekre van megoldás!

Drogériákban, de akár cipőboltokban is kaphatók sarokemelő betétek, vagy szilikonos, sarokfogó tapaszok, amelyeket ha a lábbelibe helyezel máris komfortosabb lesz a viselete.

Mindenesetre csak úgy válassz magadnak magassarkút, ha tudod, hogy biztosan van megoldás az adott kényelmi problémára.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!