Életmód / Család

Válás és gyereknevelés: a szakértő szerint ez az, amiről mindenképpen tudnod kell

A válás sohasem egyszerű, de ha gyerekek is vannak a családban, minden még nehezebbé válik. Ilyenkor ugyanis félre kell tenned a saját sérelmeidet, érdekeidet, gondolataidat, és egyetlen dolgot kell szem előtt tartanod: hogy ők a lehető legkevésbé sérüljenek érzelmileg. A Women’s Health szakértője választ ad néhány nagyon gyakori kérdésre, amit a legtöbb válófélben lévő, vagy elvált szülő feltesz magának.

Hogyan mondjuk el a gyerekeknek?

Bármennyire diszkréten kezelték is a dolgot a szülők, a gyerekek szinte bizonyosan sejtenek valamit abból, ami éppen történik, de legalábbis érzik, hogy valami nincs rendben, még akkor is, ha a szülők biztosak benne, hogy semmit nem árultak el nekik a problémákról – mondja Andrea Vacca mediátor.

Ő azt javasolja, hogy a szülők hozzanak létre egy közös narratívát arról, hogy mi történik az életükkel, a házassággal, és milyen lesz az élet ez után.

Vagyis az anya és az apa először egymással beszéljék meg, hogy mi az, amit el akarnak mondani a gyerekeknek, a felmerülő kérdésekre hogyan válaszolnak és milyen üzenetet szeretnének átadni. Ez az időszak biztosan nehéz lesz a gyerekeknek, ha a két szülőtől ellentétes információkat, más-más üzenetet kapnak, az csak még nagyobb zavart okoz nekik.

A különböző korú gyerekekkel érdemes külön beszélni?

Vacca szerint ez azért nem jó stratégia, mert ki fog derülni, hogy ha valamelyik gyerek akár csak egy kicsit is hamarabb tudott a dologról, és most talán minden korábbinál fontosabb, hogy megőrizzétek a családi egységet. A legjobb, ha együtt ül le az egész család beszélgetni, és a gyerekek együtt tudják meg a dolgot, és természetesen a későbbiekben, amikor úgyis fogtok még erről beszélni, a gyerekekkel akár külön-külön is beszélgethettek, ahol feltehetik a maguk életkorának megfelelő kérdéseket.

Olvastad már?  3 pillanat, amikor úgy érezheted, kapcsolatod a végéhez ért, de még semmi sincs veszve

AllaSerebrina/depositphotos.com

Mi van, ha azt hiszik, az ő hibájuk?

Vacca szerint nem érdemes belemenni, hogy miért döntöttetek a válás mellett, inkább arról mondjatok valamit, miért nem menthető meg a kapcsolat, így a gyerekek érezni fogják, hogy mindent megpróbáltatok. Mondjátok el nekik, hogy vannak házasságok, amik egyszerűen nem működnek, és ilyenkor jobb, ha a két ember külön folytatja – ez semmi esetre sem az ő hibájuk és semmit nem változtat azon, ahogyan őket szeretitek, de úgy érzitek, nekik is az a legjobb, ha olyan otthonban nőhetnek fel, ahol nincsenek állandó konfliktusok, és a szüleik a távolból tudják tisztelni egymást.

Szükségünk lesz terápiára?

Vannak válások, amelyek viszonylag simán zajlanak, a szülők többnyire egyetértenek, vagy legalábbis meg tudják vitatni a dolgokat, és bár természetesen ezek is megviselnek mindenkit – a gyerekeket is – mindenki meg tud birkózni a nehézségekkel.

Ha viszont bárhol megakadtok, vagy azt látod, hogy valamelyik gyerek nem tud megnyílni, esetleg megakadt a helyzet feldolgozásával, egy percig se habozzatok szakemberhez fordulni.

Akár a szülőknek, akár a gyerekeknek, akár mindannyiótoknak van szüksége segítségre, hogy megtaláljátok a helyeteket az új helyzetben, jobb, ha ez minél előbb megtörténik, és nem csak akkor kértek segítséget, amikor a helyzet már tarthatatlan, elmérgesedtek a viszonyok vagy rögzültek a rossz szokások.

Olvastad már?  Babavállalás 40 körül - Fény és árnyoldalak

Hogyan beszéljek az exemről?

Néha borzasztóan nehéz lehet, de mindig ügyelj rá, hogy kontrolláld az érzelmeidet, amikor a volt férjedről vagy feleségedről beszélsz a gyerekeid előtt. Lehetsz őszinte, elmondhatod, ha valamiben nem értetek egyet, de semmiképpen se avasd be őket a vitákba, a nézeteltérésekbe és ne mondj rosszat róluk – bőven elég, ha annyit mondasz, hogy erről a kérdésről még egyeztettek, és azonnal szólni fogsz róla, ha kitaláltátok, hogy mi legyen a megoldás.

Ne feledd, hogy te bárhogyan is érzel, a volt partered a gyerekednek mindig az anyukája vagy apukája marad, és ha bármi rosszat mondasz róla, úgy érzi, róla is mondod.

Ha a gyerek úgy érzi, két tűz közé került, az a lehető legrosszabb lehet a számára, és egyetlen szülő sem akarja ebben a rettenetes szituációban látni a gyerekét. Mindig gondoskodj róla, hogy érezzék: ha el is váltatok, ha nem is értetek mindenben egyet, attól ti még mindig egy család lesztek.