A vakcina hatással lehet a menzeszedre – mint sokminden más is

A vakcina hatással lehet a menzeszedre – mint sokminden más is

Címlap / Életmód / Egészség / A vakcina hatással lehet a menzeszedre – mint sokminden más is

A koronavírus elleni vakcina esetén természetesen jelentkezhetnek olyan immunreakcióknak betudható hatások, amelyek egyébként más védőoltásoknál is gyakoriak. Ilyen lehet a láz, a hidegrázás, az erőteljes fáradtság és az izomfájdalom, amiről az elmúlt hónapokban többen is beszámoltak az első vagy a második vakcina után.

Érdekes módon viszont az utóbbi időben több nő is jelezte, hogy valami más is megváltozott a testükben: ez pedig a menstruációs ciklusuk, ami sok esetben kiszámíthatatlan lett!

A Twitteren több poszt is született, amiben arról mesélnek a már beoltott nők, hogy az oltást követő első menstruációjuk sokkal erősebb volt, mint a megszokott.

Nem tudják, hogy a kettő között van-e összefüggés, vagy teljesen véletlen a jelenség. Sőt, voltak, akik a vártnál korábban jött meg a vérzésük, és olyanok is, akiknek fogamzásgátló szedése mellett is teljesen eltérő időpontban jelentkezett a menstruációjuk. Na de mit gondolnak erről a szakértők?

Koronavírus vakcina hatása
grimvalds/istockphoto.com

Több dolog is állhat a háttérben

A Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ oldalán mindenki jelentheti, az általa kapott vakcina után milyen mellékhatást tapasztalt. Ahhoz, hogy pontosat tudjanak mondani a szakértők, több adatra és alapos vizsgálatra van szükség – hosszú távon. Ettől függetlenül több orvos is megszólalt már a témában.

Ami a menstruációs görcsöket illeti, úgy vélik, hogy az oltás okozta izomfájdalmak könnyedén állhatnak a háttérben. Ezzel is keverhetjük azt, amit amúgy a ciklusunkhoz kötünk.

A komolyabb és megváltozott vérzési erősséget már nehezebb magyarázni. Ezzel kapcsolatban még semmi sem biztos, de úgy vélik, hogy nem szabad még kijelenteni, hogy ez az oltáshoz kötődne. Pláne, hogy nincs olyan összetevő magában a vakcinában, ami ilyen típusú biológiai változást okozhatna.

Sokan inkább úgy gondolják, hogy egész egyszerűen a stressz játszik közre. A jelenlegi egy nehezebb időszak, mindenki tele van félelemmel és aggodalommal, ez a szorongás pedig a testünk bármely részére kihathat. Így akár a menstruációnkra is!

Úgy vélik, ezt egyébként is számos körülmény változtathatja. A stressz mellett a rossz alvás, a túl sok edzés, egy erősebb megfázás, bizonyos gyógyszerek és még a megerőltetés is. Épp ezért nem tartják olyan furcsának (és nem is látják okát az aggodalomnak azzal kapcsolatban), hogy van, akinél ilyen típusú változás zajlik le az oltást követően.

Ettől függetlenül szakértők vizsgálják a jelenséget, hogy kiderítsék, hormonális szinten okozhat-e bármiféle változást a koronavírus elleni vakcina! De önmagában a tény, hogy világszerte egyre több országban engedélyezik a várandós nők oltását, arra utal, hogy ezen a téren a mellékhatások csak átmenetiek – már ha egyáltalán jelentkeznek. A már beoltott több millió embernek ugyanis csak egy kisebb töredékénél észlelték a menstruációs változásokat, a többiek nagyrészt gyengséget és izomfájdalmat észleltek.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást