Így vágj bele első, önálló vállalkozásodba

Így vágj bele első, önálló vállalkozásodba

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Így vágj bele első, önálló vállalkozásodba

Úgy döntöttél, hogy végre belevágsz első, saját vállalkozásodba, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Nos, annyit mondhatunk, hogy nem kis célt tűztél ki magad elé, de ahhoz, hogy igazán nagy dolgokat vigyél véghez az életedben, néha kockáztatnod kell. Íme néhány hasznos tanács az induláshoz.

Légy egyedi

Biztos, hogy szükségünk van a 100. vintage kávézóra vagy romkocsmára? Mielőtt belevágnál egy vállalkozásba, érdemes megvizsgálnod a „piac” telítettségét. Ahhoz, hogy felfigyeljenek rád az emberek, muszáj valami olyat alkotnod, amiből hiány van az adott területen.

Végezz kutatásokat, válaszd ki a célcsoportodat és a legfontosabb, hogy merj egyedi lenni! Szerinted Steve Jobst érdekelte, hogy az emberek mit fognak szólni a félbeharapott alma logóhoz? Valószínűleg nem, és ennek meg is lett az eredménye. Mi is arra buzdítunk téged, hogy állj ki az ötleted mellett és higgy bennük!

Pályázz!

Érdemes felkeresned egy profi pályázatíró céget, mert manapság rengeteg pályázatot indítanak kezdő vállalkozók számára is. Így, ha nem rendelkezel induló tőkével, mindenképpen érdemes erre időt és pénzt áldoznod.

Fontos, hogy olyan szakembert válassz, aki otthonosan mozog az általad választott témában, így biztos, hogy maximumot hozzátok ki a projektből.

Arra az esetre, ha szeretnél értesülni a legfrissebb pályázatokról, ajánljuk, hogy folyamatosan kövesd a pályázatfigyelő oldalakat, így mindig elsőként értesülhetsz a legújabb lehetőségekről.

Adj időt magadnak

Titkon mind arra vágyunk, hogy már az első hónapot nyereségesen zárjuk, ám a valóságban ez ritkán adatik meg.

Amikor egy céget beindítasz, sokszor hosszú hónapokig kell várnod az első bevételedre, de ez ne vegye el a kedved a dologtól, hiszen könnyen lehet, hogy utána a dupláját kapod vissza annak, amit belefektettél.

Legyél kitartó, mert a sikert nem adják ingyen, a nehezebb napokon pedig gondolj arra, hogy az a sok túlóra most már a te javadat szolgálja, és nem a főnöködét.

Találd meg a megfelelő munkatársakat!

Egy vállalkozás akkor válik sikeressé, ha olyan emberek működtetik, akik szívvel-lélekkel dolgoznak benne, és e mellé még megfelelő szaktudás is társul. Amikor elindítod a cégedet, akkor arra szánd a legtöbb időt, hogy kiválaszd azokat az embereket, akikkel együtt szeretnél dolgozni.

Az elején nyilván örülsz, ha pár embert tudsz foglalkoztatni, de ők olyanok legyenek, akik legalább úgy képviselik a céget, mint ahogyan te teszed. Abban az esetben, ha úgy döntesz, hogy társulsz valakivel, nem árt olyan személyt választanod, akiben maximálisan megbízol, hiszen ellenkező esetben könnyen lehet, hogy 1-2 hónapon belül már nem te leszel a főnök a saját cégedben.

Kockázat nélkül nincs nyereség!

A Derült égből Polly c. film óta tudjuk, hogy a kockázatelemzés mint szakma igenis létezik, és bár bizonyos helyzetekben nagyon hasznos lehet, mi mégis arra szeretnénk ösztönözni, hogy merj kockázatot vállalni. Gondolj bele, ha folyamatosan csak a kudarctól rettegsz, akkor hogyan is tudnál a sikerre koncentrálni?

Készülj fel arra, hogy az elején talán mindenki megpróbál majd lebeszélni az általuk őrültségnek vélt tervedről, de te ilyenkor is határozottan állj ki mellette. Lehet, hogy a szüleid féltenek a csalódástól és jobban szeretnék, ha inkább egy biztosabb állásod lenne, de elbizonytalanodás helyett inkább mutasd meg nekik is, hogy meg tudod csinálni, és vágj bele!

VIDEO Így készülnek a kopásálló vörös ajkak karácsonyra

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!