Az üvöltöző gyereknevelés veszélyei – Így reagáljon a szülő

Az üvöltöző gyereknevelés veszélyei – Így reagáljon a szülő

Címlap / Életmód / Család / Az üvöltöző gyereknevelés veszélyei – Így reagáljon a szülő

Sokat számít a későbbi jellemfejlődésében, hogy hogyan reagáljuk le a különböző szituációkat. A mindennapok nehézségei a felnőttek számára is már kimerítőek lehetnek és ha még ehhez társul egy pár éves gyerek hisztirohama, dühkitörése is, akkor bizony fel van adva a lecke.

Csak rá figyelj

Sokszor a gyerek azért viselkedik a szülő számára kellemetlenül, mert fel akarja magára hívni a figyelmet. Ha nem érzi, hogy elég időt szán rá az ember, akkor bizony sok esetben rosszalkodásban fogja kivívni a figyelmet.

Miért? Mert meg van róla bizonyosodva, hogy anya, apa minden csínyre reagál. Az sem számít ilyenkor, ha rossz fát tesz a tűzre, tudja, hogy akkor legalább biztosan vele foglalkoznak. Azt fontos megemlíteni, hogy nem lehetünk hitelesek és persze hatékonyak sem, ha félig a fazékban turkálunk, félig meg nevelni próbálunk.

Beszélj vele nyugodtan és kedvesen

Tudom, sokszor nagyon nehezen megy megtartani a hidegvért, de a gyerek a szülő számára egy tükör. Nem csak azért, mert képes átvenni a felnőtt lelkiállapotát, hanem azért is, mert ha jó példát mutatunk neki még egy ilyen felhevült helyzeteben is, akkor bizony le fogja másolni ezt a fajta reakciót.

Nyugalomra, megértésre tanítjuk azzal, hogy mi magunk is azok maradunk sokszor már lehetetlennek tűnő helyzetekben is.

Ne emeljük fel a hangunkat, ne mondjunk olyan szavakat ki idegességünkben, melyek negatívan hatnak a kis lelkére és amit végül mi is megbánunk.

Anya lánya gyereknevelés
istockphoto

Tereld el a figyelmét

Nincs gyerek, akinek ne lehetne a figyelmét elterelni és jó mederbe irányítani a koncentrációját. Mivel sok időt töltünk a gyermekünkkel, ismerjük őt, ezért az sem lehet kérdéses számunkra, hogy mivel lehetne elterelni a gondolatait. Nyilván nem minden jön be elsőre, de érdemes addig próbálkozni, amíg sikert nem érünk el.

Biztosítsd a szeretetedről

Nem lehet túlzásba vinni a szeretetünk kifejezését és a szeretlek szó kiejtését, ha az ember gyerekéről van szó. Egy simogatás, a pici szemébe nézve egy őszinte szeretlek és máris megváltozik a világ.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást