Utópia a növekedés nélküli társadalom?

Utópia a növekedés nélküli társadalom?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Utópia a növekedés nélküli társadalom?

Serge Latouche francia közgazdász szerint ez lesz a jövő. Úgy véli, hogy a jelenlegi társadalom, ami a folyamatos növekedésre apellál, nem fenntartható hosszútávon.

Így fog kinézni a dolog

A társadalom, a termelés helyhez kötöttebb, lokálisabb lesz. Nem lesz szükségünk arra, hogy nagy távolságokat tegyünk meg, mivel az önellátással lesznek megoldva az igények. Azaz, a közösségek termelik meg maguknak az élelmiszert, a ruhát magunk készítjük, nem lesz szükség nagyvállalatokra.
A közelgő energiaválság miatt nem lesz elég kőolaj, emiatt nem fogunk annyit utazni, a helyi termelés miatt pedig visszaszorul a szállítás. És ami lényeges: kevesebb hulladékot fogunk termelni.

Jobb vagy rosszabb életminőséget jelent?

Már maga a gondolat, hogy kevesebb hulladékot termelünk, csak jobb életminőséget eredményezhet. Mindenből kevesebb lesz, tehát a haszontalan dolgok, melyeket a fogyasztói társadalom termel a piaci igények kielégítése céljából, megszűnnek.
A tartós, minőségi termékekre fog helyeződni a hangsúly. A termelés visszaszorulása miatt kevesebbet fogunk dolgozni, így több időnk lesz a tartalmas szórakozásra, egymásra.

Ökodemokrácia

Abszolút kapitalizmus nem létezik, ahogy a többi, hasonló fogalom sem. Az ökodemokrácia fogalma gyakorlatilag azt jelenti, hogy eddigi életmódunk után egy olyan társadalmi forma jön majd – hiszen belekényszerülünk – ami élhetőbb életet biztosít, és szükségszerűen környezetkímélőbb lesz.
Ez a folyamat nem csak a gazdaságot, hanem a pénzrendszert is újjá építi. A használható, az új társadalomban is működő elemek megmaradnak, de nagy részük az enyészeté lesz.

A szükségletek

Nem lesz szükség a ma használt reklámokra, hiszen az elsődleges cél nem az eladás – a növekedés – lesz. A termékek – ez ma, alig pár évben mérhető – élettartama, minősége sokkal jobb lesz.
Egyes termékek teljesen eltűnnek a piacról, hiszen az igények is változnak majd. A termékek hosszabb élettartamának elérése – ahogy az egész változás – egy folyamat lesz, ám semmiképpen sem elkerülhető, többek között ökológiai szempontból sem.

Összeomlás vagy folyamatos változás?

Ez egy folyamatos változás, ami elkezdődött. 2050 körüli időre teszik azt az időpontot, amikorra teljesen megváltozik a gazdaság és a szemlélet. A különböző állatfajok kipusztulása, a környezeti katasztrófák, az éhezés, és minden egyéb ilyen jellegű dolog folyamatosan ássák alá a jelenlegi rendszert.
Ha tudomást veszünk róla, ha nem. Földünk erőforrásait figyelembe véve sem kerülhető el az, hogy változtassunk, vagy épp maguktól változzanak a dolgok.

Biztató jelek

Egyre több ember költözik vidékre, akiknek célja, hogy önellátóak, vagy legalább részben önellátóak legyenek. A kézművesség is egyre nagyobb teret hódit. Ez már több mint divat, hiszen évek óta tart, és egyre nagyobb rá az igény. Napról napra több helyen van szó az újrahasznosításról, és egyre több helyen van bolhapiac is.
Az interneten is divatja van a használt tárgyak, bútorok és ruházat eladásának. Ezt nem csak a gazdasági válság okozza, hanem az igény is, hogy ne termeljünk annyi szemetet. A változás már elkezdődött a fejekben.

A Nemnövekedés mozgalom

A mozgalom Franciaországban terjedt el, a második évezred elején. Környezetvédelmi céljai vannak, és fogyasztás ellenes. Célja, hogy maximalizálja a boldogságot a ,,nem fogyasztás” révén. Ennek eszköze többek között a munkamegosztás.
A boldogság maximalizálásában fontos szerepet szánnak a művészeteknek, a kultúrának, a közösségnek szentelt időnek. Nem gondolom, hogy ez utópia lenne, mert az ilyen nézeteket valló emberek, akik tesznek is ezért, egyre többen vannak, és egyre jobban, szervezettebben működik az általuk preferált életmód, adott közösségben.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!