5 utolsó pillanatban meghozott döntés, ami megváltoztatta a történelmet

5 utolsó pillanatban meghozott döntés, ami megváltoztatta a történelmet

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 5 utolsó pillanatban meghozott döntés, ami megváltoztatta a történelmet

A történelem egyetlen pillanat alatt nagy fordulatot vehet, sokszor teljesen véletlenül. Előfordult már, hogy a résztvevők vagy szemtanúk nem is tudták, milyen horderejű történelmi pillanatnak a részesei. Bizonyos korszakalkotó döntéseket a világ nagyhatalmainak vezetői hoztak meg, de az is megtörtént, hogy átlagemberek játszottak kulcsfontosságú szerepet.

És ezek az elhatározások nem mindig voltak alaposan megfontolt, jól átgondolt cselekedetek, hiszen olykor egyetlen pillanat alatt hozták meg őket. Az alábbi öt esemény olyan utolsó pillanatban meghozott döntés, ami megváltoztatta a történelmet és arra emlékeztet mindenkit, hogy döntéseinknek igenis hatalmas súlya és következményei lehetnek.

A Titanic kulcsai

A Titanic elsüllyedése a világ máig egyik legnagyobb tengeri katasztrófája. Leonardo DiCaprio filmjéből nagyjából mindenki tudja, mi történt, de nemcsak mag a jégheggyel való ütközés vezetett a tragédiához. A balesethez szerencsétlen véletlenek és hibák sorozata kellett, azonban az egyik kulcsfontosságú momentum – szó szerint – az volt, hogy a tiszthelyettes David Blair-t a kihajózás előtti pillanatokban eltávolították a személyzetből.

A kulcs pedig, ami a távcsöveket tartalmazó szekrényeket nyitotta, egész egyszerűen nála maradt. Mire észbe kapott, a hajó már elment, így a személyzet távcső nélkül volt kénytelen a jéghegyeket pásztázni, már tudjuk, sajnos milyen sikerrel.

urbanbuzz/depositphotos.com

Kokura helyett Nagasaki

Azt hinnénk, hogy a Hirosima és Nagasaki elleni nukleáris bombatámadások az utolsó apró részletig ki voltak dolgozva, de ez nem így van. Az amerikaiak a bombák ledobása előtt nem sokkal még abban sem voltak biztosak, hogy melyik két város lesz a célpont.

Tulajdonképpen mindegy volt nekik, hova dobják a pusztító bombákat, hiszen biztosak voltak benne, hogy hatásukra Japán meg fogja adni magát.

Az eredeti terv szerint Hirosima után Kokura városa következett volna, de egy fiatal katona, Kermit Beahan úgy határozott a gépen, hogy túl felhős az ég a bombázáshoz, ezért lefújta az akciót. Ezzel Kokura megmenekült, de Nagasaki sorsa megpecsételődött. 

willard/depositphotos.com

Martin Luther King és az improvizált beszéd

Ha van egyetlen sor, amit Martin Luther Kingtől idézni tud bárki a világon, az a „Van egy álmom” híres mondata, mely 1968-ban hangzott el, a Lincoln Emlékműnél tartott inspiráló beszédében.

A sorokat előre megírta, de mikor a tömegből Mahalia Jackson, egy gospel énekesnő odakiáltott neki, hogy „meséljen nekik az álmáról”, King letette papírjait és szívéből kezdett beszélni. Az eredmény a különböző bőrszínű emberek békés együttéléséről szóló érzelmes beszéd lett, aminek sorait a mai napig idézzük. 

Alancrosweite/depositphotos.com

Buddy Holly és a szennyes ruha

1959 Február 3., azaz „a nap, mikor a zene meghalt”: ekkor szenvedett ugyanis halálos repülőgépbalesetet Buddy Holly, Richie Valens és a Big Bopper. A híres zenészek azonban egy triviális ok miatt szálltak fel aznap este a kisrepülőgépre. Már egy ideje turnén voltak és kezdtek kifogyni a tiszta ruhából.

Busszal mentek volna Minnesotába, de Buddy Holly nagyon szeretett volna már friss fellépőruhákat, ezért rávette a többieket, hogy repüljenek inkább, mert így korán megérkeznek és lesz idejük kimosni a szennyest. Ez a döntés sajnos az életükbe került. 

Rommel, aki a legrosszabbkor lepte meg feleségét

A normandiai partraszállás kétségtelenül a Második Világháború legfontosabb mozzanata volt. A D-nap azonban teljesen másként is alakulhatott volna, ha a németek leghíresebb tábornoka is jelen van.

A Sivatagai Róka a leghíresebb katonai taktikusként vonult be a történelemkönyvekbe, de nem volt ott, mert egy hirtelen ötlettől vezérelve egy születésnapi nyaralásra vitte feleségét. Ha nincs szabadságon, lehet, hogy a szövetségesek nem győznek olyan könnyen.

IgorGologniov/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást