Utazási 1X1

Utazási 1X1

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Utazási 1X1

Mielőtt külföldre utaznánk, érdemes felkészülni egy – két olyan eseményre, melyek, ha váratlanul érnek minket, akkor komoly nehézségeket okozhatnak, ezzel teljesen tönkretéve a nyaralásunkat.

Szervezetten

Amikor utazási irodában fizetünk be egy útra, több olyan plusz költség is van, mely a prospektusban nem lett feltüntetve. Ezek közül az egyik a biztosítás. Ez a legtöbb esetben egy kombinált, baleset – betegség – poggyász biztosítás, ami sok irodában kötelező jellegű, e nélkül nem is tudunk befizetni az adott útra.
Lehet, hogy elsőre felesleges kiadásnak tűnik, de azon a néhány ezer forinton már igazán nem múlik semmi, viszont ha valami baj van, akkor óriási könnyebbség, nem utolsó sorban anyagilag, hogy ha rendelkezünk biztosítással.

Egyénileg

Amikor egyénileg, autóval kelünk útra, akkor is szükségünk lehet egy – két dologra. Ezek között elsősorban itt is a biztosítást emelnénk ki.
Fontos lehet, hiszen nem csak velünk, de az autóval is történhet bármi az út során, és egy vontatás külföldről esetenként többe is kerülhet, mint maga az autó.

Mi legyen az autóban?

Érdemes a csomagtartóban magunkkal vinni néhány dolgot: egy – két alapvető szerszám mindenképpen legyen nálunk, valamint minimum 5 liter víz. Ez nagyon jól jöhet, ha útközben felforrna a hűtő.
Egy ékszíj sem árthat, hiszen a cseréje a legtöbb esetben nem olyan ördöngösség. Arra is figyeljünk, hogy a határtól 60 kilométerre már nem biztos, hogy beszélnek magyarul, így legalább az alapvető kifejezéseket érdemes megtanulni angolul.

Mit tegyünk, ha kirabolnak, elveszítjük az iratainkat?

Mielőtt nekiindulnánk az útnak, érdemes egy kicsit tájékozódni, hogy az adott országban hol van a nagykövetségünk. A címet és a telefonszámot írjuk fel, mert ők gyorsan segíteni tudnak, ha szorult helyzetbe kerülnénk.
Ha olyan országba utaznánk, ahol nincs külképviseletünk, akkor is lesz olyan nagykövetség, ahol foglalkoznak a magyarok problémáival. Amióta pedig az Unió tagjai vagyunk, azóta ezek a dolgok még könnyebben megoldhatóak. A nagykövetségen segítenek nekünk akkor is, ha esetleg kiraboltak, és akkor is, ha az irataink tűntek el.

Hogyan védekezzünk?

A nyaralásunk egészét tönkreteheti, ha egy zsebtolvaj, vagy egy besurranó elviszi az értékeinket. Ez nem csak azért rossz, mert kirabolnak, hanem mert sok esetben bizony ki van számolva a pénzünk, és ha a nyaralás elején történik a rablás, akkor még enni sem fogunk tudni.
Figyeljünk oda, hogy az apartmant, vagy szobát mindig zárjuk be, ha elmegyünk, és a pénztárcánkra is vigyázzunk, ha zsúfolt helyeken mászkálunk. Érdemes a pénzt megosztva tárolni, több helyre is szétpakolni. Ennek az az értelme, hogy talán, ha be is törnek, nem lesz idejük mindent alaposan átforgatni, így a költőpénzünk egy része megmaradhat.

Bankkártya

Sokan úgy akarják kiküszöbölni az esetleges pénzváltási gondokat, vagy az összeg számolgatását, hogy bankkártyát visznek magukkal. Tökéletes megoldás, de van egy – két dolog, amit nem árt szem előtt tartani. Mindenképpen érdemes dombornyomott kivitelt választani, mert azt szinte mindenhol készségesen elfogadják.
Arra az esetre, ha ne adj’ isten ellopnák tőlünk a kártyát, nem árt elmenteni a bankunk számát, így gyorsan le tudjuk tiltani azt. Ha készpénzt szeretnénk felvenni, azt inkább itthon tegyük meg, ne külföldön, mivel a legtöbb banknál elég húzós díj ellenében juthatunk csak hozzá a vágyott összeghez.  
Semmiképpen sem szabad félvállról venni az utazással járó veszélyeket, mert igazán nem kerül súlyos összegekbe, időben sem rabol el sokat az életünkből, de általuk lényegesen nyugodtabban indulhatunk útnak.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást