Otthon / Utazás

Utazás kevés pénzből: elárulom, én hogyan spórolok tízezreket

Utazás kevés pénzből: elárulom, én hogyan spórolok tízezreket

Az ismerőseim jól tudják, hogy imádok utazni. 15 országban jártam eddig, ami szerintem egyáltalán nem sok, mégis sokat irigyelnek ezért. Ők azok, akik állítják, hogy az utazáshoz rengeteg pénz kell és ezt nem engedhetik meg maguknak…

Nos, erre csak annyit tudok mondani, engem sem vet fel a pénz, viszont a szenvedélyemről azért sem vagyok hajlandó lemondani: spórolok és folyamatosan figyelem az akciókat. Túlzásnak hangzik, de én inkább koplalok egy hónapig, minthogy ne juthassak el oda, ahova szeretnék!

Nekem nem kell a luxus

Vannak olyanok, akik azért mennek el nyaralni valahova, hogy teljesen feltöltődjenek, ezalatt pedig azt értik, hogy kényelmes hotelszobára és isteni helyi specialitásokra vágynak. Teljesen megértem őket is, ha azonban nem vagyunk olyan helyzetben, hogy ezt megengedhessük magunknak, kompromisszumokat kell kötni.

Számomra az igazi érték az, ha saját szememmel láthatom azokat a meseszép helyeket, amiket addig csak képeken nézegettem. Ez az élmény számomra mindennel felér! Nekem többet jelent megcsodálni egy festői vízesést vagy egy lenyűgöző templomot, minthogy egy 5 csillagos szálloda medencéjében pancsoljak.

A szomszédban is csodák várnak

Ha valóban szeretnéd felfedezni a világot, de egyelőre az anyagi helyzeted ezt nem teszi lehetővé, keress egy olyan úti célt, ami nincs túl messze. Vonattal, busszal vagy autóval rengeteg csodaszép város elérhető, és jóval olcsóbban megúszod az utazást, mintha repülőre ülnél. Ha van egy szabad hétvégéd, vágj neki a szomszédos országoknak! Én így jártam meg többek között Bécset, Pozsonyt, Kassát, a Plitvicei tavakat és Nagyváradot. Ezekről az élményeimről órákig tudnék mesélni!

Kép forrása: tinatin1/depositphotos.com

Rengeteg utazási iroda szervez egynapos buszos utazásokat szinte fillérekért, így még azt a kényelmetlenséget is el lehet viselni, hogy esetlegesen a buszon kell tölteni az éjszakát. Menetrend szerinti buszjáratra is felszállhatsz, naponta több közlekedik Budapestről például az osztrák és a szlovák fővárosba is.

Reggel elutazol, végigjárod a fő nevezetességeket, ebédkor keresel egy olcsó, de jó étkezdét, készítesz néhány fotót, este pedig már jössz is haza vagy pedig foglalsz szállást egy-két napra, egy nem túl drága hotelben.

Ha repülőre ülnél

Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen többször ültem már repülőn. Nagyon szeretek repülni, élvezem a felszállást és az út során végig az ablakhoz tapadok, hogy fentről is láthassam a hegyeket, városokat. Ma már kevés pénzből is ki lehet hozni egy ilyen utazást, hiszen a fapados társaságoknak és az akcióknak köszönhetően néhány úti célra olcsóbban juthatunk el, mint országon belül egyik városból a másikba vonattal.

Bár tavalyelőtt nem voltam épp a legjobb anyagi helyzetben, látva az egyik decemberi akciót, eszembe jutott az ötlet, meglepem anyukámat karácsonyra egy repülőúttal, hiszen ő még soha nem repült, csak álmodozott róla.

Kinéztem a helyszínt: Brüsszel, amit a sűrű járatoknak köszönhetően akár egy nap alatt meg lehet járni, így a kézitáskánk elég lesz, nem kell fizetnünk a feladott poggyászért sem. Vásároltam jegyet a reggeli járatra, visszafelé pedig az estire, mindezt kettőnknek összesen 12 ezer forintért! Mondanom sem kell, remekül sikerült a meglepetés, hatalmas élmény volt a repülés anyukám számára.

Olyannyira jól éreztük magunkat az egynapos kiránduláson, hogy egy évvel később ugyanezt megismételtük Milánóban is. Igaz, ez már a duplájába került, de még ez sem sok ahhoz az élményhez képest, amit ott szereztünk.

Kép forrása: william87/depositphotos.com

Irány a tengerpart!

Sokak számára még ma is csak álom, hogy egyszer eljussanak a tengerpartra. Pedig, ha jobban belegondolunk, az Adria nincs is olyan messze tőlünk. 3 éve gondoltunk egyet, és egy baráti társasággal nekivágtunk Horvátországnak. A csapat egyik fele kocsival utazott, én pedig az unokatestvéremmel vonattal jutottam el Rijekáig.

Itt felvettek bennünket az autós társaink és az Isztriai-félsziget egyik üdülőfalujánál álltunk meg. Nem akartunk drága hotelre költeni, hiszen Horvátország egyébként sem olcsó hely, így vittünk magunkkal sátrakat és kiválasztottunk egy olcsó kempinget. Fantasztikus 4 napot töltöttünk el a tengerparton sütkérezve és ezt az utat is megúsztuk szinte fillérekből.

Úgy vélem, ma már nem lehet kifogás a pénz hiánya az utazásra. Én magam vagyok a példa arra, hogy igenis fel lehet fedezni a világot úgy is, hogy nem költünk túl sokat. Bár már sok helyen jártam, a bakancslistám szinte végtelen hosszúságú és már alig várom, hogy elinduljak a következő úti célom felé.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást