Ultrahangok a terhesség alatt: ezt nézik, és erre számíthatsz

Ultrahangok a terhesség alatt: ezt nézik, és erre számíthatsz

Címlap / Életmód / Család / Ultrahangok a terhesség alatt: ezt nézik, és erre számíthatsz

Ha nem magánorvoshoz jársz, akkor az érvényben lévő terhesgondozási terv szerint a várandósságod alatt három alkalommal veszel majd részt ultrahangvizsgálaton – plusz a 38. héten még egyszer, hogy a szülés előtt meg tudják becsülni a baba súlyát, illetve egy úgynevezett „nulladik” ultrahangon, jellemzően valamikor 7-9 hetesen, ahol az orvosod megállapítja az élő terhességet. A nagyobb vizsgálatok azonban az alábbiak lesznek.

12 hetes ultrahang

Amikor legutóbb láttad, valószínűleg még csak egy kis maszat volt a képernyőn, középen egy még kisebb, ritmusosan pulzáló maszattal. Ehhez képest a 12. hétre egy aprócska, emberformájú kis alakot látsz a monitoron, aki – ha nem alszik éppen – vidáman integet a kezeivel és a lábaival, ficánkol, úszkál, forog, hiszen még bőven van helye. Mindebből persze te még semmit nem érzel, ezért is lehet olyan lenyűgöző szembesülni vele, hogy milyen csoda történt a testedben az elmúlt néhány hét alatt.

A 12-13. terhességi hét idején történő első nagy ultrahangvizsgálat során elvégzik az első genetikai vizsgálatot. Ennek során megállapítják, hogy a méhlepény a méh melyik falán tapad – később egy esetleges császármetszés esetén lehet jelentősége, de egyébként különösebben nem befolyásolja a terhesség lefolyását –, ellenőrzik a magzatvíz mennyiségét, hogy telítődik-e a hólyag és a gyomor, látszanak-e a rekeszek és szabályos-e a baba szívműködése. Végignézik a gerincet, a koponyát és a négy végtagot.

Ami miatt a legtöbben izgulnak, az az, hogy ilyenkor végzik el az első, Down-szindrómát szűrő vizsgálatokat is.

Ehhez megnézik a baba orrcsontját – Down-szindrómás gyermekeknél ez ilyenkor még nem, vagy kevésbé látható – valamint megmérik a tarkóredő vastagságát, ami a protokoll szerint 3 mm-ig normális, de értelemszerűen a magzat növekedésével együtt változik, így a terhességi korral egybevetve a kapott értéket az orvosod fog tájékoztatni arról, hogy esetleg indokoltak-e további vizsgálatok.

Ultrahangok a terhesség alatt: ezt nézik, és erre számíthatszKép forrása: Wavebreakmedia/depositphotos.com

Bár rendkívül idegőrlő lehet azt figyelni, hogy a monitoron az egér a tarkóredő körül babrál hosszasan, az orvosod pedig nem szól semmit, próbálj nem pánikolni: egy izgő-mozgó, vagy éppen a tarkóján fekvő, békésen alvó és mozdulni nem akaró kisbabán egy fekete-fehér képernyőn keresztül egy mindössze néhány milliméteres testrészt megmérni nem mindig könnyű feladat, tehát amíg az orvosod nem jelzi, hogy eltérést lát, nincs okod aggódni.

Ha a baba úgy fekszik, és az orvosod gyakorlott, lehet, hogy már meg tudja tippelni a születendő gyermek nemét, de azért ebbe előre ne éld bele magad, és ha mond is valamit, azt még semmiképpen se vedd készpénznek. Bár a nemi szervek elkezdtek kialakulni, ilyenkor – főleg egy ultrahangfelvételen keresztül – ezek még nagyon egyformának tűnnek.

19 hetes ultrahang

A 19-20. héten kerül sor a második genetikai ultrahangra, ahol ismét ellenőrzik a magzatvíz mennyiségét, a méhlepényt és persze azt, hogy a baba a megfelelő ütemben növekszik-e. A rengeteg mérés mellett ilyenkor már azt is látni kell, hogy a szív mind a négy ürege kifejlődött, maga a szerv pedig helyzetét, alakját és méretét tekintve szabályos, akárcsak a veséké. Ellenőrzik, hogy folyamatos-e a rekeszvonal és a hasfal, megnézik a baba felső ajkát, kizárják a nyúlszáj vagy a farkastorok nevű elváltozást.

A mért adatok alapján megállapítják a terhességi kort, ami néhány nappal eltérhet attól, amit te esetleg korábban a menstruációd alapján számoltál. Első babás anyukáknak meglepő lehet, de a leleten valószínűleg szerepel majd az alábbi mondat: „a kisujj középső ujjperce látható”. Ennek oka, hogy az ujjperc fejletlensége esetleg Down-szindrómára utalhat, ahogyan egyébként a kézfej nem megfelelő fejlődése sok esetben hozható kapcsolatba valamilyen egyéb fejlődési rendellenességgel is.

Szülőként a vizsgálat alatt az lehet a legizgalmasabb, hogy ilyenkor már egészen élesen láthatóak a baba arccsontjai, akár az ínyben megbújó, pici tejfogakat is elkaphatod, és ha a gyerkőc is úgy akarja, itt már elég jó eséllyel meg tudják mondani azt, hogy kisfiút vagy kislányt hordasz a szíved alatt.

30 hetes ultrahang

A 30-32. hét között úgynevezett ellenőrző ultrahangvizsgálatra kerül sor. A megszokott mérések mellett itt még egyszer „átnézik” a babát, ellenőrzik, hogy minden szerve szépen fejlődik-e, nem látható-e valahol eltérés, ha a korábbi ultrahangokon esetleg volt erre utaló jel, akkor azt most nyomon követik. Ha az előző két ultrahangon mindent rendben találtak, akkor most már tényleg ne izgulj, szinte biztos, hogy itt is minden rendben lesz.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!