Tudtad? A meddők 60%-a férfi

Tudtad? A meddők 60%-a férfi

Címlap / Életmód / Egészség / Tudtad? A meddők 60%-a férfi

A magyar férfiak megtermékenyítő képessége 20 éves távlatban a „megtermékenyítésre alkalmatlan” szint felé mutat, és már most is minden ötödik fiatal férfit érint a probléma. Professzorok és neves szakemberek részvételével tartottak kerekasztal beszélgetést a férfi meddőség és a népességfogyás témakörében Budapesten, ahol a probléma megoldási lehetőségeiről is szó esett.

„Egyre nagyobb probléma a meddőség Magyarországon, a gyermeket vállalók között minden ötödik pár hosszas küzdelmet folytat a kívánt babáért. Sokak számára meglepő lehet, de ma már az esetek 60 százalékában a férfiak, és csupán 40 százalékban a nők a ‘felelősek’ az elmaradt gyermekáldásért” – mondta Prof. Dr. Ősapay György, a népszaporulat kérdésével, meddőségi problémák elemzésével, korrigálási lehetőségeivel foglalkozó szakember, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. – „A férfiak spermaképe (a spermiumok száma, alakja, mozgékonysága) sokat romlott az elmúlt 30 évben. Míg a 90-es években az ondófolyadékban található spermiumok száma átlagosan 73 millió/milliliter volt, addig ez a szám ma már 31 millió/milliliter. Ha grafikusan továbbvetítjük a tendenciát, azt látjuk, hogy 2035-re az átlagos spermiumszám a 20 milliós érték alá csökken, amellyel a férfiak már képtelenek a megtermékenyítésre.

A meddőségi problémával azonban a férfiak nem szembesülnek eléggé, és ha tudomást is szereznek róla, a pszichológus szerint többnyire elutasítják a felelősségüket.

„A férfiakban addig szinte egyáltalán nem tudatosul, hogy ők is lehetnek meddők, amíg át nem esnek az orvosi vizsgálaton és egyértelművé nem válik, hogy nem a feleségükben vagy a párjukban van a „hiba”. Utoljára a férfi foglalkozik magával, és még akkor is hárít, pedig nincs rá oka. A terméketlenség ugyanis betegséget és nem impotenciát jelent, nem szégyellnivaló dolog” – mondta Dr. Szöőr Anna pszichológus.

Dr. Molnár Katalin főgyógyszerész szerint a férfi meddőség még mindig tabutéma hazánkban, a férfiak nagyon ritkán fordulnak segítségért a problémával. „Stigmának érzik a meddőséget, nem mernek beszélni róla. Legtöbbször a feleségüket küldik le a patikába a különböző készítményekért, ha egyáltalán otthon előkerül ez a téma” – mondja a főgyógyszerész.

A terméketlenséget kiváltó okok között nem meglepő módon a dohányzás, az alkohol- és drogfogyasztás, valamint a túlzott szteroidfogyasztás szerepel, de a fokozott stressz és az ülő életmód is hozzájárul a spermiumok „eltunyulásához”. Amikor egy pár életében előtérbe kerül a családalapítás kérdése, fontos, hogy mindkét fél tudatosan készüljön a gyermekáldásra. A férfiaknak ugyanúgy szükséges lenne vitaminokat és nyomelemeket szedniük, különösen antioxidáns tartalmú készítményeket, amelyek a spermiumok DNS-ét védik, csökkentve a veleszületett rendellenességek kialakulásának esélyét.

„Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a férfi meddőség kezelhető. Amennyiben a kiváltó okok szervi eredetűek, orvos segíthet. Ha nem erről van szó, tehát a meddőség nem funkcionális eredetű, akkor életmódbeli változtatásokkal, helyes táplálkozással, alkalmas öltözködéssel, és gyógyhatású készítményekkel javítható a spermiumszám” – mondja Dr. Ősapay György, aki egy amerikai céggel közösen olyan megtermékenyítést-fogamzást elősegítő készítménypárt fejlesztett ki férfiaknak és nőknek, amely segíthet meddő pároknak. – „A Ferulant a vitaminok, nyomelemek, amino- és folsav-komponensek mellett olyan növényi kivonatot is tartalmaz, amelyet a Távol-Keleten a női hormonrendszer támogatására már ezer éve alkalmaznak. Az amerikai női készítmény továbbfejlesztett hazai változatával együtt sok magyar pár jutott már gyermekáldáshoz, ami nagy öröm mindannyiunk számára” – tette hozzá a professzor.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást