Így tudsz eltűnni a Facebookról – A digitális lábnyom kiradírozása

Így tudsz eltűnni a Facebookról – A digitális lábnyom kiradírozása

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Így tudsz eltűnni a Facebookról – A digitális lábnyom kiradírozása

Kétféleképpen tekinthetsz a Facebookra. Először úgy, hogy ez egy hasznos közösségi oldal, ami fantasztikus lehetőségeket nyújt a kapcsolattartásra a családdal és a barátokkal. A segítségével megoszthatsz élményeket és tartalmakat, videókat és képeket. Aztán van egy másik vélemény, amely szerint a Facebook egy CIA által finanszírozott kémeszköz, amelynek túlzott használata már társadalmi rémálommá vált. Titkos adathalászatról és masszív marketing befolyásolásról is elhangzottak már túlzónak tűnő vélemények. Az igazság pedig valahol középen van.

Akár ideiglenesen, akár tartósan szeretnéd a jelenlétedet megszüntetni a legnagyobb közösségi oldalon, azt valószínűleg nem akarod, hogy az összes adatod és szöveged, képed és kisfilmed elvesszen. Ezért van lehetőség ezeknek a lementésére. Mindezt a „Fiókbeállítások” menüben, a „Facebook adatok” pontnál, a „Saját információ letöltése” gombnál megteheted. Mentés után az alatta lévő parancssorokból az egész fiókodat és a rólad található információkat véglegesen törölheted.

Ha csak ideiglenesen szeretnéd felfüggeszteni a fiókodat, a profilod oldalsávján található Súgóközpont eligazít ebben is. Így aki keres, nem talál meg a közösségi oldalon, de a profilodat tetszőleges idő után újra aktívvá teheted. Ebben az esetben is a Beállítások menüpontban a Fiókod kezelése/felfüggesztése opciót kell választani. Amennyiben végleg lemondasz arról, hogy a Facebookot használd, örökre törölheted a fiókodat is. Ezután nem tudod újraaktiválni a profilodat, csak ha egy újat generálsz. Az összes képed és bejegyzésed eltűnik a mátrixban, de a rendszer ad 30 nap gondolkodási időt, amíg végleg törlődik minden adat.

Te vajon hány helyre regisztráltál már?

Ha belegondolsz, hogy mennyi mindent csináltál online, világossá válik, milyen grandiózus vállalkozás nyom nélkül eltűnni a netről. Gondolj csak a regisztrációidra, az összes közösségi oldalra, amit használsz, a webes vásárlásokra, a hírlevelekre, a filmes- és zenei csatornákra, a képmegosztó és chatelő fórumokra, a videojátékokra, és bármilyen olyan jellegű ügyintézésre, ahol adatot kellett magadról szolgáltatnod.

A legtöbb ember jóval alulbecsüli azt a számot, hogy hány helyre regisztrált a saját email címével.

Ha biztos akarsz lenni a dolgodban, a Deseat.me oldalt keresd fel. Ez csak akkor segít, ha gmail-es levelezőrendszert használsz. Itt a rendszer átfuttatja az email címedet, és megkeresi az összes olyan szolgáltatást, amire azon a néven feliratkoztál. Ezután törölheted a nem kívánatos cégeket, és ezzel együtt a lehetőséget, hogy ez alapján rád találjon valaki.

Így tudsz eltűnni a Facebookról – A digitális lábnyom kiradírozása

Le a közösségi oldalakról!

Ha el akarsz tűnni a webről, módszeresen végig kell gondolnod, milyen közösségi oldalakon vagy jelen. Ilyen a Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, de akár a LinkedIn is. Deaktiváld vagy töröld a fiókjaidat, ez a lehetőség mindig fel van tüntetve a profilodnál, mert ezt adatvédelmi törvény szabályozza.

Ha még hatékonyabb akarsz lenni, keress rá a saját nevedre. Meg fogsz lepődni, mi minden jön ki találatként. A keresőmotoroktól kérheted, hogy távolítsanak el minden olyan információt, amit nem szeretnél magadról viszontlátni.

Iratkozz le az összes hírlevélről és promóciós ajánlatról, amire feliratkoztál. Ha bizonyos webhelyeken látod viszont magadat, mondjuk egy-egy fórumbejegyzés formájában, akkor lépj kapcsolatba az oldal adminjával. Ha ellenállásba ütközöl, jogi kérelmet küldhetsz a Google-nak, hogy figyelembe vegyék a privát adataid eltávolítására vonatkozó kérelmet. Ha maradéktalanul hatékony megoldást szeretnél, olyan webes céget kell felkeresned, amely eltávolítja a személyes adatokat a Google rendszerekből. Ilyen fizetős szolgáltatás például a Deleteme, vagy az Abine.com.

Kép forrása: VitalikRadko/Depositphotos.com

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!