Család / Életmód

Tudósok szerint egy gyermeknek 3 készséget kell elsajátítania, hogy később sikeres legyen

Tudósok szerint egy gyermeknek 3 készséget kell elsajátítania, hogy később sikeres legyen

Minden szülő sikeres gyermeket szeretne nevelni. Ezért akarjuk, hogy figyeljenek oda a tanulásra, hogy tájékozottak legyenek, majd jó egyetemre menjenek tovább, de vajon tényleg ez számít abban, hogy felnőttként sikeressé váljanak? Szakértők és pszichológusok úgy vélik, valójában az a legfontosabb, hogy három alapkészséget elsajátítsanak a gyermekek életük korai szakaszában, és ez az, ami garantálja a sikert a későbbiekben.

A képesség, hogy kommunikáljon másokkal

Két amerikai egyetem készített egy érdekes felmérést, amelynek során 700 amerikai gyermek életét követték nyomon korai gyermekkoruktól kezdve egészen 25 éves korukig. Arra voltak kíváncsiak, vajon a gyerekkorban jellemző szociális készségek milyen hatással volt rájuk fiatal felnőttként.

Az eredményeik alapján megállapították, hogy azok, akik kiskorukban kommunikatívak voltak, megtalálták a közös hangot a korosztályukkal és az idősebbekkel is, később sokkal sikeresebbek lettek a karrierjükben: a legtöbb esetben befejezték az egyetemet, és jó munkát szereztek maguknak 25 éves korukra.

A szakértők úgy vélik, ennek leginkább az lehet az oka, hogy ezek a szociálisan fejlett gyermekek elkerülték a konfliktusokat, és tiszteletben tartották mások véleményét. Ahelyett, hogy egy-egy játék miatt veszekedtek volna, inkább arra fókuszáltak, hogyan játszhatnak együtt, és ez felnőtt korban igazán hasznos problémamegoldó-készséggé nőtte ki magát. De persze nem csak egy jó munkahely tehet valakit sikeressé.

Az emberek sikeresnek érzik magukat akkor, ha kellemes családi környezetet tudnak megteremteni maguknak, találnak egy hobbit, amiben nagyon jók, vagy kiemelkedő baráti kapcsolataik vannak. De ezek mindegyikéhez fontos a jó kommunikációs készség!

A céltudatosság és kitartás

Egy híres amerikai pszichológus, Angela Duckworth szerint a sikeres emberek titka a hosszútávú tervek iránti szenvedélyben és a kitartásban rejlik. Hogy alátámassza állítását, a szakértő egy kisebb csoporttal együtt éveken át figyelte egy amerikai katonai egyetem kadétjait, és azt próbálták meg előre megjósolni, kik lesznek közülük igazán sikeresek, és miért. A résztvevők teljesen eltérő emberek voltak, különböző társadalmi háttérrel, érdeklődési körrel, és lényegében semmi közös nem volt bennük.

Egyetlen dolgot leszámítva: a kitartást és az akaraterőt.

Az eredmények alapján a pszichológus azt állapította meg, hogy valójában az egyetlen dolog, ami számít egy felnőtt életében, hogy mennyire képes elhatározni magát egy hosszútávú terv mellett, és kitartani akkor is, ha nem minden alakul úgy, ahogy ő arra számított.

A való életben is rengeteg példát láthatsz arra, hogy valaki, aki kitartó, sokkal többet ér el, mint egy olyan személy, aki nagyon tehetséges, de rendkívül lusta is. Ez az, amit érdemes minél előbb megtanítani egy gyermeknek: hogy a kitartás és az elhatározás mennyire fontos, és nem szabad valamit feladni csak azért, mert nehéznek tűnik.

Kreatív gondolkodás

A kreativitás az, ami segít nekünk a lehetetlen helyzetekben meglátni a megoldást, és ez egy olyan készség, amire felnőttként hatalmas szükségünk van. Pláne a jövőben, hiszen nem tudhatjuk, milyen lesz az élet 30-40-50 év múlva: de annyi biztos, hogy más lesz, mint a jelenlegi életünk.

Ezért kell hagyni, hogy egy gyermek képzelőereje szárnyaljon, és olyan egyedi világnézetre tegyen szert, aminek köszönhetően kiemelkedik majd a tömegből.

Ha ő úgy dönt, hogy a kifestőkönyvben rózsaszínre festi a nyulakat, ne mondd azt neki, hogy ilyen nem létezik a valóságban! Ha azt hajtogatja, hogy felnőttként majd űrhajós lesz, ne mondd azt neki, hogy inkább olyat találjon ki, ami elérhetőbb! Szakértők is egyetértenek abban, hogy a kreatív gyermekekből válnak felnőttként a legjobb vezetők.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást