A barátaid hatással vannak a súlyodra – tudományos tény

A barátaid hatással vannak a súlyodra – tudományos tény

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A barátaid hatással vannak a súlyodra – tudományos tény

Egy kutatás szerint ugyanis a barátaid erőteljesebb hatással vannak a súlyodra és annak változására, mint azt eddig gondoltad volna, ráadásul nem is akármilyen értelemben.

Két kutató, Nicholas Christakis és James Fowler álltak elő egy különös elmélettel: úgy vélték, a túlsúly és a kilók alakulása nagyban függ a társadalomtól is, és attól, hogy az emberek miként vélekednek erről. Felmérésük során 12 ezer felnőttet és azok baráti körét vizsgálták meg alaposan, tekintettel arra, mennyire állnak közel egymáshoz ezek a személyek a hétköznapok során. Az eredmények pedig nagyon érdekes dolgot mutattak!

Például, ha egy felnőtt nő közeli barátnője elkezdett felszedni plusz kilókat, ő maga 57%-kal nagyobb eséllyel kezdett ugyancsak hízni.

Az arányok alacsonyabbak voltak, ha például egy lánytestvér súlya lett nagyobb, de még így is azt mutatták a statisztikák, hogy 40%-os eséllyel szed fel magára a testvér is plusz kilót, a párkapcsolatnál pedig ugyanez a szám 37% volt. Vagyis, amikor a környezetedben egy számodra fontos ember nem figyel oda a súlyára, ez a hozzáállás akár rád is átragadhat.

Sőt, a kutatásból az is kiderült, hogy a földrajzi elhelyezkedés mit sem számít ebben. Ha ugyanis van egy nagyon jó barátnőd, aki például Németországban él, de minden nap beszéltek telefonon, vagy videócseten keresztül sokat látjátok egymást, az is hatással lehet rád és az alakodra. Amennyiben ő elkezd kevesebbet mozogni és nem figyel oda az étkezésre, a súlya pedig ennek hatására megnövekszik, úgy nagyobb eséllyel fordul elő nálad is ez.

A tudomány szerint a barátaid hatással vannak a súlyodra, ráadásul nem is akárhogy!Kép forrása: antgor90/depositphotos.com

A háttérben megbújó okok

És hogy konkrétan mi ennek az oka? Miért van rád nagy hatással az, ha a környezetedben a többiek elkezdenek felszedni pár plusz kilót? A kutatók szerint erről az tehet, hogy az emberek elfogadható testtömegről alkotott képe elkezd megváltozni annak fényében, hogy a körülöttük élő emberek testsúlya miként változik. Amennyiben azt látod, hogy a társaságodban senki sem az a kimondottan vékony típus, és nem járnak el sportolni, nem figyelnek az étkezésre, úgy fogod érezni, hogy elfogadható, ha te is hasonlóképpen teszel.

„Az alapján döntöd el, mi az elfogadható testalkat, amit magad körül látsz” – nyilatkozta az egyik szakértő ezzel kapcsolatban.

Így ha a barátaid, rokonaid felszednek pár plusz kilót, téged is kevésbé fog zavarni, ha ugyanez történik veled, és ők sem fognak kritizálni téged.

Természetesen a súlygyarapodásról nem csak a környezeted tehet, hiszen összességében a te kezedben van a döntés. De a statisztika bebizonyította, hogy ha a számunkra fontos emberek felvesznek egy életstílust, nem foglalkoznak annyira a kilókkal, akkor ez a fajta hozzáállás ránk is átragadhat, és nagyobb eséllyel küzdhetünk súlybeli gondokkal. Ezért javasolják, hogy érdemes elkezdeni sportolni egy barátnőd vagy rokonod, esetleg a párod társaságában, ugyanis így nagyobb valószínűséggel motiváljátok egymást, és könnyebben betartjátok az étrendet is.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást