Tudj meg többet a fényvédőkrémekről!

Tudj meg többet a fényvédőkrémekről!

Címlap / Stílus / Test / Tudj meg többet a fényvédőkrémekről!

Tudd meg melyek a bőrrákkal és a napvédőkrémekkel kapcsolatos tévhitek és igazságok.

Tévhit: Az önbarnító segít megvédeni bőröm a naptól

Igazság: Az önbarnító nem tesz mást, minthogy a bőr legfelső rétegét napbarnított színűvé változtatja. Sőt, a közelmúltban egy német tanulmány a kimutatta, hogy az önbarnítók még inkább fokozzák a nap által okozott károkat.

Ha közvetlenül az önbarnító felvitele után napozol egy órát, bőröd 180%-kal több szabad gyököt szabadít fel (olyan bizonytalan molekulákat, melyek károsítják a sejteket és potenciálisan bőrrákhoz vezetnek), mint ha nem használtad volna a terméket.

Ez a hatás fokozatosan csökken, tehát lefekvés előtt használd az önbarnító krémet. Ha kimész a napra használj egy megfelelő napvédőkrémet.

Tévhit: A szememhez közel nem szabad napvédőkrémet alkalmazni

Igazság: Annak ellenére, hogy egy nagyon kicsi területről van szó, a bőrrákos megbetegedések 5-10%-a szemfedélen jelentkezik. Bár ezek nem halálosak, jobb aggódni, hiszen növekedhetnek és nagyon rombolóvá válhatnak. Ma már nem kell a napvédőkrémmel bajlódni ezen a kicsi területen, hiszen léteznek kifejezetten arcra és érzékeny bőrre készült termékek. Ezenkívül szerezz be egy 100% UV sugárzás ellen védelmet nyújtó napszemüveget.

Tévhit: A napvédőkrémektől jobban izzadok, főleg amikor edzek

Igazság: Amerikai kutatók épp ennek az ellenkezőjét mutatták ki, ugyanis a tesztben résztvevők testét hűtötte a napvédőkrém mozgás közben. A napvédőkrémben található vegyi anyagok elhárítják a nap sugarait, így azok nem tudnak behatolni a bőrbe.

Ezután egy kémiai reakció zajlik le, mely során hő szabadul fel és ez kibocsátódik a levegőbe. Ez a hatás ahhoz hasonlít, mint amikor abbahagyod a futást és hűvösséget érzel a párolgó izzadtságnak köszönhetően.

Ha úgy érzed a napvédőkrémed elfojt, próbálj ki egy másik összetételt. A vízálló formulák sokkal jobban megtapadnak a bőrön, azonban ragacsos érzetet okozhatnak.

Tévhit: Régen mindig leégtem, tehát már károsodott a bőröm

Igazság: Annak ellenére, hogy a múltban sokat napoztál és bizony gyakran lepirultál, még nincs késő elkezdeni a rákosodás kockázatát. Ha megfelelőképpen vigyázol bőrödre és bő mennyiségű napvédőkrémmel kenegeted, nemcsak a jelenre nézve véded bőröd, hanem a múltbéli hatásokon is enyhíthetsz. Egy tanulmány szerint, a kísérletben résztvevő embereknél, akik napi rendszerességgel használtak napvédőkrémet, csökkent az rákfoltok száma.

Tévhit: Muszáj napoznom, máskülönben D-vitaminhiányom lesz

Igazság: Nagyon sokan amiatt aggódnak, hogy a napvédőkrém megakadályozza őket abban, hogy szervezetük elegendő D-vitaminhoz jusson. Az UV sugarak elhárításával a napvédőkrémek nem csökkentik a D-vitamin termelődését, valamint egy kevés napozás már elegendő, hogy szervezetünk hozzájusson a szükséges mennyiséghez. A túl sok napozás során az UV sugarak lerombolják a bőrben létrejött D-vitamint, mely elengedhetetlen a csontok egészségéhez és megvéd egyes rákos megbetegedésektől, a diabétesztől és egyéb betegségektől. Az orvosok magas D-vitamin tartalmú ételek fogyasztását javasolják, mint a lazac, a tojás és a tej.

Tévhit: Amikor vakációzom nem árt egy kis napfürdő

Igazság: Amikor a Karib-tengeren hajókázol nem nehéz elfelejteni, hogy időről időre bekend magad napvédőkrémmel, de a barna bőr nem várt szuvenírekkel szolgálhat. Egy felmérés szerint azok a nők, akik időnként forró égövi helyeken nyaraltak 74%-kal több anyajeggyel rendelkeznek, melyek fokozzák a melanoma kialakulásának esélyét.

Nem kell ahhoz pecsenye vörössé változnod, hogy veszélyeztetett légy, bármely árnyalat annak a jele, hogy az UV sugarak bizony hatással voltak bőröd DNS szerkezetére. Ha megnyomod a bőröd és rózsásság jelenik meg azt jelenti leégtél, még ha nem is fáj. Használj egy magas faktorszámú napvédőkrémet és két óránként kend be vele bőröd, minden izzadás, törölközés vagy úszás után ismételd meg.

Tévhit: Az UV sugárzástól védő hajpermet óvja a hajam és a fejbőröm

Igazság: A nap káros sugaraitól védő hajspray-ek elméletben működnek, azonban gyakorlatban nehéz minden egyes tincset megvédeni. A bőrrák gyakran a fejbőrön alakul ki és nem könnyű észrevenni, hiszen nem látszik. Bár a fürtjeid óvnak a naptól, nem elegendőek a teljes védelemhez. A vastag haj jobban véd, mint a vékonyabb, és a sötétebb is jobban óv, mint a világosabb. Hogy egész fejedet megvédd viselj kalapot, melynek legalább 7-8 centis karimája van.

Tévhit: Egy 100-as faktorszámú napvédőkrém kétszer jobban véd, mint egy 50-es

Igazság: A matematika alapszabályai nem vonatkoznak a faktorszámokra. Ha helyesen viszed fel a 15-ös napvédőkrém az UVB sugarak 93%-át képes meggátolni, egy 30-as számú a 97%-át, míg egy 50-es számú a 98%-át. Tehát, hiába nagyobb a szám, a védelem százaléka nem sokkal növekszik. Nehogy azt hidd, hogy a nagyobb faktorszámú krémekből kevesebbet kell felvinned bőrödre.

Mindig elegendő mennyiségű napvédőkrémmel óvd bőröd egész testeden. Ne hagy ki az arcodat sem és ne feledkezz meg minden 1-2 órában újra bekenni magad.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!