7 trükk, amire az alufóliát használhatod, de még sose gondoltál rá

7 trükk, amire az alufóliát használhatod, de még sose gondoltál rá

Címlap / Otthon / Háztartás / 7 trükk, amire az alufóliát használhatod, de még sose gondoltál rá

A szükség nagy úr, és vészhelyzetben az emberi kreativitás határtalan tud lenni. Elképzelhető, hogy az alábbi tippek nagy részét is egy váratlan és azonnali megoldást igénylő helyzet idézte elő, de ettől még érdemes megfontolni őket. Alufólia biztosan a te konyhádban is van, de gondoltad volna, hogy mennyi mindenre használhatod?

Spórolj energiát!

Hamarosan itt a fűtési szezon, és cseppet sem mindegy, mennyit mutat majd a hó végi számla.

Ha szeretnéd javítani a radiátor teljesítményét, egy nagy kartonlapra ragassz alufóliát, és ezt tedd a radiátor mögé, a falra.

Mivel a hátrafelé sugárzott energiát az alufólia visszaveri, így a hőnek ez a része sem fog elveszni, és sokat megspórolhatsz.

Kopott ezüst fényezése

Megfakult a nagyitól kapott családi készlet? Semmi baj!

Tölts fel egy edényt vízzel, az aljára tegyél egy darab alufóliát, és áztasd benne egy órán át az evőeszközöket.

Az alufólia kémiai folyamatot indít be, így ha áztatás után elmosogatod a késeket és villákat, azok újra olyan ragyogóak lesznek, mint új korukban.

Megkönnyíti a sütőtakarítást

Kevés utálatosabb dolog van, mint a sütőbe égett maradékok és zsírfoltok levakarása.

Ha használat előtt egy darab fóliával béleled ki a sütő alját, akkor a lecsöppenő szennyeződéseket súrolás helyett a fóliával együtt, egyetlen mozdulattal a szemétbe dobhatod, miközben nem kellett rontanod a sütő hatékonyságán sem.

Padló letevéshez és felszedéshez

A PVC burkolatoknak megvan az előnye, de a hátránya is: ha a helyén kellene maradnia, biztosan elengedi a ragasztó, de ha fel akarjuk szedni, szinte lehetetlen elválasztani a padlótól.

Ha egy darab fólián keresztül óvatosan átvasalod, nem teszel kárt a felszínében, viszont a ragasztó felenged – ezután a PVC-t már könnyen felszedheted, vagy, ha valamilyen nehezéket teszel rá, újra visszarögzítheted az eredeti helyére.

A puding próbája

A finom, krémes pudingot mindenki szereti, a tetején keletkező megbőrösödött rétegről azonban már megoszlanak a vélemények.

Ha téged is kiráz tőle a hideg, és minden alkalommal undorral tolod félre, hogy a lágyabb részekhez juthass, akkor közvetlenül a kitöltés után fedd be fóliával a pudingos tálkákat, és így hagyd a krémet kihűlni: a fólia alatt nem lesz bőrös a puding teteje sem.

Vasalás tisztán és gyorsabban

Rosszul sikerült a vasalás, és égett folt lett a készülék talpán? Gyűrj össze egy darab fóliát, és ezzel dörzsöld át a vasaló talpát – természetesen csak akkor, ha már kihűlt. Újra tiszta és fényes lesz!

Ha a vasalódeszkát is beburkolod alufóliával, majd puha törülközőt teszel rá, és ezen vasalsz, azzal energiát is spórolhatsz, hiszen az alufólia visszaveri a hőt, és egyszerre két oldalról simogathatod a ruhát.

Orchideák védelmében

Az orchideák jól érzik magukat az ablakban, a téli hűvösebb időszakot azonban a többség nem bírja ki, hiszen nincsenek ilyen hideghez hozzászokva.

Mivel a fényre szükségük van, az sem megoldás, ha bentebb viszed őket – inkább tekerd körbe a cserepüket alufóliával, így melegen tarthatod a gyökereket, és az orchideák gond nélkül átvészelik a hűvösebb évszakot is.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást