Otthon / Szórakozás

Ez történne a világgal, ha 5 másodpercre elfogyna az oxigén

Ez történne a világgal, ha 5 másodpercre elfogyna az oxigén

Te belegondoltál már abba, mi történne a környezetedben, ha mindössze 5 másodpercre hirtelen eltűnne minden oxigén? Elsőre nem tűnik különösnek a dolog, hiszen ennyi ideig bárki vissza tudja tartani a lélegzetét, csakhogy ennek valójában sokkal erőteljesebb következményei lennének. A BuzzFeed csapata elgondolkodott a kérdésen, és összegyűjtötték, milyen meglepő dolgok történnének a Földön mindössze 5 másodpercnyi oxigén-szünet alatt.

Testi következmények

Képzeld el, hogy épp a strandon pihensz a nyári hőségben, amikor elfogy az oxigén pár másodpercre. Az eredmény: te, és rajtad kívül mindenki más napokig fájdítaná a bőrét, ugyanis azonnal leégnétek a napon.

Ennek az az oka, hogy a levegőben található oxigén molekulák segítenek megóvni az UV-sugaraktól; ha ez hirtelen elfogy, a “védőréteg” is köddé válik.

Miután az oxigén eltűnik a levegőből, elveszítenénk a légnyomás körülbelül 21%-át. Ez pedig elég ijesztő körülményekhez vezetne: a belső fülünk erősen sérülne, sőt, fel is robbanna.

Természetbeli változások

Mivel sokkal kevesebb olyan részecske lenne a levegőben, amely képes visszaverni a fényt, hirtelen besötétedne az ég. Olyannyira, hogy majdnem koromsötét lenne a nap minden szakaszában.

Ráadásul a vízkészletre is negatív hatással lenne ez a néhány másodpercnyi szünet. A víz egyharmada oxigénből áll, enélkül a benne található hidrogén gázzá alakulna, és a mennyisége is erőteljesen megnövekedne.

Az óceánok elkezdenének párologni, majd szépen lassan kikerülnének a bolygóról a világűrbe – akárcsak a hidrogén.

Romba dőlő épületek

Oxigén nélkül a megmunkálatlan fémek azonnal egymásba olvadnának, és szinte lehetetlen lenne őket szétszedni. Ebben kizárólag az oxidáció akadályozza meg őket; ha néhány másodpercre nélkülöznünk kéne az O2-t, ez azonnal bekövetkezne.

Az épületekre is komoly hatással lenne ez az állapot. Minden ház, oszlop, híd, amely betonból készült, azonnal romba dőlne és porrá változna. És hogy mi ennek az oka?

Nagyon fontos kötőanyagnak számít az oxigén a betonépítményeknél – ha ez eltűnne belőle, semmi sem tartaná egybe az atomokat.

Fordított esetben

Az oxigén-hiány következményei persze azonnal felvetik a kérdést: vajon mi történne abban az esetben, ha nem elfogyna, hanem épp ellenkezőleg, megduplázódna az O2?

Nos, a gyerekek biztosan jól szórakoznának, ugyanis a papírrepülők kifejezetten magasra, és sokkal távolabbra repülnének.

Ráadásul a szervezetünk is nagyon hálás lenne a változásért. A dupla adag oxigén javítana a kedveden, sokkal boldogabbnak éreznéd magad, éberebb lennél, és a fizikai teljesítményed is alaposan megnövekedne.

Rémisztő állatok

Ugyanakkor az emberek többsége ki se merné tenni a lábát a lakásból. A dupla oxigén ugyanis nem csak az emberekre gyakorolna pozitív hatásokat: a rovarok átlagmérete megugrana, és mindenhol hatalmas példányok jönnének szembe veled.

Ezen állatok nagysága ugyanis mindig attól függ, hogy mennyi oxigén található az atmoszférában.

Ezek alapján kijelenthetjük, hogy ennyi O2 épp elegendő a levegőben, ugye?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást