Mi történik a testeddel szülés után?

Mi történik a testeddel szülés után?

Címlap / Életmód / Család / Mi történik a testeddel szülés után?

Miután babádnak életet adtál, a szervezeted és tested számos átalakuláson megy keresztül. Tudd meg milyen kisebb-nagyobb kellemetlenségekkel találod szembe magad szülés után!

Még mindig terhesnek fogsz kinézni

Ahhoz, hogy egy nő vissza tudjon térni normál méretére, az akár hónapokba is telhet. A szülés után még hetekig terhes nő benyomását fogod kelteni, a hasfal ugyanis csak lassan képes visszaszűkülni. A szülés utáni néhány hétben a bőr és az izmok ki vannak nyúlva, és a méh is valószínűleg még kókuszdió nagyságú.Egy pár hétig tehát kb. 6 hónapos terhesnek fogsz kinézni, aztán szépen visszanyered alakodat. Sporttal ezt a folyamatot fel lehet gyorsítani.

Szülés után legalább 6 hétig nincs szex

A kismamák legalább hat hétig a szülés után nem tehetnek semmi vaginájukba, sem tampont, sem péniszt…Ez nemcsak a vaginálisan szülő kismamákra, hanem a császármetszéssel szülőkre is érvényes.
Ez nem is a fájdalmas érzésnek köszönhető, hanem annak a ténynek, hogy a méhszáj még mindig kicsit nyitott és bármilyen vaginába helyezett dolog elindíthat egy fertőzést.

Hüvelyi folyás

Egy-két hónapig a szülés után várhatóan hüvelyi folyásod lesz (ún. lochia), amely a méhfalról távozó vért és szöveteket segíti kitisztítani.
A szülés utáni pár napon a lochia bővebb vérzéssel fog járni, mintha egy erős menstruációs időszakban lenne a nő. 2-4 nap után azonban a folyás kivilágosodik és lassan megszűnik.

Hangulatváltozások

A kismamák hangulatingadozásait számos tényező okozhatja. Az ilyenkor természetesen normális hormonális változások, a vajúdás utáni rossz közérzet, az alvásmegvonás mind negatívan befolyásolják az anyuka hangulatát. Ugyanakkor az új élet öröme határtalan boldogság a kismama számára, ez a kettős érzés pedig a gyakran okoz hangulatingadozást. Ha ez az érzés nem múlik el az első hónapban, vagy romlik az állapot, akkor érdemes felkeresni egy gondozót. A szülés utáni depresszió kezelést igénylő probléma, segítség nélkül nehezen tudnak túl lenni rajta az anyukák.

A mellek óriásira duzzadnak és fájnak

Az nem meglepő, hogy a kismamák mellei óriásira nőnek, részben a tej miatt, részben a jó vérellátás miatt, amire szüksége van egy nonstop tejet termelő és szolgáltató testrésznek.
Ha több tej termelődik, mint amennyit a kicsi el tud fogyasztani, az fájdalommal jár, ilyenkor speciális géppel “könnyíteni” kell a melleken. A tej termelése általában a szoptatás leállta után két héttel leáll, és a mellek teje kiapad.

Síkosítóra lesz szükség, hónapokig!

Egy szoptató nő hormonszintje egy manopauzán levő nőére hasonlít, ezért a síkosító használatára több mint valószínű, hogy szükség lesz.
Egy másik kellemetlenség, hogy a normál szexuális élet visszaálltával egy darabig még fájdalmas lehet a szex a kismamák számára. A jó hír az, hogy ez nem tart sokáig és minden a régi lesz, vagy még jobb!

Hajhullás

A hajhagymáknak természetes életciklusuk van. A terhesség alatt azonban a hajtüszők tovább élnek, majd szüléssel előfordulhat hogy egyszerre túl sok haj hull el.
Nem ritkán a haj foltokban hull, ezért frizuraváltozásra is szükség lehet. A jó hír újra csak az, hogy hamarosan a haj visszanő.

A hüvely kitágul…

A szülés során sajnos valóban “nyitottabb leszel”. A vagina azonban idővel visszaszűkül, még ha nem is teljesen eredeti méretére. A hüvely szerencsére mindvégig megőrzi rugalmasságát, az izmok is megerősödnek idővel, ezért nincs ok aggodalomra.
A hüvely izmainak fejlesztésére alkalmazhatod a Kegel-gyakorlatokat, így sokkal gyorsabban visszaáll eredeti feszessége. Amin egyedül nem lehet változtatni az, hogy a szeméremajkak nyitottabbak.

A császármetszés után komoly fájdalom várható

Mostanában egyre több nő dönt a császármetszés mellett, általában azért, hogy elkerüljék a fájdalmat. Ez azonban tévhit, ugyanis a műtét során a hasfalat megnyitják, és egy komoly invazív műtétet végeznek el.
Sok császármetszéssel szülő anyuka hosszabb ideig és nagyobb fájdalmat érez, mint a természetes, hüvelyi szülés útján szült anyukák.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást