Kikapcsolódás / Szórakozás

5 ember, aki történelmi katasztrófákat jósolt meg, de senki se hitt nekik

5 ember, aki történelmi katasztrófákat jósolt meg, de senki se hitt nekik

Roger Boisjoly, aki előre megmondta, hogy a Challenger le fog zuhanni

Boisjoly rakétatervező volt egy NASA-nak bedolgozó cégnél. Ő volt az, aki felfedezte, hogy a Challenger űrrepülőgép gyorsítófokozatának tömítőgyűrűi nem működnek megfelelően, ugyanis hideg időben hajlamosak megkeményedni és emiatt nem zárnak rendesen.

A Challengert télen lőtték az űrbe és Boisjoly megpróbálta meggyőzni kollégáit arról, hogy még Floridában is túl hideg lesz ehhez.

Javaslatát semmibe vették, a tömítőgyűrűk kudarcának következtében pedig az űrsikló felrobbant és darabjaira esett szét. 1986 január 8-án a Challenger fedélzetén utazó hét űrhajós életét vesztette.

 

Alexander Fleming és az antibiotikum-rezisztancia

Az ember, aki feltalálta a penicillint – a világ első antibiotikumát – azt is megjósolta, hogy a baktériumok immunissá válnak majd rá. Mikor átvette orvosi Nobel-díját, beszédében is erre figyelmeztetett.

Ugyan nem jósolta meg konkrétan az MRSA megjelenését – ami egy rendkívül veszélyes szuperbaktérium, ami gyakorlatilag szinte minden antibiotikumnak ellenáll – de ha kollégái figyeltek volna szavaira, jobban felkészülhettek volna.

Egy évvel később ugyanis már megjelent a penicillin-rezisztens baktériumok első hulláma, Londonban.

 

1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást