5 ember, aki megjósolta a történelmi katasztrófákat, de nem hittünk nekik

5 ember, aki megjósolta a történelmi katasztrófákat, de nem hittünk nekik

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 5 ember, aki megjósolta a történelmi katasztrófákat, de nem hittünk nekik

Ez nem egyedi eset, hiszen ha visszatekintünk az időben, sorra találunk olyan tragédiákat, amik elkerülhetőek lettek volna, ha az emberek figyeltek volna azokra, akik megjósolták őket. Az alábbi öt esetben az a közös, hogy senki nem hitt azoknak, akik előre megjövendölték, mi fog történni. Hogy mi a tanulság? Az, hogy csak azért, mert egy jóslat lehetetlennek tűnik, még nem feltétlenül őrültség.

Cofer Black, aki tudta, hogy terroristák tervezik 9/11-et

2001-ben az egész világ döbbenten figyelte, ahogy a repülőgépek becsapódnak a World Trade Center-be és az ikertornyok összeomlanak.

Az eset az egész emberiséget sokkolta, pedig azóta egyre több bizonyíték gyűlt össze arra vonatkozóan, ahogy az akkori amerikai elnököt, George W. Busht figyelmeztették erről.

2001 júliusában a CIA terrorizmusellenes osztályának vezetője, Cofer Black találkozott Condoleeza Rice-szal és beszámolt arról, hogy értesüléseik szerint „komoly terroristatámadást terveznek az Egyesül Államok ellen, heteken belül”.

Ennek ellenére a kormány semmilyen óvintézkedést nem foganatosított és tudjuk, hogy ennek végül milyen katasztrofális következményei lettek.

 

Roger Boisjoly, aki előre megmondta, hogy a Challenger le fog zuhanni

Boisjoly rakétatervező volt egy NASA-nak bedolgozó cégnél. Ő volt az, aki felfedezte, hogy a Challenger űrrepülőgép gyorsítófokozatának tömítőgyűrűi nem működnek megfelelően, ugyanis hideg időben hajlamosak megkeményedni és emiatt nem zárnak rendesen.

A Challengert télen lőtték az űrbe és Boisjoly megpróbálta meggyőzni kollégáit arról, hogy még Floridában is túl hideg lesz ehhez.

Javaslatát semmibe vették, a tömítőgyűrűk kudarcának következtében pedig az űrsikló felrobbant és darabjaira esett szét. 1986 január 8-án a Challenger fedélzetén utazó hét űrhajós életét vesztette.

 

Alexander Fleming és az antibiotikum-rezisztancia

Az ember, aki feltalálta a penicillint – a világ első antibiotikumát – azt is megjósolta, hogy a baktériumok immunissá válnak majd rá. Mikor átvette orvosi Nobel-díját, beszédében is erre figyelmeztetett.

Ugyan nem jósolta meg konkrétan az MRSA megjelenését – ami egy rendkívül veszélyes szuperbaktérium, ami gyakorlatilag szinte minden antibiotikumnak ellenáll – de ha kollégái figyeltek volna szavaira, jobban felkészülhettek volna. Egy évvel később ugyanis már megjelent a penicillin-rezisztens baktériumok első hulláma, Londonban.

A két férfi, akiket egy falu kiátkozott, pedig meg akarták menteni őket

David Bernays és Charles Sawyer kutatók voltak, akik 1962-ben Peruban megmászták a Huascaran hegyet és észrevették, hogy az egyik hatalmas alapkövet alig tartja valami.

A kér férfi tudta, hogy a régióban gyakoriak a földrengések és azt is, hogy egy rezgés által előidézett óriási lavina elsodorná Yungay-t, a hegy lábánál levő kisvárost.

A perui kormány azonban úgy felháborodott jóslatukon, hogy kötelezték őket, hogy azonnal vonják vissza, különben börtönbe vetik őket, így a kutatók gyorsan elhagyták az országot.

Jóslatuk 8 év múlva teljesedett be, mikor a lavina Yungay-t teljesen elpusztította és 20.000 embert ölt meg.

 

Allan Lichtman, aki megjósolta, hogy Trump elnök lesz

Hogy Donald Trump elnöksége mekkora „katasztrófa”, az nézőpont kérdése, de annyi biztos, hogy egy Allan Lichtman nevű történész megjövendölte, hogy az Egyesült Államok első embere lesz majd.

Lichtman-re már csak azért is figyelni kellett volna, mert az elmúlt 30 év összes amerikai elnökválasztásának eredményét helyesen tippelte meg.

Sokan nevettek, mikor az ingatlanmágnás bejelentette, hogy elnök szeretne lenni, majd – Lichtman-en kívül – mindenkinek az ajkára fagyott a mosoly, mikor Trump lett a befutó.

 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást